Commercieel vastgoed financieren

Commercieel vastgoed financieren is doorgaans lastiger dan het financieren van residentieel vastgoed. Het risico bij commercieel vastgoed ligt nu eenmaal hoger, dan bij het financieren van een woonhuis.

Financiering via een bank

Banken houden doorgaans niet van risico. Daarnaast zal de rente hoger worden. naarmate er sprake is van een hoger risico. Wil je bijvoorbeeld geld lenen om een winkel aan te schaffen? Dan is er sprake van een bedrijfsrisico. Wanneer de winkel niet goed loopt, dan komen de aflossing en rentebetalingen in gevaar. Dit zal worden doorberekend in de rente die je dient te betalen.

Maar ook onroerend goed voor de verhuur behelst een zeker risico. Wanneer er geen huurders zijn, dan zijn er ook geen inkomsten. Daarnaast brengen huurders altijd een zeker risico met zich mee. Hierdoor zijn banken terughoudend bij het verstrekken van financieringen voor vastgoed voor de verhuur.

Je zal dal dan ook zien, dat commercieel vastgoed financieren met een vastgoed hypotheek via een bank, duurder is dan het financieren van een woonhuis.

Alternatieven om commercieel vastgoed te financieren

Er zijn verschillende financieringsmaatschappijen die gespecialiseerd zijn in het financieren van vastgoed. Hierbij kan het gaan om allerlei soorten van commercieel vastgoed. 

Persoonlijk zou ik mijzelf eerder tot dergelijke financieringsmaatschappijen wenden, dan dat ik een lening via een bank zou aanvragen. Deze maatschappijen zijn gespecialiseerd en kunnen jou helpen. Eigen inbreng van geld zal altijd zorgen voor gunstige condities. Je hoeft in een dergelijk geval minder geld te lenen ten opzichte van de marktwaarde van commercieel vastgoed.

Dit zal het risico voor een investeerder aanzienlijk verlagen.

Commercieel vastgoed financieren alternatieven

Geld lenen zonder tussenkomst van een bank

Je kunt ook een financiering verkrijgen via een crowdfunding platform. Dergelijke platformen worden in de volksmond ook wel p2p platformen genoemd. Op een dergelijk platform kunnen particulieren direct investeren in jouw commercieel vastgoed. Dit biedt nieuwe investeringskansen voor beleggers.

Ook hier geldt echter, dat je dan wel een hogere rente dient te betalen, dan dat dit bij een hypotheek het geval is. Wil je weten of jij jouw project via deze weg kunt financieren? In dat geval zou ik zeggen, neem vrijblijvend contact op met één van deze p2p platformen.

Hoeveel rente dien je te betalen?

Omdat de Nederlandse vastgoedmarkt er goed opstaat, kan je wel tegen een relatief gunstige rente een financiering  verkrijgen. Je hoeft geen rente te bieden van bijvoorbeeld 10% wat bij een investering in een Oost Europees land, zoals Moldavië,  wel het geval is. Omdat commercieel vastgoed in Nederland als relatief waardevast wordt beschouwd, zal in de praktijk een rente van rond de 4% of voldoende moeten zijn. 

Dit komt wel doordat de spaarrente extreem laag is. Hierdoor gaan mensen op zoek naar alternatieven. Daarbij is een rente van 4% al een mooi rendement op dit moment.

Herfinanciering

Bij vastgoed financieren speelt de marktwaarde een grote rol, bij de rente die je dient te betalen. Indien de marktwaarde van jouw vastgoed is gestegen, of de huuropbrengsten zijn gestegen, dan zou een her financiering interessant kunnen zijn. Door een dure lening af te lossen, door middel van een goedkopere lening, kan je op die manier het resultaat van jouw investering of belegging verbeteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *