Investeren in grond

Is investeren in grond een goede investering? In andere woorden, kan je geld verdienen door grond aan te kopen en deze na verloop van tijd weer door te verkopen voor een hogere prijs?

Voordat we verder gaan, het is van belang om hier onderscheid te maken tussen agrarische grond en overige grond. 

Prijsontwikkeling agrarische gronden

Als we de prijzen van 1 januari 2012 vergelijken met de prijzen van agrarische grond per 1 januari 2021, dan is deze prijs gemiddeld met 4,3% per jaar gestegen. Wat wel opvalt is dat er in sommige jaren praktisch geen sprake is geweest van een prijsstijging en in andere jaren een prijsstijging van wel 9,4%.  In vergelijking met een jaar geleden is de waarde gemiddeld met 4.7% gestegen. (Bron: ITX bouwconsult)

Wel is het zo dat er in deze periode geen jaar is geweest dat de prijzen zijn gedaald. Over de lange termijn is er dan ook sprake van een redelijk stabiele en veilige investering. Maar zoals altijd bij beleggen, dit is geen garantie voor de toekomst.

Agrarische grondprijzen

De toekomst van de agrarische sector

Wat wel een grote rol speelt bij de prijsontwikkeling van agrarische grond zijn de politieke ontwikkelingen. Wij kunnen het ons voorstellen, dat  indien de linkse partijen aan de macht zouden komen, dat er dan wel eens sprake zou kunnen zijn van een sterke daling. De afgelopen jaren is de agrarische sector meer en meer onder druk komen te staan.

Grond zonder agrarische bestemming

Een stuk grond waar geen agrarische bestemming op rust is een ander verhaal. Is het bijvoorbeeld mogelijk om van grond een bouwkavel te maken, veroorzaakt door het tekort aan woningen, dan zal er sprake zijn van een enorme prijsstijging. De waarde van de grond zal dan exploderen. 

Er zijn steeds meer woningen nodig, dus je zou mogen verwachten dat er in de toekomst op steeds meer percelen gebouwd zou mogen worden. Helaas is de politiek op dit gebied niet altijd even transparant en voorspelbaar. De kans dat er op grote schaal gebouwd mag gaan worden is in onze ogen niet erg groot.

Speculeren op toekomstige ontwikkelingen

Heb je de indruk dat een bepaald perceel in de toekomst wel eens gebruikt  zou kunnen gaan worden om nieuwe woningen te gaan bouwen, dan zou je hierop kunnen speculeren. 

Dit door de grond bijvoorbeeld als agrarische grond aan te kopen, wat op dit moment gemiddeld zo rond de 7€ per vierkante meter kost.

Indien dit op een gegeven moment verkocht mag worden als zijnde bouwgrond, dan kan dit wel oplopen tot boven de 500€ per vierkante meter.

Wel zijn de prijzen van bouwgrond sterk verschillend per provincie. In Zuid Holland en Noord Holland liggen de prijzen zo tussen de 525€ en 560€, terwijl dit in Limburg en Groningen niet boven de 200€ uitkomt.

Investeren in grond toekomst

Een lange termijnvisie is noodzakelijk

Een dergelijke strategie is er echter wel een van de lange adem. Voordat bestemmingsplannen en dergelijke worden gewijzigd en goedgekeurd ben je jaren verder. In totaal zou het zomaar 10 jaar kunnen duren voordat er daadwerkelijk wordt besloten om te gaan bouwen. Voor een groot deel vergen dergelijke speculaties een lange adem.

Soms zelfs nog langer en er bestaat ook een gerede kans dat een dergelijk verwacht project nooit van de grond komt. Aan de andere kant, de Nederlandse bevolking blijft de komende jaren echter groeien, dus er zal altijd vraag blijven naar bouwgrond. We zien hier persoonlijk de komende jaren geen verandering optreden.

Heb je een specifiek perceel waarin je interesse hebt, dan kan je in het openbaar register van het kadaster eenvoudig achterhalen wie de huidige eigenaar is. Op die manier kan je die persoon of het bedrijf benaderen, om te bekijken of zij tot verkoop willen overgaan. Je vindt in het kadastraal register zowel particuliere en zakelijke eigenaren.

Rendement behalen op grond

Indien je grond in jouw bezit hebt, dan wil je naast toekomstige waardestijgingen ook in de tussentijd rendement behalen. Dit kan je doen door deze grond te verpachten. 

Echter, dit is niet altijd even eenvoudig. Vooral voor een klein perceel zal er niet direct grote interesse zijn. 

Geen liquide belegging

Even snel grond kopen en verkopen is in de praktijk niet echt mogelijk. Zo dient er een notaris aan te pas te komen en dien je daarnaast een koper of verkoper te vinden. Deze zijn niet altijd voorhanden.

Je kan niet op ieder gewenst moment zomaar de grond verkopen.

Geen liquide belegging

Risico`s van beleggen in grond

In onze opinie is investeren in grond niet heel erg risicovol. Dit omdat er sprake is van iets fysieks wat je in handen hebt. Op korte termijn kunnen de prijzen dan wel fluctueren, maar op lange termijn lijkt het er toch op dat het een redelijk waardevaste investering is. Dit is echter wel onze opinie.

Investeren in grond via crowdfunding

Op dit moment zijn er geen platformen die specifiek investeringen aanbieden in grond. Wel zijn er voldoende P2P platformen die zich richten op onroerend goed, waarbij de grondprijs ook een rol speelt. 

Gaat de grondprijs omhoog, dan is de kans groot dat ook de prijs van onroerend goed zal stijgen. Dit is dus eigenlijk een indirecte manier van investeren in grond.

De volgende crowdfunding platformen zijn specifiek gericht op investeren met weinig geld in onroerend goed:

Op de onderstaande platformen vind je allerlei projecten om in te investeren, waaronder ook onroerend goed projecten:

 • Gemiddeld rendement van 11,4%
 • Onroerend goed projecten in Baltische staten, Duitsland en Oostenrijk
 • Gemiddeld historisch rendement van 11,1%
 • Vastgoed projecten in  verschillende landen
 • Actueel behaald rendement van 8,9%
 • Vastgoed projecten in  verschillende landen
 • Actueel behaald rendement van 8,9%
 • Vastgoed projecten in  verschillende landen
 • 7% rendement op historische basis
 • Investeren in vastgoed in Oostenrijk en Duitsland

Op de onderstaande platformen vind je allerlei projecten om in te investeren, waaronder ook onroerend goed projecten:

 • Historisch rendement van 20,5%
 • Gevarieerd aanbod van projecten in verschillende landen
 • Gemiddeld rendement van 10,8%
 • Meer dan 500 miljoen euro aan investeringen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *