Voor wat voor een reden dan ook is een lening via een bank soms geen optie. In dat geval dien je op zoek te gaan naar een alternatieve financiering. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van alternatieve financieringsvormen, om toch een financiering voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van beleggingspanden.
Inhoudsopgave
De kosten van alternatieve financieringsvormen
De hoofdreden dat een bank geen lening wil verstrekken, is dat er een inschatting wordt gemaakt dat het risico te hoog is. Risico`s werken doorgaans als een rode lap voor een bank. Verstrekkers van alternatieve financieringen weten dat ook.
Dit zie je dan ook terug bij hetgeen er in rekening wordt gebracht. Of het nu gaat om een lening of een private equity investering. Wanneer je in aanmerking komt voor een financiering, dan zullen de kosten doorgaans hoog zijn.
Wat zijn de mogelijke vormen van financiering?
Wat zijn in de praktijk nu de mogelijkheden om toch aan kapitaal te komen? Wij hebben er een aantal op een rij gezet.
Kredietverstrekkers
Er zijn meer en meer kredietverstrekkers die zich richten op de zakelijke markt, waarbij er zonder strikte voorwaarden geld wordt geleend. Je dient er dan wel op te rekenen dat de rente fors kan oplopen. Daarnaast zijn de bedragen die worden uitgeleend doorgaans ook niet al te hoog. De termijn waarbinnen je weer dient terug te betalen is ook niet al te lang.
Bekende namen op dit gebied zijn Pinvoorschot, Bridgefund en MKB krediet. Het voordeel van deze kredietverstrekkers is dat zij snel te werk gaan. Indien je dringend de behoefte hebt aan extra kapitaal, dan is dit op deze manier redelijk snel te verkrijgen.
Crowdfunding
Een van de alternatieve financieringsvormen, waar overigens nog niet al teveel gebruik van wordt gemaakts, is crowdfunding. Je kunt via een crowdfunding website op zoek gaan naar particulieren of bedrijven, die bereid zijn om in jouw onderneming te investeren. Ook hier geldt dat je een hoge rente dient te bieden om potentiële investeerders over de streep te trekken.
Je kunt via crowdfunding ook over de grens op zoek gaan naar investeerders. Veel crowdfunding websites richten zich op een grote regio. Dit maakt de kans dat je investeerders of beleggers kunt vinden, die bereid zijn om te investeren, aanzienlijk groter.
Private equity
Een andere optie is het aantrekken van private equity, ook wel venture capital genoemd. Hierbij dien je op zoek te gaan naar business angels die voldoende potentie in jouw onderneming zien om te gaan investeren.
Bij deze alternatieve financieringsvorm dien je wel bereid te zijn om een gedeelte van jouw onderneming op te geven. Business angels verstrekken namelijk geen leningen, maar verstrekken kapitaal in ruil voor een gedeelte van een onderneming. Het gaat dus om een investering in het eigen vermogen.
Vrienden en bekenden
Je kan ook altijd proberen bij vrienden en bekenden een onderhandse lening af te sluiten. Doordat het vaak om een risicovolle lening gaat, is het in onze opinie wel van belang om dit goed duidelijk te maken aan degene die bereid is jou geld te lenen.
Ook bij een onderhandse lening dien je rente te betalen. Deze dient marktconform te zijn. Op dit moment zou dit minimaal 6% dienen te bedragen.

Ook al gaat het om vrienden of bekenden, het is ook aan te raden om alles goed op papier te zetten. Op die manier voorkom je problemen achteraf.
Wat zijn de mogelijkheden voor MKB bedrijven?
MKB bedrijven hebben wel eens de impressie dat zij niet voor een vorm van alternatieve financiering in aanmerking komen. Daarom gaan zij naar de bank voor het aanvragen van een zakelijke lening. Daar lopen zij dan tegen het probleem aan, dat er veel voorwaarden worden gesteld voor een lening bij de bank. Zo zal je jaarcijfers voor een periode van 3 jaar dienen te overleggen om een bancaire financiering te verkrijgen.
Financieringsvorm voor het MKB
Bij Bridgefund kan je een financiering tot 250.000 euro verkrijgen, zonder dat je jaarcijfers dient te overleggen. Dit maakt het interessant voor MKB ondernemers die nog geen 3 jaar actief zijn. Bij pinvoorschot kan je een bedrag tot 50.000 euro op deze manier lenen. Dit is dan bij uitstek ook een MKB financier.
Heb je meer geld nodig? Dan is er nog Floryn. Daar is een financiering tot 3 miljoen euro mogelijk.
Kan je de hoge rente betalen?
Bij alternatieve financieringsvormen dien je jezelf als ondernemer af te vragen of je de rentelasten wel kunt dragen. De rente kan soms wel oplopen tot 20%. Deze rente en daarnaast de aflossing dien je te kunnen voldoen uit de kasstromen.
Hier dien je niet te snel aan voorbij te gaan. Indien je niet aan de verplichtingen kunt voldoen, dan kun je jouw bedrijf verliezen. En indien het om een eenmanszaak gaat, dan kan je ook nog eens met jouw privé vermogen aansprakelijk worden gesteld.