Huis kopen verbouwen en doorverkopen

Een huis kopen, verbouwen en doorverkopen kan veel geld opleveren. Het is echter wel specialistenwerk. Daarbij is het eigenlijk ook van belang dat je het nodige zelf kunt doen. Dit scheelt enorm op de kosten waardoor er meer winst zal overblijven. Of je daadwerkelijk een huis kunt verkopen met winst hangt van veel factoren af. Vergeet daarbij niet dat investeren in vastgoed met weinig geld tegenwoordig lastig is. Je zou wel kunnen overwegen om bijvoorbeeld te gaan investeren in garageboxen, waarvoor minder kapitaal is vereist.

Focus op waardevermeerderende aspecten

Niet elke verbouwing levert extra waarde op. Zo worden de kosten van een nieuwe keuken niet vaak terugverdiend door een hogere verkoopwaarde. Een dakkapel of een uitbouw daarentegen is wel iets dat je terugziet in een hogere verkoopwaarde. 

Het is dan ook van belang wanneer je een huis gaat kopen, verbouwen en doorverkopen dat je vooral focust op de waardevermeerderende aspecten.

Begin met kleine projecten

Je krijgt je investering plus de winst pas uitgekeerd op het moment, dat je het huis dat je hebt gekochten om naar de verbouwing weer door te verkopen, hebt verkocht. Vanuit dat oogpunt is het verstandig, zeker als het de eerste keer is, niet direct te beginnen met een groot project. 

Je zou er meer op moeten focussen om het project zo snel mogelijk uit te voeren en het huis zo snel mogelijk weer door te verkopen. Gebieden waar veel woningen staan en ook lang te koop staan, is dan ook geen geschikt locatie om te beginnen met huizen opknappen en weer verkopen. 

Veel mensen zijn op zoek naar een instapklaar huis

De meeste mensen zijn al ontzettend druk. De agenda staat vol en het laatste wat je dan wilt, is de overgebleven beperkte vrije tijd investeren in klussen in het huis.

Daarom zijn de meeste mensen op zoek naar een huis dat instapklaar is. Of dat in ieder geval hooguit nog wat schilderwerk vereist.

Huis kopen verbouwen en doorverkopen instapklaar

Hier kan je als investeerder van profiteren. Door een huis dusdanig te verbouwen of op te knappen dat het een instapklaar huis wordt, is het huis opeens interessant voor een veel grotere doelgroep. Daarnaast is een eerste indruk van een huis ontzettend belangrijk. 

Mensen die, wanneer ze een voet over de drempel zetten, direct verliefd worden op het huis, zullen bereid zijn om een veel hogere prijs te betalen. Mensen die twijfelen zullen misschien wel een bod gaan uitbrengen, maar zullen niet alles op alles zetten om het huis te gaan kopen.

Budgetteren van de kosten

Het belangrijkste aspect bij een huis kopen, verbouwen en weer doorverkopen is een accurate inschatting van de kosten. De verkoopprijs na de verbouwing is doorgaans redelijk goed in te schatten. Er zijn altijd wel vergelijkbare huizen te vinden op basis waarvan je de verwachte verkoopopbrengst kunt bepalen. Je kunt bijvoorbeeld de prijs per vierkante meter als uitgangspunt nemen en dit corrigeren voor de staat waarin een huis zich bevindt.

Het is dan ook van belang om grondig onderzoek te doen. Begin je eenmaal met verbouwen en komen je zaken tegen die je dient aan te pakken, waar je niet op had gerekend, dan zal de winst snel verdampen. Is er bijvoorbeeld sprake van dat het dak niet in goede staat is of dat de bedrading dient te worden vervangen, dan loop je tegen torenhoge kostenposten aan. 

Zorg voor een goede prognose van de te verwachten kosten. Dit is het allerbelangrijkste.

Liever opknappen dan verbouwen

De beste huizen zijn eigenlijk de huizen die alleen een opknapbeurt nodig hebben. Dit zijn de huizen die bouwkundig in orde zijn en bijvoorbeeld ook al over hr glas beschikken, maar waar in de loop der jaren een vorm van achterstallig onderhoud is opgetreden. Dit is te overkomen zonder dat je al teveel hoeft te investeren. Dit soort huizen kan je binnen een korte tijd opknappen en weer doorverkopen.

Richt je op een zoveel mogelijk potentiële kopers

Iedereen heeft een eigen smaak. Het is dan ook van belang om bijvoorbeeld kleuren zo neutraal mogelijk te houden. Daarbij dien je wel weer te letten op de trends.

Een huis schilderen in kleuren die op dit moment trendy zijn, zal direct veel meer kopers aanspreken. En uiteindelijk wil je het huis snel weer verkopen.

potentiële kopers

Kosten van het kopen en verkopen van huizen

Naast de kosten van de verbouwing, dien je ook de kosten zoals overdrachtsbelasting, makelaarskosten en de kosten van een financiering mee te rekenen. Kan je het huis niet zo snel verkopen als waar je op had gerekend, dan kunnen de kosten van met name een alternatieve financiering fors oplopen. 

Houdt hier rekening mee en ben niet te optimistisch over de termijn waarbinnen je het huis kunt verkopen. Winst maken is met name het goed inschatten van alle kosten. 

Bekijk alle mogelijkheden om de opbrengst te maximaliseren

Je zou ook  alle mogelijkheden dienen te bekijken voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Soms kan het een goed idee zijn om een groter huis op te delen in verschillende appartementen. 

Doordat de verkoopprijs voor een appartement lager ligt, zijn er meer potentiële kopers die in aanmerking komen. 

Investeren met een klein bedrag

Investeren in vastgoed vraagt vaak om een grote investering. Je kunt echter ook deelnemen aan een project dat door anderen wordt uitgevoerd. Hiervoor kan je jezelf wenden tot P2P platformen, waar je in allerlei soorten projecten kunt investeren. Op die manier is het ook mogelijk om geld te verdienen zonder dat jezelf actief aan de slag hoeft.

Een huis kopen, opknappen en doorverkopen kan veel geld opleveren. Er komt echter wel veel bij kijken. Als leek is dit eigenlijk niet aan te bevelen. Het indirect investeren via websites zoals Mintos of Crowdestor is eenvoudiger en kan ook goede rendementen opleveren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *