Investeren in garageboxen

Investeren in garageboxen kan een interessant rendement opleveren. De aanschaf van een garagebox is vele malen lager dan dat dit bij een woonhuis het geval is. Het rendement bij het investeren in garageboxen kan hierdoor zelfs hoger uitvallen dan het investeren in een woonhuis. Investeren in vastgoed is niet alleen mogelijk via vakantiehuizen of een woonhuis. Ook investeren in vastgoed met weinig geld wordt hierdoor mogelijk.

Hoeveel kost een garagebox?

Het hangt geheel van de locatie af, hoeveel een garagebox kost. In het centrum van Amsterdam betaal je inmiddels meer dan 100.000 Euro voor een parkeerplek. En dan hebben we het nog niet eens over een eigen garagebox. In andere delen van het land kan je al investeren in garageboxen tussen de 15.000 Euro en 35.000 Euro.

Waarom beleggen in garageboxen?

De huur is mede verbonden aan de aanschafprijs van een garagebox. Het minimum ligt zo rond de 65€ per maand. Dit is dan wel op een locatie buiten het centrum in een soort van garageboxen complex. In Amsterdam betaal je al snel 250 Euro per maand, waarbij het om een parkeerplek gaat en niet om een garagebox. Garageboxen zijn nu eenmaal erg schaars en duur in Amsterdam

Een garagebox via Garagepark Nederland kost je minimaal 150€. Daarnaast is het aanbod om te huren erg beperkt.

Stel dat je een garagebox voor 15.000€ aanschaft, welke je voor 100€ per maand kunt verhuren. Dan maak je een rendement van 8% per jaar. Dit is toch een zeer behoorlijk rendement te noemen. Dit is een rendement per garagebox. Indien je in staat bent om meerdere garageboxen aan te schaffen, dan kan je per maand toch aardig wat geld verdienen.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van de investering hangt af van de aanschafprijs en de huuropbrengst. Een goede doelstelling is om de aanschaf van de garage binnen een periode van 10 tot 12 jaar terug te verdienen.

Hiervoor dien je een jaarlijks rendement van tussen de 8,5% en 10% te realiseren. Dit geeft wel aan dat het om een investering voor de lange termijn gaat.

Investeren in garageboxen terugverdientijd

De terugverdientijd houdt geen rekening met een eventuele waardestijging. Indien de garagebox na 10 jaar ook nog eens 10% meer waard is, dan zal dit het jaarlijks rendement nog verder doen toenemen.

Je dient jezelf er wel bewust van te zijn dat je de investering niet binnen een paar jaar terug gaat verdienen. Daar gaat langer overheen.

Meerdere garageboxen kopen

Van het investeren in één garagebox wordt je niet rijk. Maar indien je steeds meer garageboxen aankoopt, die je allemaal gaat verhuren, dan kunnen de inkomsten toch leuk oplopen. Om hier van te leven zal niet meevallen. Je kunt echter wel een pensioen of inkomen aanvullen. Zeker in de huidige tijd, met een spaarrente die nul is, kan dit een interessant alternatief zijn.

Onderzoek doen voordat je gaat investeren

Voordat je daadwerkelijk gaat investeren in garageboxen is het verstandig om eerst goed onderzoek te doen naar de aanschafprijs en de mogelijke huuropbrengsten.

Daarnaast dien je ook te kijken naar het aanbod. Indien er veel aanbod is, dan kan het lastig zijn om de garagebox te verhuren. 

Onderzoek voordat je investeert

Locatie is ook erg belangrijk. Een garagebox is veel meer waard in een buurt waar parkeren lastig is, dan in een buurt waar er op straat veel parkeerplekken aanwezig zijn. 

Maar ook veiligheid speelt een rol. Op plekken waar er sprake is van veel auto inbraken of vandalisme, zijn mensen ook eerder bereid om te betalen voor een garagebox. Wel dient er dan sprake van te zijn dat de garagebox goed beveiligd is. Dit alles maakt het interessanter een garagebox te kopen in een grote stad dan in een dorp.

Een gedegen onderzoek vooraf zorgt ervoor dat je niet met een garagebox blijft zitten die niet te verhuren is. Of die weinig rendement oplevert. Maar bekijk ook of er sprake is van een vereniging van eigenaars. Dit kan beperkende voorwaarden opleveren, maar kan er ook voor zorgen dat er sprake is van een maandelijkse bijdrage voor bepaalde onderhoudskosten.

Het voordeel van een garagebox verhuren

Bij het verhuren van een woonhuis krijg je te maken met onderhoudskosten. Daarnaast is er ook gewoon apparatuur dat aan afschrijving onderhevig is. Denk bijvoorbeeld aan zaken als een vaatwasmachine of cv ketel. 

Hier heb je bij een garagebox veel minder mee te maken. Het kost je praktisch niks aan onderhoud. Wel dien je een brand en opstalverzekering af te sluiten wanneer je een garagebox koopt, wat standaard is bij elke type onroerend goed..

Wellicht dat er een keer een dak dient te worden vernieuwd, maar dat is eens in de 25 jaar. Indien je er goed op let wat de staat is van de garagebox die je wilt kopen, dan zal het eerste jaar bijna geen kosten voor onderhoud opleveren.

Risico`s van het beleggen in garageboxen

Geen enkele investering is zonder risico. Het is echter wel zo dat het risico bij het investeren in garageboxen erg laag is. Er kan altijd sprake zijn van een waardedaling. Doordat de aanschaf echter relatief laag is, is dit risico ook  vrij beperkt.

Stel dat een garagebox van 20.000€ 10% minder waard wordt, dan heb je een verlies van 2.000€. Dan is het uiteindelijke rendement wel lager dan het bruto aanvangsrendement.

Investeren in garageboxen risico

Dit verlies zal je echter compenseren met de huur die je ontvangt. Daarnaast is het ook niet erg waarschijnlijk dat er op korte of middellange termijn sprake zal zijn van een waardedaling. Ook hoef je niet verkopen bij een kortstondige waardedaling. Investeren in garageboxen zorgt er dan wel voor datt de huurinkomsten dan gewoon binnen blijven komen.

Hou altijd een oogje in het zeil

Je loopt wel een klein risico dat iemand iets illegaals gaat doen in jouw garage. Dit risico loop je ook bij het verhuren van een woonhuis. Bij het verhuren van een woonhuis zijn de gevolgen hiervan echter veel groter. Indien iemand hennep gaat verbouwen in jouw huis, dan zal dit bijna altijd enorme schade opleveren. 

De schade die aangericht kan worden in een garage is daarentegen minimaal. Toch is het altijd wel verstandig bij het investeren in garageboxen enig onderzoek te doen naar een potentiële huurder, die je bijvoorbeeld via  marktplaats het gevonden.

Investeren in vastgoed met weinig geld

Heb je het geld niet voorhanden om direct een garagebox te kopen om deze te verhuren? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om deel te nemen in een crowdfunding project. P2P websites zoals Mintos, Crowdestor, Viainvest en nog vele anderen bieden de mogelijkheid om al te investeren in vastgoed voor een bedrag vanaf 10€. Dit is dus voor elk budget weggelegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *