Default percentage P2P platform

Met het default percentage wordt bedoeld wat het percentage is, van gedane investeringen die niet op tijd worden terugbetaald. Het default percentage van een crowdfunding platform is dan ook een goede indicator met betrekking tot het risico van een investering.

Hierbij dienen we wel direct te vermelden, dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Een platform met een historisch laag default percentage, biedt geen zekerheid met betrekking tot het default percentage in de toekomst.

Transparantie

Er is helaas geen uniform overzicht van default rates beschikbaar. Op zich hoeft een default niet direct een groot probleem te zijn.

Wordt het bedrag bijvoorbeeld een paar weken te laat betaald, dan is er niet zoveel aan de hand.

Echter, wordt er in zijn geheel niet terugbetaald of slechts gedeeltelijk, dan wordt het een ander verhaal. Dan kan je als investeerder zijnde tegen forse verliezen aanlopen. Het zijn de platformen zelf, die hun default percentage openbaren. Hierdoor ben je afhankelijk van hoe eerlijk en objectief zij dit doen. 

Transparantie default percentage P2P

Een hoog default percentage is slecht voor het platform. Er is dus een duidelijk motief, om dit beter voor te stellen, dan dat dit daadwerkelijk is. Het is echter lastig aan te geven hoe verschillende P2P platformen hiermee omgaan. In mijn opinie is het dan ook verstandig om hier kritisch naar te kijken en niet direct de verschillende default percentages voor waar aan te nemen.

Mintos

Mintos is één van de grootste P2P platformen ter wereld. Op het gebied van transparantie springen zij er duidelijk uit. Zij tonen op hun website exacte data met betrekking tot het percentage van de leningen dat te laat wordt terugbetaald. 

Ook wordt er aangegeven wat de termijn is dat een lening overdue is, het percentage dat in default is en wat het percentage is dat dient te worden afgeschreven. Dit wordt vervolgens onderverdeeld naar de verschillende soorten leningen die worden verstrekt.

Daarnaast geeft Mintos een score van elke lening waarin je kun investeren. Daarbij wordt er zowel een score toegekend aan de lening en de loan originator. Op basis van deze informatie is het vooraf mogelijk om het risico goed in te schatten. 

Het belang van reviews

Naast het gerapporteerde default percentage, zijn reviews op verschillende websites van groot belang. Hierbij bedoel ik websites zoals Trustpilot. Er zijn ook talloze andere review sites, maar deze zijn meer gericht om je over te halen een account te openen, zodat de website eigenaar hieraan kan verdienen. Bij dergelijke websites dien je jezelf altijd af te vragen hoe objectief een dergelijke website is.

P2P reviews

Om een voorbeeld te geven, op verschillende plekken kan je teruglezen dat het default percentage van FastInvest 0% bedraagt. Echter, ga je reviews op Trustpilot lezen, dan kom je toch echt hele andere verhalen tegen. Op basis van die reviews zou het default percentage juist erg hoog moeten liggen. 

Gevolgen van een default

Wat de gevolgen zijn van een default, hangt af van verschillende factoren. In sommige gevallen is er slechts sprake van een vertraging. In andere gevallen is de loan originator niet in staat om aan zijn verplichtingen te voldoen.

Bij een vertraging kan de buyback guarantee in werking treden. Indien de loan originator er financieel goed voorstaat, dan kan je op die manier jouw geld terugvorderen. Is dit niet het geval, dan wordt het een ander verhaal.

In dat geval ben je afhankelijk van het platform wat hetgeen is, dat zij doen om jouw geld terug te krijgen. Daarnaast is er dan ook de vraag of de loan originator in staat is om het geld terug te betalen. 

Mocht het zover komen dat er juridische stappen dienen te worden ondernomen, dan is de kans groot dat je hooguit een gedeelte van de investering zal terugontvangen. Lender Spender gaat er bijvoorbeeld vanuit, dat indien een lening dient te worden opgeëist door een incassobureau of dergelijke, dat in een dergelijk geval slecht 25% van het openstaande bedrag kan worden geïnd. 

Overzicht default percentages

Onderstaand een overzicht van de default percentages die bekend zijn.  Let er wel op dat dit snel kan veranderen. Wanneer een loan originator in de problemen komt, dan kan dit direct invloed hebben op een groot aantal leningen.

P2P Platform Default percentage
Mintos 0,1%
Peerberry 0,0%
Viainvest  0,0%
Lendermarket 0,0%
Flender 1,8%
Lenndy 0,0%
Robocash 2,0%
Estateguru 4,0%
Twino 6,0%
Reinvest24 0,0%

Regulering

Meer regulering op het gebied van het rapporteren van het default percentage van een p2p platform zou welkom zijn. En daarbij ook gebruik maken van duidelijke richtlijnen. 

Bijvoorbeeld na hoeveel dagen er sprake is van default en hoeveel uiteindelijk nog wordt teruggehaald via de loan originator. Ideaal zou het dan ook zijn, indien deze cijfers dienen te worden goedgekeurd via een accountant.

Dit zal uiteindelijk de p2p markt ten goede komen. Vertrouwen is essentieel voor de verdere groei. Met de rendementen zit het wel goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *