Financiering vastgoed

Vastgoed is door de jaren heen een goede investering gebleken. Het grote probleem, waar veel potentiële investeerders tegen aanlopen, is de financiering van vastgoed. Dit maakt investeren in vastgoed voor veel mensen onmogelijk.

Mogelijkheden voor het financieren van vastgoed

Er zijn verschillende mogelijkheden om een financiering te verkrijgen voor vastgoed. De meest bekende optie is het aanvragen van een hypotheek. Bij het aanvragen van een hypotheek, zijn er twee belangrijke factoren die een rol spelen. 

Je dient over voldoende inkomen te beschikken om de rente en aflossing te kunnen betalen. Daarnaast dient de waarde van het vastgoed dat je wilt financieren hoog genoeg te zijn om een hypotheek te kunnen verkrijgen.

Beperkingen van een hypotheek bij investeringsprojecten

Vooral bij een project waarbij er sprake is van een renovatie of ontwikkeling van het vastgoed, kan dit een probleem opleveren.

De hypotheek wordt gebaseerd op de huidige waarde, welke in dergelijke situaties vaak niet al te hoog is. 

financiering vastgoed hypotheek

Daarnaast dien je over geld te beschikken om de renovatie uit te kunnen voeren. Hier worden  banken terughoudender, omdat het risico hierdoor toeneemt.

Crowdfunding en crowdlening als financieringsmogelijkheid

Om toch aan voldoende geld te komen om een project te kunnen starten wordt er meer meer gezocht naar alternatieve financieringen. Vooral in het buitenland zijn crowdfunding en crowdlending  populaire methoden om de financiering van vastgoed rond te krijgen. 

Door verschillende private investeerders via een p2p platform aan te trekken, die bereid zijn een klein bedrag te investeren, via een onderhandse lening, kan je het benodigde kapitaal bij elkaar krijgen.

Crowdfunding en crowdlending worden zowel gebruikt ter financiering van zakelijke vastgoed projecten als ook private vastgoedprojecten. Er zijn bijvoorbeeld crowdfunding platformen waar je kan investeren in hypotheken voor de aankoop van een eigen woning.

  • Historisch rendement van 11,4%
  • Groot vastgoed aabod in de Baltische staten, Duitsland en Oostenrijk
  • Gerealiseer historisch rendement van 11,1%
  • Investeringsmogelijkheden in verschillende landen
  • Actueel gerealiseerd rendement van 8,9%
  • Veel onroerend goed projecten in  verschillende landen
  • Historisch rendement van 8,9%
  • Investeren in vastgoed in  verschillende landen
  • Rendement op historische basis van 7%
  • Vastgoed projecten in Oostenrijk en Duitsland

Hoge kosten

Het nadeel van een financiering via een crowdfunding of crowdlending platform is wel dat je relatief een hoge rente dient te betalen. Doordat projecten door investeerders als risicovol worden gezien, is een hoger rendement vereist. Hierbij dien je te denken aan percentages die beginnen vanaf 6% en kunnen oplopen tot boven de 10%.

Voordat je gaat investeren in vastgoed

Het zelf uitvoeren van een vastgoed projecten is een grote uitdaging. Er komt veel meer bij kijken dan dat je in eerste instantie zou denken. In heel Nederland zijn wel panden te vinden die op zich interessant zijn om in te investeren. Maar hoe pak je dat nu goed aan?

Als het eenvoudig zou zijn, dan zou iedereen hier wel mee aan de slag gaan. Wanneer je wilt investeren, is het goed om eerst eens van experts informatie in te winnen, zodat je er goed van op de hoogte bent wat er op je pad kan komen.

Beginnende investeerders

In plaats van zelf een pand te kopen en te gaan verhuren, of te renoveren en door te verkopen, kan je ook investeren in vastgoedfondsen. Op die manier wordt het werk zelf uitgevoerd door ervaren experts.

Uiteraard gaat er dan wel een gedeelte van de winst naar de eigenaren van het vastgoed. Aan de andere kant kan je hierdoor wel eenvoudig een portfolio opbouwen van verschillende vastgoedprojecten zodat je het risico spreidt.

Een investering voor de lange termijn

Beleggen in vastgoed vraagt om een lange termijn visie. Je zult niet van vandaag op morgen rijk worden.

Zeker indien je begint met investeren in vastgoed met weinig geld.

Wel kan je als je gestaag doorgaat met het investeren in beleggingspanden je een vastgoedportefeuille kan opbouwen, waardoor je verzekerd bent van een vast inkomen. En in een zekere vorm ook van een passief inkomen.

Lange termijn inestering

Verdiep je eerst in de financieringsmogelijkheden

Indien je toch jouw eigen projecten wil gaan uitvoeren, dan is het in onze opinie verstandig om je eerst in de financieringsmogelijkheden te verdiepen. Naast banken zijn er andere gespecialiseerde ondernemingen die zich richten op het financieren van vastgoed. Bij dergelijke bedrijven heb je meer kans om een financiering te verkrijgen dan bij een bank.

Voorbeelden van dergelijke financierders zijn bijvoorbeeld Benkey, 123vastgoedfinanciering en Credion. Dit zijn gespecialiseerde kredietverstrekkers voor vastgoed, die voor een passende oplossing kunnen zorgen. Vaak gaat het dan om maatwerk in plaats van een standaardoplossing zoals bij een hypotheek het geval is.

Hogere rente en lagere financiering

Je dient er hierbij wel op te rekenen dat je een iets hogere rente dient te betalen dan bij een hypotheek voor een woonhuis het geval is. Daarnaast zal er ook minder dan de marktwaarde worden gefinancierd. Meer dan 80% van de marktwaarde wordt er doorgaans niet gefinancierd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *