Huis kopen en verhuren

Een huis kopen en verhuren kan interessante rendementen opleveren. Zeker indien je een aantal jaren geleden een huis had gekocht, dan profiteer je naast de huuropbrengsten ook nog eens van een forse waardestijging.

Maatregelen tegen het verhuren van huizen

Huizen kopen en verhuren in de vrije sector is inmiddels echter een doorn in het oog van de overheid. Door het grote huizentekort wordt dit steeds moeilijker gemaakt. 

Zo is al de overdrachtsbelasting verhoogt, indien je niet zelf in een huis gaat wonen dat je koopt. Deze bedraagt nu maar liefst 8%, wanneer je een tweede huis koopt. Dit tarief wordt ook nog eens verder verhoogd naar 9%. Houdt hier rekening mee, wanneer je een tweede woning als investering koopt om te gaan verhuren.

Daarnaast zijn er steeds meer gemeentes die de verplichting opleggen, dat jezelf dient te gaan wonen in een huis dat je koopt. Dit alles maakt beleggingspanden minder interessant.

Kopen en verhuren in het buitenland

Het is dan ook niet verbazingwekkend, dat steeds meer mensen over de grenzen gaan kijken om een huis te kopen en te gaan verhuren.

Naast de beperkende regelgeving spelen ook de huizenprijzen hier een rol. De prijs van een woning in Nederland is inmiddels dermate hoog, dat er een risico ontstaat dat er een prijscorrectie gaat plaatsvinden. Zeker wanneer er grote aantallen nieuwe huizen worden gebouwd, waardoor het aanbod toeneemt. Hierbij zal er ook zeker nadruk worden gelegd op de sociale huurwoning, hetgeen de hoogte van de huur zou kunnen gaan beïnvloeden.

Huis kopen en verhuren buitenland

Investeren in onroerend  goed via crowdfunding

Via een crowdfunding website kun je eenvoudig investeren in onroerend goed. Een bijkomend voordeel hierbij is dat de rompslomp je uit handen wordt genomen. Reinvest24 biedt bijvoorbeeld verschillende projecten waarin je kunt investeren. De opbrengsten bestaan dan uit de huuropbrengsten en eventueel een waardestijging. 

Een waardestijging van een huis is op lange termijn vaak wel aannemelijk. Je hebt echter geen garantie dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. De percentages die in de berekeningen worden aangegeven als waardestijging, zijn dan ook inschattingen. Dit kan zowel lager als hoger uitvallen.

 • Investeren met buyback guarantee
 • Minimum investering 10€
 • Historisch rendement 11%
 • > 7 miljard euro aan investeringen
 • Ruim en gevarieerd aanbod
 • Minimale investering 50€
 • >19% historisch rendement
 • 24.000 investeerders
 • Onroerend goed investeringen
 • Investeer vanaf 50€
 • 11,25% historisch rendement
 • >480M€ aan financieringen verstrekt
 • Investeren in onroerend goed
 • Vanaf 100€ investeren
 • Historisch rendement van 10,37%
 • Al 57.600 projecten gefinancierd
 • Investeer in onroerend goed
 • Minimum investering 500€
 • Gerealiseerd rendement van 6,2%
 • +/- 90M€ geinvesteerd
 • Groot aanbod in onroerend goed
 • Beleggen vanaf 100€ 
 • Historisch gerealiseerd rendement van 14,8%
 • >10M€ aan projecten gefinancierd

Problemen en rompslomp bij het verhuren

Een huis verhuren en maandelijks de huur ontvangen lijkt een eenvoudige methode om extra inkomen te genereren. In de praktijk is het echter niet altijd even eenvoudig. Je krijgt met huurders te maken en hier kan het weleens mis gaan. Indien je een huis gaat kopen en verhuren aan een bekende, dan zal het waarschijnlijk wel goedkomen. Ga je echter aan een onbekende verhuren, dan is er altijd sprake van een risico.

Hoe het mijn buren verging

Mijn buren van een paar huizen verderop zijn een aantal jaren geleden verhuisd. In plaats van hun woning te verkopen, zijn zij deze gaan verhuren. In de bijbehorende parkeergarage stond mijn auto naast de auto van deze huurders en voor de ingang van hun huis. 

Op een gegeven moment had ik deze huurders al een tijdje niet meer gezien en kon ik daarnaast zien dat er sprake was van een lekkage. Voordat ik de eigenaar kon waarschuwen, stond de politie al voor de deur. Het hele huis was volgezet met hennepplanten.

Daarnaast was de huurder plotsklaps vertrokken, omdat zij problemen hadden met personen waarmee je liever geen problemen hebt.

De schade was enorm. De huur die was ontvangen was niet genoeg om de schade te dekken. Gelukkig zijn dit de uitzonderingen, maar het kan wel gebeuren. Ik denk echter niet dan mijn oude buren ooit nog een huis zullen kopen om te verhuren.

Risico huis verhuren

Daarnaast zijn er ook mensen die anders met iets omgaan, wanneer het niet hun eigendom is. Daardoor is het ook maar afwachten in welke staat jouw huis zich bevindt wanneer huurders vertrekken.

Kosten verbonden aan het verhuren van een huis

Veel mensen letten alleen maar op de huur die zij ontvangen. Er is echter ook sprake van kosten. Zo is de onroerendgoedbelasting voor rekening van de eigenaar. Een grotere kostenpost is onderhoud en reparaties. Zaken zoals een cv ketel dienen te worden onderhouden door de eigenaar van de woning. Indien deze vervangen dient te worden, dan zal dit leiden tot een hoge kostenpost.

Maar ook schilderwerk is een behoorlijk hoge kostenpost. Hier dien je rekening mee te houden bij het bepalen van het rendement van het verhuren van een woning.

Aanschaf van een tweede woning

De huizenprijzen zijn ontzettend hoog in Nederland. Er zijn niet al teveel mensen die zomaar met eigen middelen een tweede woning kunnen aanschaffen. In de meeste gevallen wordt er naast eigen middelen dan ook geld geleend om de aanschaf mogelijk te maken. De rente die je dient te betalen drukt dan weer het rendement. Een financiering voor vastgoed verkrijgen, wat niet als hoofdwoning gebruikt gaat worden, kan daarnaast ook lastig zijn. 

Via crowdfunding kan je investeren in onroerend goed en daarbij de investering precies aanpassen op het budget dat je ter beschikking hebt. Daarnaast heb je dan zelf niet te maken met de rompslomp die het verhuren met zich meebrengt. 

In onze opinie bieden verschillende P2P platformen goede investeringskansen op het gebied van onroerend goed.

Verkopen van een woning

Wil je op een gegeven moment de woning die je hebt gekocht en verhuurd weer verkopen? Dan dien je er rekening mee te houden dat een woning in verhuurde staat minder waard is dan een woning die vrij opleverbaar is. Daarnaast is het in Nederland ook lastig om huurders uit een woning te krijgen.

Hierbij geldt het principe koop breekt geen huur. Dus zomaar even de woning verkopen gaat doorgaans niet op. Dit is een nadeel van een huis kopen en verhuren.

Geen garanties bij verkoop

Ook hier heb je bij crowdfunding, wanneer er sprake is van een secundaire markt, meer mogelijkheden. Je kunt dan de door jou gedane investering op de secundaire markt verkopen. Indien je geld nodig hebt, dan is het aanwezig zijn van een secundaire markt een groot voordeel. Een woning die je verhuurt verkopen, brengt veel meer met zich mee om op die manier aan geld te komen.

Hierbij heb je echter geen garanties met hetgeen je hiermee gaat verdienen. Gaat het om een succesvol project, dan zou je een hoger bedrag kunnen ontvangen dan dat je hebt geïnvesteerd. Is er echter sprake van onzekerheid of achterstallige betalingen, dan zou de opbrengst ook lager dan het geïnvesteerde bedrag kunnen uitvallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *