Duurzaam investeren wordt steeds populairder. Meer en meer mensen willen zeker weten, dat wat er met hun geld wordt gedaan een maatschappelijk belang dient. Indien je op de beurs gaat investeren, dan is er inmiddels ruime keuze aan duurzame fondsen.
Maar ook buiten de beurs om zijn er voldoende mogelijkheden om duurzaam te investeren.
Een uitgelezen mogelijkheid hiervoor is crowdfunding. Bij crowdfunding investeer je in een specifiek project, waardoor je zeker weet waar jouw geld naartoe gaat. Daarnaast kan jezelf ook exact het project uitkiezen waarin je wil investeren.
Op zoek naar duurzame projecten
Er zijn inmiddels talloze platformen op het gebied van crowdfunding. Een groot gedeelte van deze crowdfunding platformen richt zich op het verstrekken van consumenten en zakelijke leningen. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een consumptief krediet voor een auto. Dit is uiteraard niet het schoolvoorbeeld van duurzaam investeren.
Je dient daarom op zoek te gaan naar het juiste project, waarin jij wilt investeren. De website duurzaaminvesteren.nl is uiteraard een websitte waar je terecht kunt. Je vind hier projecten die met name gericht zijn op duurzame energie.
Duurzame P2P platformen
Over het algemeen zijn er nog weinig P2P platformen die aan duurzaamheid een prioriteit toekennen. Het is toch met name gericht op het behalen van rendement. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen P2P platformen bestaan die zich hierop toeleggen. Voorbeelden waar duurzaamheid wel een grote rol speelt zijn Lendsecured en Ratesetter.
Oneplanetcrowd
Oneplanetcrowd is een platform dat er uitspringt. Zij bieden tal van investeringsprojecten op het gebied van duurzaamheid. Is het bij duurzaaminvesteren.nl met name gericht op schone energie, bij Oneplanetcrowd kom je tal van projecten tegen.
Zo is het mogelijk om te investeren in elektrische deelbak fietsten, maar ook in koffieproducten in Peru.

De rendementen liggen bij dit platform echter wel lager dan bij platformen zoals Mintos en Peerberry.
Algemene P2P platformen en duurzaamheid
Dit alles wil niet zeggen dat via de platformen van Mintos, Peerberry en dergelijke je helemaal niet duurzaam kunt investeren. Zo kom je ook wel projecten tegen, waarbij er een investering wordt gezocht voor een nieuw wagenpark. Hierbij gaat het dan bijvoorbeeld om hybride of elektrische auto`s, die het bestaande wagenpark van diesel- en benzinemotoren vervangen.
Maar ook een bedrijfsfinanciering die wordt verstrekt aan duurzame bedrijven zijn duurzame beleggingen. Nieuwe technologie die verouderde en vaak ook vervuilende technologie vervangt, leidt ook tot een betere wereld.
Hiervoor hoef je niet altijd direct in een project voor schone energie zoals zonnepanelen of windmolens te investeren.
Investeren met maatschappelijk belang
Ook kan je kijken naar een maatschappelijk belang. Zo heb ik zelf via Crowdestor een investering lopen in een medisch centrum in de Baltische staten.
Dit is niet direct een duurzame investering, maar wel een belangrijke investering vanuit maatschappelijk belang.

Ik let er zoveel mogelijk op waar ik in investeer. Het moet altijd gaan om een project waar ik persoonlijk achter sta en waarbij ik mijzelf goed voel.
Risico en rendement
Het blijft uiteraard wel investeren en geen doneren. Je dient dus altijd wel te letten op de risico`s en het financieel rendement wat er te behalen valt. Duurzaam investeren en het behalen van een hoog rendement gaan in de wereld van crowdfunding prima hand in hand.
Je kan door duurzaam te investeren nog steeds rendementen behalen van 10% of meer. In dat geval is er sprake van een echte win-win situatie.
Waarop te letten als je gaat investeren
Voordat je duurzaam gaat investeren via een P2P platform is het wel van belang dat je enig onderzoek doet naar het platform dat je hiervoor wilt gebruiken. Zo is er op dit moment veel te doen over het platform van Viventor. Ook Fastinvest staat er niet erg goed op. Persoonlijk zou ik deze platformen links laten liggen en me meer richten op gevestigde namen zoals Mintos en Peerberry.
Dan dien je er ook altijd nog op te letten dat er sprake is van een buyback guarantee. Ook al biedt dit geen 100% garantie dat je jouw investering en rente op tijd zult ontvangen, het geeft toch altijd extra zekerheid.
Wel is het altijd mogelijk dat je jouw investering kwijtraakt. Dat is helaas inherent aan het beleggen of investeren.