De termen crowdlending en crowdfunding worden regelmatig door elkaar gebruikt. Deze vormen van financieren lijken dan ook heel erg veel op elkaar. Crowdfunding is het bredere r begrip.
Crowdfunding hoeft namelijk niet altijd om geld lenen te gaan. Het kan ook een investering via de aankoop aandelen gaan, of een vergoeding in de vorm van een product of dienst, zoals bij Kickstarter het geval is.
Crowdfunding versus crowdlending
Crowdlending is dan ook een van de varianten van crowdfunding. Hierbij gaat het altijd om een lening, waarbij je van tevoren weet hoeveel rente je ontvangt en wanneer je jouw geld weer terugkrijgt.
Financiering via crowdlending platformen wordt steeds populairder. Het belang van banken wordt hierdoor steeds kleiner. Want als je via een dergelijk p2p platform geld kunt aantrekken, waarom zou je dan nog een lening gaan aanvragen bij een bank? Voor bedrijven of burgers die geld nodig hebben biedt dit een alternatief voor een lening via een kredietverstrekker.
Vooral kmo`s (kleine en middelgrote ondernemingen) maken steeds meer gebruik van verschillende vormen van crowdfunding om hun onderneming te financieren.
Zowel zakelijke als private investeringsmogelijkheden
Crowdlending vind je zowel terug in de vorm van zakelijke leningen en private leningen. Zakelijke leningen zijn vaak gericht op kapitaal wat nodig is om een bedrijf te laten groeien.
Daarnaast kom je ook vaak onroerend goed projecten tegen, bijvoorbeeld voor de aanschaf van beleggingspanden, waarvoor een financiering wordt gezocht. Het gaat dan met name om ontwikkelingsprojecten op welk gebied banken terughoudend zijn bij het verstrekken van financieringen. Dit geeft wel direct aan dat het op deze manier van investeren risico`s met zich meebrengt.
Fintech en de Baltische staten
Het overgrote gedeelte van de crowdlending platformen is gevestigd in het buitenland. Zoals bij veel fintech bedrijven het geval is, spelen de Baltische staten hier een voortrekkersrol.
Steden zoals Riga en Tallinn zijn echt de hoofdsteden van de Fintech.

Het is lastig te verklaren waarom dit zo is, maar deze regio speelt al lange tijd een voortrekkersrol binnen de fintech wereld.
Waarom wordt crowdlending steeds populairder?
Het principe van crowdlendig is door veel mensen of bedrijven kleine bedragen te laten investeren een benodigd kapitaal bij elkaar te krijgen.
Hierbij wordt er op ingespeeld dat mensen en bedrijven sneller geneigd zijn om een klein bedrag te investeren dan direct een groot kapitaal.
Dit omdat het investeren op deze manier doorgaans toch behoorlijk risicovol is. Met een bedrag van 100€ willen veel mensen het risico wel nemen. Dien je echter 10.000€ of zelfs een miljoen euro te investeren, dan wordt het een geheel ander verhaal.
Het belang van vertrouwen in een platform
Betrouwbaarheid speelt dan ook een enorm belangrijke rol. Er zijn inmiddels honderden verschillende platformen, maar welke platform is nu betrouwbaar? Om investeerders over de streep te trekken worden er verschillende zekerheden aangeboden.
Zekerheden en garanties
Een veelvoorkomende zekerheid is een vorm van een garantie, dat indien je niet op tijd jouw rente of aflossing ontvangt, de uitgever van de lening verplicht is om de lening weer van jou terug te kopen.
De uitgever van een lening wordt op crowdfunding platformen overigens een loan originator genoemd. De meeste platformen bieden inmiddels een dergelijke garantie.
Dit principe van een buyback guarantee zou er in eerste instantie op kunnen duiden dat er hierdoor sprake is van weinig risico. In de praktijk valt dit echter vaak tegen. Indien je aanspraak wilt maken op de buyback guarantee, dan gaat dat in de praktijk vaak niet zonder slag of stoot.
