Investeren in bedrijven

Investeren in bedrijven is op verschillende manieren mogelijk. De meest bekende vorm van het  op deze manier investeren, is het kopen van aandelen. Het beleggen in aandelen is eenvoudig en bovendien zijn de transactiekosten tegenwoordig erg laag.

Investeren via crowdfunding

Wil je een directe investering doen in een bedrijf, dan is crowdfunding een geschikte mogelijkheid. Het investeren in bedrijven door middel van crowdfunding kun je doen via een P2P platform. Dit zijn platformen waar je verschillende investeringsmogelijkheden kunt terugvinden. Investeringen zijn erg uitlopend.

Naast zakelijke investeringen in bedrijven, kan je bijvoorbeeld ook investeren in consumentenleningen. Een kenmerk van een dergelijke investeringsmogelijkheid is dat je een aantrekkelijk rendement kunt behalen. Wel dien je goed te letten op de risico`s die je loopt met een investering. Het risico is doorgaans hoger dan het risico dat je loopt met het beleggen via aandelen.

In welk type bedrijven investeren?

Een start up is een van het type bedrijven waar veel in wordt geïnvesteerd. Aan de ene kant zijn startups vaak op zoek naar investeerders, om aan startkapitaal te komen. Aan de andere kant kan je als investeerder aantrekkelijke rendementen behalen door het investeren in startups. 

Investeren in bedrijven startup

Hierbij die je wel goed te letten op het woord kan. Een investering in een startup kan er namelijk ook toe leiden dat je jouw geld kwijtraakt.

Investeren in bedrijven die al langer bestaan en op zoek zijn naar investeerders om het bedrijf verder te laten groeien, is een andere mogelijkheid. 

Het rendement zal doorgaans iets lager liggen dan bij een investering in een startup. Daarentegen zal het risico ook iets lager zijn. Een bedrijf dat de startup fase al heeft doorlopen, heeft bewezen dat er sprake is van een bestaansrecht.

Investeren in Nederland of over de grens?

Voor beide keuzes zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om te investeren. Zo zijn er in Nederland altijd wel mkb bedrijven te vinden die opzoek zijn naar investeerders. Ga je in het buitenland op zoek naar een bedrijf om in te investeren, dan is de keuze nog veel ruimer. 

Er zijn inmiddels honderden platformen die investeringsmogelijkheden aanbieden. Deze platformen bieden je de mogelijkheid om actief te worden als informal investor. Een selectie hiervan is als volgt:

Waar dien je op te letten bij het investeren via crowdfunding?

Het investeren via crowdfunding brengt bepaalde risico`s met zich mee. Deze zullen we hieronder verder bespreken.

Investeren via een betrouwbaar platform

Een P2P platform maakt het mogelijk te investeren in bedrijven via crowdfunding. Een goed platform zorgt ervoor dat zij zelf een due diligence uitvoeren, alvorens een bedrijf toe te laten tot hun platform. 

Op die manier zullen al te risicovolle investeringen en eventuele frauduleuze investeringsaanvragen eruit worden gefilterd. Een betrouwbaar platform zal investeerders tegen dit soort praktijken beschermen.

De aanvrager van een investering

Een platform kan een gedegen onderzoek uitvoeren naar een bedrijf dat opzoek is naar een investering. Het risico geheel uitsluiten is echter niet mogelijk.

Daarom is het in onze opinie verstandig om zelf ook enig onderzoek uit te voeren, alvorens daadwerkelijk te investeren. 

Dit is ook direct een verschil met het beleggen in aandelen. Indien je wilt investeren via crowdfunding, dan zal je dit meer tijd kosten dan het beleggen in aandelen. Er is minder publieke informatie beschikbaar, zodat je zelf enig onderzoek dient uit te voeren. 

Investeerders zoeken

Het belang van risicospreiding

Risicospreiding is bij beleggen altijd erg belangrijk. In onze opinie is dit bij het investeren via crowdfunding extra belangrijk, omdat er sprake is van een relatief hoog risico. Ga je bijvoorbeeld per maand een vast bedrag beleggen op deze manier, zorg dan voor een goede risicospreiding en stop niet al jouw geld in één en hetzelfde project. Zo kan je met weinig geld in vastgoed investeren, waardoor je eenvoudig een portfolio van verschillende investeringen kunt opbouwen.

Staar je niet blind op hoge rendementen

Er worden regelmatig investeringsmogelijklheden aangeboden waarmee je rendementen van 25%, of zelfs meer, kunt behalen. In onze opinie is het raadzaam om voorzichtig om te gaan met dergelijke investeringsmogelijkheden. 

Je dient voor jezelf uit te zoeken, wat de reden is dat er een dermate hoog rendement wordt geboden. De kans is namelijk groot dat het om een project gaat, met een uitermate hoog risico.

In onze opinie is het dan verstandig om te kiezen voor een project met een iets lager rendement, maar ook met een aanvaardbaar risico. Misschien zal het dan een  paar jaar langer duren voordat je rijk bent, maar is de kans dat je jouw geld kwijtraakt wel vele malen kleiner.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *