Bedrijfsfinanciering

Het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering is op verschillende manieren mogelijk. Hoe lastig het is om een dergelijke financiering te verkrijgen, hangt af van de staat van jouw onderneming. Voor een startup is het lastiger om aan geld te komen dan een onderneming die al jarenlang goede resultaten kan overleggen en geld nodig heeft om te groeien.

Wat de beste methode is om aan een zakelijk krediet te komen, hangt grotendeels af van de reden waarom je dit krediet nodig hebt. Er zijn verschillende vormen van bedrijfsfinancieringen waar je een beroep op kunt doen.

Lenen door een financieel gezonde onderneming

Draait jouw onderneming goed en is deze financieel gezond? Maar heb je extra geld nodig om de onderneming verder te laten groeien? Dan zou ik persoonlijk eerst in gesprek gaan met jouw bank. De bank waar je een zakelijke rekening hebt lopen, heeft inzicht in de financiën van jouw onderneming. Op deze manier een bedrijfsfinanciering aanvragen is in een dergelijke situatie  het eenvoudigst..

Doordat de bank al min of meer bekend is met jouw onderneming, zal zakelijk lenen relatief eenvoudig zijn. Daarnaast zal de rente die in rekening wordt gebracht lager komen te liggen, dan dat andere partijen in rekening brengen. Hierdoor kost een bedrijfsfinanciering ook minder geld.

Hoeveel je kunt lenen hangt grotendeels af van de omzet en winst die je behaald. Dit is voor een kredietverstrekker het belangrijkste signaal, in hoeverre je als ondernemer zijnde instaat bent om aan de verplichtingen te voldoen.

Een startup financieren

Een andere verhaal wordt het wanneer jouw onderneming zich nog in de startup fase bevindt. Het verstrekken van een lening wordt dan risicovoller, hetgeen banken vaak afschrift.

In dat geval liggen de kansen  op het verkrijgen van een zakelijke lening hoger bij kredietverstrekkers zoal Qeld of Bridgefund.

Startup financieren

De rente zal dan wel hoger uitkomen, maar dat is een vergoeding voor het risico dat zij nemen. Eigenlijk is er bij deze hoge rente rekening mee gehouden, dat een gedeelte van de leningen niet zal worden terugbetaald. 

Een voordeel van bedrijven zoals Qeld of Bridgefund is dat zij erg snel werken. Je kan een aanvraag al binnen 24 uur afronden, zodat je snel over de extra liquiditeit kunt beschikken. Bij zakelijk lenen kan het in sommige gevallen noodzakelijk zijn om snel over het geld te beschikken. 

Bijvoorbeeld, indien je de salarissen van jouw werknemers dient te betalen maar je beschikt niet over het geld hiervoor. Dan is het zaak om zo snel mogelijk het geld van de lening op de zakelijke bankrekening te hebben staan.

Alternatieve vormen van financieren

In plaats van zakelijk lenen, kan je ook op zoek gaan naar een alternatieve financiering. Indien je bijvoorbeeld zakelijk wilt lenen om dure machines, inventaris of voertuigen aan te schaffen, dan kan je ook kiezen voor financial lease. Omdat er in dit geval sprake is van onderpand, zal de rente die in rekening wordt gebracht lager uitvallen. 

Venture capital binnenhalen

Alternatieve financiers in de vorm van business angels zullen bijna altijd om een aandeel van jouw bedrijf vragen. Zij verschaffen voornamelijk eigen vermogen, zodat je een gedeelte van jouw onderneming dient over te dragen.

Dit percentage van het eigendom wat wordt gevraagd door een business angel kan behoorlijk oplopen. 

Bedrijfsfinanciering business angel

Daarnaast willen zij ook bij belangrijke beslissingen bepaalde invloed kunnen uitoefenen. Daarentegen kan je via een business angel wel vaak weer een beroep doen op de expertise die zij doorgaans in huis hebben. Je dient jezelf hier wel de vraag te stellen; kom ik in aanmerking voor een financiering via venture capital?

Waar op te letten bij het aanvragen van een bedrijfsfinanciering?

Het is van belang dat je goede en overzichtelijke cijfers aanlevert. Zorg ervoor dat jouw boekhouding in orde is. Dit is voor een kredietverstrekker een signaal dat je de zaken op orde hebt. Met name MKB bedrijven willen dit nog wel eens onderschatten. 

Daarnaast is het belang, dat je goed inzicht hebt in wat het geleende bedrag jou per maand gaat kosten. Dit dien je te kunnen opbrengen uit de maandelijks binnenkomende kasstroom. Net zoals het bedrag dat je dient af te lossen. 

Kredietverstrekkers zoals Qeld en Bridgefund werken met maandelijkse aflossingen. Dit kan best wel een grote impact hebben op de kasstroom. 

Een goede cashflow planning zorgt ervoor dat je op tijd een signaal ontvangt, dat je op zoek dient te gaan naar een bedrijfsfinanciering. Hierdoor heb je meer tijd om de bij jouw onderneming passende bedrijfsfinanciering aan te vragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *