Investeren in winkels

Is investeren in winkels eigenlijk nog wel een goed idee? De e-commerce winst steeds meer aan terrein en de leegstand wordt steeds hoger.

Leegstand van winkels en kantoren

Het gemiddelde leegstandspercentage van winkels ligt in Nederland rond de 7,2%. Opvallend is dat door de corona crisis de leegstand iets lager is geworden. De binnensteden van grote steden hebben het nog lastiger. Daar ligt het percentage op 8,4%. De hoge huurprijzen spelen hier een grote rol.

Er zijn echter ook grote uitschieters. Zo is er in de steden Heerlen en Vaals sprake van een leegstand van rond de 20%.

Bij kantoorruimte ligt de leegstand zo rond de 10%. Daarbij is de verwachting dat dit de komende jaren verder zal oplopen. Rond 2040 zou deze leegstand zelfs wel eens rond de 25% kunnen uitkomen. 

Vooral het flexibel en thuiswerken zorgt ervoor dat er minder vraag is naar kantoorruimte. Wat niet meegenomen is bij deze schatting voor de komende jaren, is dat eventueel kantoorruimte omgebouwd gaat worden naar bijvoorbeeld woonruimte.

Investeren in supermarkten

De hoge leegstand rechtvaardigt de vraag of investeren in winkels in Nederland wel een goed idee is. Persoonlijk zou ik hier niet zo snel in investeren. 

Een uitzondering is de levensmiddelenbranche. Door het groeiend aantal inwoners biedt deze branche in mijn opinie meer dan voldoende potentieel. Echter, hier ligt uiteraard wel het gevaar van de e-commerce op de loer. Het aantal bezorgdiensten neemt nog steeds toe en wordt ook steeds populairder. Een van de grootste risico`s bij het investeren in supermarkten is nieuwbouw. Indien er bijvoorbeeld een Albert Heijn XL om de hoek wordt geopend, dan zal dat grote gevolgen kunnen hebben voor bestaande supermarkten.

Investeren in supermarkt

Online bezorgdiensten

Op die moment hebben de online bezorgdiensten slechts een marktaandeel van 3%. Je dient daarnaast ook niet bedrijven zoals Hellofresh te vergeten. Dit bedrijf is hard aan de weg aan het timmeren. In 2021 hebben zij de omzet verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Dit heeft dan ook invloed op de supermarktomzet. 

Maar ook de snelle bezorgdiensten zijn in opkomst. Zo zijn er inmiddels meerdere partijen die beloven jouw boodschappen binnen 10 minuten te bezorgen. Het is interessant om te zien hoe dit zich in de toekomst zal ontwikkelen. Inmiddels heeft Jumbo een overeenkomst met Gorillas gesloten.

Conjunctuur ongevoelige investering

Daarentegen is het grote voordeel van een supermarkt, dat deze relatief conjunctuurongevoelig is. Wanneer het goed gaat met de economie, dan zullen mensen ook meer aan hun boodschappen uitgeven. Dit zal vooral invloed hebben op de duurdere producten. 

Gaat het daarentegen economisch minder, dan zullen  mensen ervoor kiezen om minder vaak buiten de deur te gaan eten. Ook dat kan dus goed uitpakken voor een supermarkt. Wel kan dit een negatieve invloed hebben op het duurdere assortiment. Het is dan ook van belang dat een supermarkt hier goed en tijdig op inspeelt.

Nieuwe gebruiksbestemming

Een kantoor of winkelpand dat eventueel wordt getransformeerd naar woonruimte biedt daarentegen wel investeringsmogelijkheden. Wel liggen hier hoge kosten op de loer. Vaak is het voordeliger om nieuw te bouwen dan een bestaand pand om te bouwen. Daarnaast is het ook de vraag of de locatie wel geschikt is.

Hoe zit het in het buitenland?

Elk land heeft te maken met de toenemende rol van de e-commerce. Het gemiddelde percentage van leegstand in Europa ligt zo rond de 9%. Op dat punt doet Nederland het eigenlijk nog niet zo heel erg slecht.

In Duitsland ligt de winkelleegstand doorgaans echter wel fors lager. Zeker in Zuid Duitsland, in steden zoals München en Stuttgart is de leegstand erg beperkt. 

Investeren in winkels in buitenland

Investeren in winkels via Crowdfunding

Crowdfunding websites zoals Reinvest24, Evoestate, Estateguru en Crowdestor bieden beperkt mogelijkheden tot investeren in winkels. De projecten die worden aangeboden, richten hoofdzakelijk op investeringen in woonruimte. De groeiende bevolking in Europa zorgt ervoor dat de vraag naar woningen groeit en ook zal blijven groeien.

Persoonlijk zou ik ook eerder investeren in woonruimtes dan in winkels. Dit is mijn opinie toch minder risicovol. Bij investeren in vastgoed, in de vorm van woonruimte, ben je veel minder gevoelig voor ontwikkelingen op het gebied van e-commerce en dergelijke. En zelfs tijdens de corona pandemie zijn de prijzen van huizen nog nooit zo hard gestegen. 

Via een crowdlening website kan je bovendien ook nog eens investeren in vastgoed met weinig geld.

De kans dat over 20 jaar de gemiddelde prijs van een huis of appartement hoger is dan vandaag, is gewoonweg erg groot. Zeker gezien de huidige inflatie is het niet ondenkbaar dat de prijzen van huizen blijven stijgen. 

Beleggingsfondsen

Er zijn verschillende beleggingsfondsen die zich richten op het investeren in winkels. Wel is het zo dat deze fondsen vaak niet beursgenoteerd zijn. Dit brengt risico`s met zich mee, omdat er in een dergelijk geval sprake is van minder toezicht.

Dat neemt niet weg, dat er wel een vergunningsplicht geldt om als beleggingsinstelling te mogen optreden. Voordat je daadwerkelijk gaat investeren, is het van belang deze vergunning te controleren. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor beleggen via een beleggingsinstelling, die aangesloten is bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *