Buyback guarantee

In de wereld van P2P lenen is de buyback guarantee een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Dit wanneer je wilt gaan investeren. De buyback guarantee, of in het Nederlands een terugkoopgarantie, geeft extra zekerheid ten opzicht van jouw investering. Maar het houdt niet in dat de investering hierdoor risicoloos wordt.

Wat houdt een buyback guarantee in?

Indien je geld investeert via een P2P platform, dan zijn er zeer interessante rendementen te behalen. Deze kunnen wel oplopen tot boven de 15%. Echter, je dient uiteraard wel de rente en de terugbetaling van het geïnvesteerde geld te ontvangen. Dit een risico dat je loopt bij het op deze manier investeren van geld.

Om dit risico te ondervangen is er de buyback guarantee in het leven geroepen. Indien de rentebetalingen een bepaalde vertraging oplopen, dan zal de uitgever van de lening deze van jou terugkopen. 

Na hoeveel dagen vertraging deze garantie in werking treed,, hangt af van het platform en de loan originator. Soms is dit al bij een vertraging van 3 dagen, maar het kan ook na een termijn van 120 dagen zijn.

Indien je dit leest, zou je denken dat er door een terugkoop garantie geen risico is bij het verstrekken van een lening. In de praktijk is dit echter niet altijd het geval. 

Termijn buyback guarantee

Overzicht per platform

Onderstaand een overzicht van verschillende platformen met de status betreffende de huidige terugkoopgaranties.

P2P Platform Buyback guarantee? Periode Opmerking
Lender spender Nee   Strikt incasso traject
Fast Invest Ja 3 dagen Geen al te goede reviews
Viainvest Ja 120 dagen Alleen voor investeringen met lange looptijd
Flender Nee   Lage default rate
Lenndy Nee    
Peerberry Ja 60 dagen  
Lendermarket Ja 60 dagen  
Crowdestor Nee   Eigen calamiteitenfonds
Robocash Ja 30 dagen  

Hoe werkt dit in de praktijk?

In reviews van verschillende platformen kom je nogal eens tegen dat het intreden van de buyback guarantee niet altijd vlekkeloos verloopt. Zo kan het zijn dat er pas na een veel langere termijn dan aangegeven de terugkoop in gang kan worden gezet. Het uitoefenen van het verstrekte recht is niet altijd eenvoudig.

De rol van de loan originators

De buyback guarantee is de verantwoordelijkheid van de verstrekker van de lening. Bij een P2P platform wordt dit een loan originator genoemd. Indien naast degene aan wie de lening is verstrekt, ook de loan originator in de problemen komt, dan verliest de buyback guarantee zijn waarde. 

De verstrekker van deze garantie kan dan niet aan zijn verplichting voldoen.

Dit is dan ook hoe je de buyback guarantee zou moeten zien. Het is een extra zekerheid dat je het geld terug ontvangt, maar je loopt nog steeds het risico dat de loan originator niet wil, of kan voldoen aan zijn verplichtingen.

Het belang van de reputatie van loan originators

Uit dit oogpunt is het dan ook verstandig om te bekijken wie de loan originators zijn.

Zijn dit goed bekend staande bedrijven, of gaat het om kleinere kredietverstrekkers waar niet zoveel informatie over te vinden is? 

Terugkoopgarantie reputatie

Investeringen zonder buyback guarantee

Niet elke investering wordt afgedekt door een terugkoop garantie. Zo is dit bij zakelijke leningen vaak niet het geval. Ook indien je gaat investeren in specifieke projecten, zoals bijvoorbeeld een onroerend goed project, dan is er doorgaans geen sprake van een garantie dat je jouw lening kunt terug verkopen.

In onze ogen is het uit oogpunt van risicobeperking verstandig om te kiezen voor een investering met buyback guarantee, maar interpreteer dit niet dat je hierdoor helemaal geen risico meer loopt.

Investeren of beleggen is altijd een afweging tussen risico en rendement. De rendementen in de P2P lending market zijn aantrekkelijk, maar ook niet zonder risico.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *