Alternatief voor sparen

Nederlanders gaan conservatief om met hun spaargeld. Relatief gezien is het aantal spaarders erg hoog. Toch is het zo, dat indien je opzoek bent naar een alternatief voor sparen, dat er legio mogelijkheden zijn.

Zelfs volgens de AFM zouden Nederlanders best wel meer kunnen gaan beleggen. Hierbij wordt dan wel aanbevolen, om dit op een behoudende wijze te doen. Dus niet teveel handelen en je vooral richten op de lange termijn. Dat de AFM deze uitspraak doet, is op zich best verrassend te noemen.

Geld investeren

Wanneer je geld wilt gaan investeren, dan dien je hier goed over na te denken. Is dit iets wat nieuw voor jou is, dan is het ook verstandig om je te laten adviseren. Je dient dan wel gebruik te maken van een goede adviseur. Het draait namelijk om jou. 

Een investering of belegging dient te voldoen aan jouw doel, risicoprofiel en andere wensen. Een adviseur dient geen financiële producten te pushen, waarin hij of zij zelf in gelooft, maar niet geschikt zijn voor jou.

Crowdfunding

Op het gebied van crowdfunding via een P2P platform wordt er nog relatief weinig geïnvesteerd. Toch zijn hier ook interessante rendementen mee te behalen. 

Wel loop je een hoger risico jouw inleg te verliezen dan bij beleggingen in beursgenoteerde ondernemingen. Houdt hier wel rekening mee.Daarentegen kan je op deze manier wel weer hoge rendementen behalen. Risicospreiding is essentieel bij het op deze manier beleggen van geld. Indien je dat niet doet, dan heb je wellicht kans op een hoger rendement maar ook een grotere kans dat je jouw geld kwijtraakt. Via een P2P platform kun je investeren in vastgoed met weinig geld.

Alternatief voor sparen crowdfunding

Sparen buiten Nederland

Een alternatief voor sparen in Nederland, kan ook een spaarrekening in het buitenland zijn. Nederlandse banken vergoeden geen rente over een spaarsaldo. Dat is echter niet overal in de Europese Unie het geval. Je kunt bij banken in het buitenland ook nog gewoon rente ontvangen bij het openen van een normale spaarrekening. Je kunt een dergelijke spaarrekening openen via Raisin of je kunt direct bij de Bigbank terecht. 

Veel rente op je spaargeld zal je niet ontvangen, maar toch is de rente soms wel 30 keer zo hoog in vergelijking met Nederlandse banken. Je ziet dan jouw spaargeld in ieder geval niet achteruit gaan, door het betalen van een negatieve rente.

Hypotheek aflossen

Veel mensen zien extra aflossen op je hypotheek ook als een alternatief voor sparen. Persoonlijk ben ik hier echter niet altijd een voorstander van. Zeker als je een hypotheek bezit met een lange rentevaste periode.

De situatie waarin we ons op dit moment bevinden, zou weleens het einde van de lage rentes kunnen inluiden. De rente op lange termijn is al aardig aan het stijgen en het zou ook best kunnen, dat de rente op de kortere termijn gaat stijgen. Zeker wanneer de Europese Centrale bank gaat beginnen met het afbouwen van het opkopen van staatsobligatie. 

Hierdoor zou het in de toekomst best kunnen gebeuren, dat je meer rente op spaargeld gaat ontvangen dan dat je aan hypotheekrente dient te betalen. De rente is op dit moment nog steeds historisch laag. Echter, ben ik wel van mening dat het best eens zo zou kunnen zijn dat we een keerpunt naderen op dit gebied.

Er dient tenslotte iets gedaan te worden om de enorm hoge inflatie te stoppen. Het rente instrument is daarvoor uitermate geschikt.

hypotheek aflossen

Persoonlijk zou ik het geld dat ik beschikbaar hebt om extra af te lossen, op een andere manier investeren. Hierdoor kan je een vermogen opbouwen, waarmee je in de toekomst de hypotheek aflost. 

Beleggen met weinig risico

Aan beleggen is altijd risico verbonden. Er zijn echter ook wel mogelijkheden om te beleggen, met relatief weinig risico. Je kunt dat denken aan bijvoorbeeld indexfondsen. Als je dat de afgelopen jaren had gedaan, dan had je een mooi rendement behaald. Alternatieven voor sparen zullen overigens altijd leiden tot extra risico. Daarentegen hoeft dit niet om een groot risico te gaan. 

Door verstandig te beleggen en beleggingen goed te spreiden, kun je beleggen met een beperkt risico. Een adviseur zal je hierbij goed kunnen adviseren. Een adviseur dient ook altijd goed inzicht te verschaffen in de risico`s die je loopt. Ook is het altijd zo, dat je alleen geld dat je kunt missen zou moeten beleggen in producten zoals aandelen, crypto of crowdfunding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *