Investeren in vastgoed met weinig geld

Vastgoed investeringen zijn door de jaren heen goede investeringen gebleken. Echter, om een huis of ander object te kopen, om zodoende te investeren, vergt een groot kapitaal. Daar is nu ook een oplossing voor. Dit maakt dat investeren in vastgoed met weinig geld mogelijk nu ook mogelijk is. Soms al vanaf een paar tientjes.

Crowdlending en crowdfunding

De wereld van crowdfunding en crowdlending draait op volle toeren. De bedragen die op deze manier worden geïnvesteerd stijgen elk jaar weer. Deze deze manier van investeren maakt ook investeren in vastgoed met weinig geld mogelijk. 

Je kan namelijk deelnemen in een vastgoedproject op basis van crowdlending. Op die manier leg je met veel verschillende investeerders allemaal een klein bedrag in, waardoor het totale bedrag wat er benodigd is bij elkaar wordt gekregen. 

Soms is investeren vanaf 100 euro mogelijk en bij sommige platformen is de minimuminleg zelfs slechts 10€. Dat is wat je noemt investeren in vastgoed met weinig geld.

Via welk platform kan je investeren?

Het aantal platforms dat het mogelijk maakt om op basis van crowdlending, of ook wel P2P lenen genoemd, is op dit moment bijna ontelbaar. 

Echter, niet elk platform biedt de mogelijkheid om te investeren in vastgoedprojecten. Het grootste gedeelte van deze platforms richten zich op de financieren van consumentenleningen.

Investeren in vastgoed met weinig geld P2P

Je dient dus even te zoeken naar een platform waarbij het ook mogelijk is om te investeren in vastgoed. En dan uiteraard een betrouwbaar platform met ook een lage minimum inleg. Platformen die dit mogelijk maken zijn bijvoorbeeld:

Crowdestor

Crowdestor biedt verschillende investeringsmogelijkheden aan. Zo vind je er de gangbare consumenten leningen, maar worden er ook vastgoedprojecten aangeboden. Zo heb ik zelf geïnvesteerd in  een medisch centrum in Letland. De rente die wordt vergoed bij dit project is 26%.

Investeren in dergelijke projecten met een hoog rendement brengt ook risico`s met zich mee. Op dit moment heb ik nog steeds netjes op tijd mijn rente ontvangen. Daarbij hoop ik natuurlijk dat dit zo blijft. Echter, een van de redenen dat ik met een relatief klein bedrag in dit project ben gestapt, is om te ervaren of het P2P platform betrouwbaar is en doet wat zij beloven.

Estateguru

Het platform van Estateguru is grotendeels gericht op investeringen in vastgoed. Het gaat dan om zakelijke vastgoed projecten. Het Engelstalige P2P platform spreekt hiervan real estate investments.

De meeste projecten hebben een relatief korte looptijd, waarbij het vaak om een soort van overbruggingskrediet gaat. Ook wordt er regelmatig een financiering gezocht voor de ontwikkelingskosten van een project. Het aankoopbedrag is vaak wel te financieren via een hypotheek van een bank. Een financiering voor een renovatie of een ontwikkeling van het aangekochte object is lastiger te verkrijgen. Hiervoor wordt er dan vaak een beroep gedaan op Estateguru.

Indirect investeren in vastgoed

De mogelijke rendementen zijn zeer interessant te noemen. Het is wel zo dat het als het ware om indirect investeren in vastgoed gaat. Je financiert het project op basis van een lening. Hiervoor ontvang je vervolgens een interessante rente, maar je wordt geen (mede) eigenaar van het gefinancierde onroerend goed.

Direct investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed met weinig geld is in onze ogen niet mogelijk op een direct manier. Om bijvoorbeeld een  huis aan te schaffen en te gaan verhuren vereist een fors kapitaal. 

Daarnaast dien je tegenwoordig geen eigen inbreng van kapitaal op tafel te leggen, waardoor het niet mogelijk is om het gehele bedrag via een hypotheek te financieren.

Het aankopen van een huis om deze woning te gaan verhuren is bovendien een investering voor de lange termijn. Bij de aanschaf van een tweede woning betaal je op dit moment 8% overdrachtsbelasting. Deze 8% dien je eerst weer terug te verdienen. 

Huizenprijzen en het instapmoment

Daarnaast zijn de huizenprijzen de afgelopen tijd dermate sterk gestegen, dat er best sprake kan zijn van een correctie op deze prijzen in de nabije toekomst. 

Hierdoor is het van belang om de investering te zien als een lange termijn investering. Dalen de huizenprijzen de komende jaren, dan is er geen reden om in paniek te raken. De historie heeft ons geleerd, dat als je maar genoeg geduld hebt de prijzen altijd weer zullen gaan stijgen. Er bestaan echter geen garanties dat dit in de toekomst ook altijd zo zal zijn.

Huizenprijzen

Wel is het uiteraard zo, dat indien je een object op een gunstig tijdstip aanschaft je een hoger rendement zal behalen.

Overwaarde eigen woning benutten

Heb je geld nodig om te investeren in vastgoed? En ben je in het bezit van een eigen woning, waarbij er sprake is van een overwaarde? Dan zou je via een hypotheek deze overwaarde kunnen verzilveren en gaan beleggen in vastgoed. 

Bij het verstrekken van een hypotheek wordt er echter niet alleen gekeken naar de waarde van het huis. Het inkomen dient ook hoog genoeg te zijn om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Hier loopt het nogal eens mis bij het aanvragen van een hypotheek om de overwaarde te verzilveren, doordat het maximale hypotheekbedrag tegenvalt.

Voordeel van indirect investeren

Een voordeel van indirect investeren in vastgoed is dat je zelf niet te maken krijgt met huurders. Het klinkt altijd mooi, een huis kopen en vervolgens verhuren tegen een hoge huur, maar het gaat toch ook regelmatig mis. 

Indien de huurders de huur niet voldoen, of zij gaan niet op de  juiste manier om met jouw huis, dan heb je toch echt een groot probleem. De wet beschermd huurders namelijk op in onze ogen extreme manier. 

Het uitzetten van huurders die geen huur betalen is tijdrovend en kost veel geld, omdat je dit via een juridische procedure dient te doen. In dergelijke gevallen is het ook vaak zo, dat de huurders over weinig financiële middelen beschikken, zodat het verhalen van deze kosten geen optie is. Op papier is er dan wel sprake van een mooi rendement, maar in de praktijk kan het je veel geld gaan kosten.

Sommige mensen zien het verhuren van vastgoed als passief inkomen. Indien je echter de verkeerde huurders in jouw huis krijgt, dan is hiervan geen sprake meer. Integendeel, dan zal het je veel tijd en geld gaan kosten.

Vastgoedfondsen op de beurs

Er zijn ook etf`s die toegelegd zijn op vastgoedfondsen. Op deze manier investeer je direct in verschillende vastgoedfondsen. Het verschil met het investeren via een Estateguru of Crowdestor is dat je bij etf`s afhankelijk bent van koersstijgingen en dividend uitkeringen. 

Bij Estateguru en Crowdestor ontvang je een vooraf vastgestelde rente. Dit is in onze ogen een van de redenen waarom deze vorm van investeren interessant is. Ook indien je slechts een zeer beperkt bedrag wilt investeren, dan bieden de genoemde platformen hiervoor mogelijkheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *