Met de absurd lage rente, zijn alternatieven voor het behalen van rendement op vermogen aantrekkelijk. Een van de alternatieven, die je meer en meer tegenkomt, is het geld uitlenen aan particulieren.

Waarom geld uitlenen aan particulieren?

Door de lage rentestand heeft het weinig zin om nog geld op een spaarrekening te zetten. Met de vermogensbelasting en inflatie wordt je geld alleen maar minder waard. En dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Alternatieven zijn natuurlijk beleggen, in aandelen opties of bijvoorbeeld cryptocurrency. Ook het beleggen in vastgoed of goud is populair aangezien het relatief een vrij zekere manier van beleggen is.

Echter, aan beleggen zitten altijd risico`s verbonden.

Mensen die geld uitlenen aan particulieren kiezen hier meestal voor omdat zij op deze manier toch een extra rendement behalen op hun vermogen en niet het risico lopen van bijvoorbeeld koersdalingen.

Met het juiste platform kan je bovendien het risico nog verder beperken.

Hoe kan ik mijn geld uitlenen aan particulieren?

Je gaat natuurlijk niet zomaar aan iemand jouw geld uitlenen. Daarom zijn er verschillende websites die leners en uitleners bij elkaar brengen. Dit zijn platformen waarbij er een gedegen kredietwaardigheidsonderzoek wordt gedaan naar degene die een lening wil aanvragen. En dat is direct het grote voordeel van een dergelijk platform. Het kredietonderzoek dat zij uitvoeren kan je zelf als particulier persoon gewoonweg niet doen. Zeker niet op de uitgebreide manier waarop zij dit uitvoeren.

Op deze manier  wordt het voor particulieren mogelijk gemaakt om hun geld aan iemand anders uit te lenen. Dit kan een particulier persoon zijn, maar ook bestaat er de mogelijkheid om jouw geld aan bedrijven uit te lenen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je kan jezelf aanmelden op een platform voor peer to peer leningen. Dit is de Engelse naam voor particuliere geldleningen. Op een dergelijk platform worden de aanbieders van leningen samengebracht met degene die geld nodig hebben en dat willen doen via een onderhandse lening.

Een lening bij een bank is over het algemeen veel duurder dan het afsluiten van een particuliere lening. De rente op bijvoorbeeld een persoonlijke lening ligt nog steeds behoorlijk hoog.

Garanties dat je het geleende bedrag weer terugkrijgt

Dit is natuurlijk het allerbelangrijkste bij een particuliere lening. Daarom is het mijn inziens dan ook raadzaam dit alleen te doen via een partij die gespecialiseerd is in particulier geld lenen.

Worden er ook zakelijke kredieten verstrekt?

Afhankelijk van het platform kunnen er ook zakelijk kredieten worden aangevraagd.

Platformen voor geld uitlenen aan particulieren?

Bekende en betrouwbare platformen zijn:

Lender en spender

Lender en Spender richt zich op het verstrekken van leningen aan particulieren door particulieren. Alleen mensen met een hoge kredietwaardigheid komen in aanmerking voor een lening.

Als je jouw geld investeert via Lender Spender, dan wordt dit verdeeld over verschillende leningen om zodoende het risico te spreiden en dus te beperken. Op dit moment is het rendement wat mensen behaald hebben door hun geld uit te lenen via Lender Spender maar liefst 4,2%

Fast invest

Dit is een grensoverschrijdend platform. Je kan dan ook geld uitlenen in verschillende valuta. Er worden twee garanties geboden via dit platform.

Een buy back guarantee, dit houdt in dat je altijd jouw ingelegde geld weer terug kan krijgen. het platform koopt als het ware jouw investering terug tegen het bedrag wat je hebt ingelegd..

Een default guarantee, indien degene, aan wie jij jouw geld hebt uitgeleend meer dan 3 dagen te laat is met betalen, dan krijg je via Fast Invest alsnog jouw geld.

Dat deze twee garanties worden aangeboden, geeft direct aan dat er zeer zorgvuldig onderzoek wordt gedaan, naar wie er in aanmerking komt om geld te lenen via Fast Invest.

Funding circle

Bij Funding Circle leen je jouw geld niet uit aan particulieren maar aan bedrijven. Het is als het ware een vorm van Crowdfunding. Je kunt het bedrag wat je wilt investeren verdelen over verschillende projecten.

Alleen bedrijven die langer dan 2 jaar bestaan en hun cijfers hebben overlegd aan Funding circle, komen na goedkeuring in aanmerking voor een lening. Het selectieproces is hier erg strikt om zodoende de investeerders te beschermen.

Iuvo

Bij Iuvo kan je ook investeren in verschillende leningen. Als je geld wilt lenen via dit platform, wordt er ook een uitvoerige check gedaan alvorens je geld kunt lenen.  Ook hier wordt het belang van degene die zijn geld uitleent voorop gesteld.

De toekomst van geld uitlenen aan particulieren

Op onze website kan je niet direct geld uitlenen aan particulieren. Wij zijn een puur informatieve website. Heb je vragen, neem dan contact op met de beheerders van bovengenoemde websites.

Er komen steeds nieuwe initiatieven bij. Dit omdat de genoemde partijen erg succesvol zijn en een aanzienlijk rendement opleveren voor de investeerders.

Aan de andere kant kunnen mensen maar ook bedrijven goedkoop geld lenen op deze manier.  Het is dus voor beide partijen erg interessant. Het vermijden van de hoge bankkosten en hoge winsten voor de banken is de grondslag van het succes van deze initiatieven. En in mijn ogen is dit pas het begin. Mijn verwachting is dat traditionele banken meer en meer onder druk zullen komen te staan door nieuwe initiatieven.

Op deze website kan je alle informatie vinden over particulier geld (uit)lenen. Wij zoeken dan ook voortdurend naar nieuwe initiatieven en mogelijkheden. Zorg dat je deze niet mist.