Je dient in dergelijke gevallen vaak lang te wachten totdat je het geld daadwerkelijk ontvangt. Daarnaast zijn ook niet altijd alle loan originators in staat om aan de verplichting te voldoen. In onze opinie is het dan ook verstandig om je niet blind op te staren op deze garantie. Het biedt in de praktijk geen 100% garantie dat je jouw geld terug krijgt.
De omvang en groei van de markt
In 2013 werd er wereldwijd een bedrag van ruim 11 miljard dollar geïnvesteerd via Crowdfunding. Voor 2021 is de verwachting dat er een bedrag van 114 miljard aan investeringen wordt opgehaald. Vervolgens zal volgens de voorspelling dit bedrag in 2025 weer meer dan verdubbeld zijn.

Dan praat je dus globaal over een markt van 250 miljard dollar per jaar.
Hierbij dien ik wel te vermelden dat de cijfers enorm uiteen lopen. Omdat het om een zeer gefragmenteerde markt gaat, zijn exacte cijfers moeilijk te achterhalen. Het aantal P2P platformen neemt nog steeds toe. Onderstaand een voorbeeld van een aantal populaire platformen.
Europa loopt nog achter
Wat wel opvalt is dat Europa nog behoorlijk achter loopt in de wereld van crowdlending. In China en in Amerika gaat hier veel meer geld om dan in Europa het geval is. In mijn opinie is het echter een kwestie van tijd dat Europa deze achterstand zal inhalen. Het biedt nu eenmaal ongekende mogelijkheden.
Vergoeding en rendement
Er bestaan verschillende modellen met betrekking tot de vergoeding of rendementen die je kan behalen.
1. Vergoeding in natura
Het eerste model is niet geëigend voor investeerders. Je ontvangt namelijk geen geldelijk rendement maar een product of dienst. Dit is er meer op gericht om ondernemers te helpen vanuit een charitatief principe. Kickstarter is hiervan het bekendste voorbeeld. Op dat platform gaat het om een soort van pre sales, waarbij de ondernemer het geld dat zij ontvangen gebruiken om de onderneming op te starten. Als beloning ontvang je dan als een van de eerste hetgeen zij maken.
2. Aandelenuitgifte
De tweede mogelijkheid is investeren door middel van een aandelenbelang. Je wordt dan voor een gedeelte eigenaar van hetgeen je investeert. Een kenmerk hiervan is dat het rendement niet van tevoren vaststaat. Je bent afhankelijk van hoe goed hetgeen waarin je hebt geïnvesteerd presteert. Persoonlijk vind ik dit wel een van de leukste manieren van het investeren in crowdlending.
3. Vaste rente en looptijd
De derde en meest voorkomende optie, is het verstrekken van een lening waarbij de rente van tevoren vaststaat. Je weet precies hoeveel rente je gaat ontvangen en wanneer je jouw geld weer terugkrijgt. Voor een groot aantal beleggers en investeerders is dit favoriete optie om te investeren via crowdlending.
Risico en rendement
Een basisprincipe bij het beleggen is dat rendement altijd hand in hand gaat met risico. Des te hoger het rendement, des te hoger het risico zal zijn. Vanuit dit oogpunt is het dan ook de vraag of het een goed idee is om altijd te investeren in de projecten met het hoogste rendement.
Crowdlending versus de aandelenmarkt
Over het algemeen kan je stellen dat er bij crowdlending sprake is van een hoger risico dan bij het beleggen op de beurs. Bedrijven die genoteerd zijn op de beurs dienen meer informatie te verschaffen en staan onder toezicht.
Dit is bij crowdlending niet het geval. Het gaat voornamelijk om kleinere bedrijven of zelfs particulieren waarin je investeert. Er is dan ook bijna altijd sprake van minder transparantie.