Geld lenen van particulier

Geld lenen zonder bank kan ervoor zorgen dat je kan lenen tegen een lagere rente. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Geld lenen van een particulier kan wel eens eenvoudiger zijn dan dat je denkt.

Hoe werkt peer 2 peer lenen?

Iemand die geld nodig heeft denkt als eerst aan het afsluiten van een lening bij een bank. Echter, de komst van verschillende fintech bedrijven heeft ervoor gezorgd dat er meer mogelijkheden zijn om geld te lenen. Deze fintech bedrijven brengen vernieuwing.

Dit in de vorm van particulier geld lenen. Er zijn inmiddels verschillende platformen actief waar je jezelf toe kan wenden.

Geld lenen van een particulier wordt in de volksmond ook wel een onderhandse lening genoemd. Ook de term peer to peer lenen kom je regelmatig tegen. In principe gaat het hier om eenzelfde soort lening. 

Een lening waarbij mensen of bedrijven elkaar geld lenen, zonder dat er een bank aan te pas komt.

Voorwaarden bij het aanvragen van een particuliere lening

Geld lenen van een particulier houdt echter niet in dat het eenvoudiger is, uit oogpunt van de voorwaarden, om een lening af te sluiten. Je zal aan dezelfde voorwaarden dienen te voldoen welke een bank stelt. 

Geld lenen van een particulier met een negatieve bkr registratie zal in de praktijk praktisch onmogelijk zijn. Indien het om een Nederlands platform gaat, zal je dan ook een bkr toetsing dienen te ondergaan. Mensen die willen lenen met een uitkering komen doorgaans ook niet in aanmerking voor een lening. Een uitzondering hierop is een pensioenuitkering.

Tenminste, indien je geld gaat lenen via een platform zoals LenderSpender. Ga je gewoon geld lenen van een goede vriend, dan is het uiteraard een heel ander verhaal.

Snelle afhandeling zonder papierwerk

De aanvraag en afhandeling van de lening is wel erg eenvoudig en efficiënt. Er komt verder geen papierwerk aan te pas. Dit is iets wat je vaak terugziet bij een fintech bedrijf. 

Deze bedrijven richten zich er namelijk op om zaken zo eenvoudig mogelijk te maken en zeker niet onnodig bureaucratisch. Dus ook indien je snel geld nodig hebt, dan kan dit in principe ook met geld lenen via een particulier.

Bij elkaar brengen van leners en uitleners

Om particulier lenen mogelijk te maken zijn er verschillende platformen.

Deze platformen brengen degene die op zoek is naar een lening en degene die geld wil uitlenen bij elkaar. 

Het is dan niet zo dat je persoonlijk contact met iemand hebt of iets in die trend. Vaak is het ook zo dat het geld dat je op die manier wilt uitlenen wordt verdeeld over verschillende leningen. Dit wordt gedaan om het risico te spreiden. In ieder geval wordt het risico aanzienlijk beperkt op die manier.

Online platform

Risicobeheersing is essentieel

Risico is een van de belangrijkste aandachtspunten bij het uitlenen van geld aan een particulier. Je wilt uiteraard zekerheid hebben, dat het geld dat je gaat uitlenen, weer terugkrijgt. En uiteraard wil je ook de rente op tijd ontvangen.

Hier ligt een belangrijke rol weggelegd voor het platform. Zij dienen erg selectief te zijn bij het verstrekken van een lening. Dit zijn zij dan ook. 

Indien je bijvoorbeeld niet in aanmerking komt voor een persoonlijke lening, dan zal je ook niet via bijvoorbeeld LenderSpender kunnen lenen. In de praktijk kan het zelfs zo zijn dat zij nog striktere voorwaarden hanteren dan een bank. Het succes van een platform is namelijk voor een groot gedeelte afhankelijk van de betrouwbaarheid.

Kan je ook zakelijk particulier lenen?

Zakelijke leningen kun je tegenwoordig ook verkrijgen via een peer to peer platform. Niet elk platform leent zich hiertoe. LenderSpender verstrekt bijvoorbeeld alleen leningen aan particulieren. Bij Fastinvest kan je wel terecht voor een zakelijke lening. Op onze website kan je meer informatie terugvinden over dit platform.

Het verstrekken van zakelijke kredieten is vaak risicovoller dan particuliere leningen. Daarom hebben sommige platformen besloten om zich alleen toe te leggen op particuliere leningen.

De toekomst van onderhandse leningen

In onze opinie zal peer to peer lenen steeds gebruikelijk worden en daarom ook sterk gaan groeien. Mensen worden er zich steeds meer van bewust dat banken met hoge marges werken bij het verstrekken van leningen. 

En waarom zou je dat doen, als je ook kan lenen en uitlenen zonder dat er een bank aan te pas komt?

Geld lenen van particulier toekomst

Hoe hoog is de rente bij een particuliere lening?

Een particuliere lening wordt al verstrekt vanaf ongeveer 4% rente per jaar. Dat is in onze opinie een lage rente. Hoe hoog de rente daadwerkelijk is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Om exact te weten hoeveel rente je dient te gaan betalen kan je altijd een vrijblijvende offerte aanvragen.

Degene die geld uitleent zal een hogere rente ontvangen dan wat bij een bank mogelijk is. Beleggen in leningen wordt daarom dan ook steeds populairder.

Net zoals bij een bank zal je elke maand gewoon op tijd jouw rente dienen te betalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *