Investeringskansen

Investeringskansen zijn er altijd wel te vinden. Aan de ene kant is dit vrij eenvoudig maar aan de andere kant toch ook wel weer lastig. Lastig, omdat er een groot aanbod is van mogelijkheden om met een hoog rendement te investeren. Hoe ga je nu een keuze maken?

Risicospreiding

Voordat we verder gaan en je gaan vertellen hoe je investeringskansen kunt vinden, gaan we eerst dieper in op het thema risicospreiding. Een investering zonder risico bestaat niet. 

Ook al kom je soms weleens advertenties tegen, waarbij er wordt gesproken over een gegarandeerd rendement, in de praktijk zit er praktisch altijd wel een addertje onder het gras.

Vanuit dat oogpunt is het niet verstandig om al het geld dat je wilt te investeren, te investeren in één en hetzelfde. Risicospreiding is een erg belangrijk begrip. Dit zorgt ervoor, dat in het geval je een keer een investering doet die niet goed uitpakt, dat je dan niet direct al jouw geld kwijt bent. Bij investeren of beleggen is het altijd mogelijk dat je jouw inleg kwijt raakt.

Crowdfunding platformen

Crowdfunding platformen bieden de mogelijkheid om al met hele kleine bedragen te investeren. Vaak is de minimuminleg niet meer dan 10€. Daarnaast is er sprake van een enorm groot aanbod op dit gebied. 

Mintos is een dergelijk crowdfunding of P2P platform. Alleen al via dit platform is er al meer dan 7 miljard euro geïnvesteerd.

Investeringskansen via crowdfunding

Dit bedrag is geïnvesteerd in tal van verschillende projecten. In het grootste geval gaat het om leningen die worden verstrekt. Gemiddeld hebben investeerder hiermee een rendement van 10,3% behaald. Dat zijn dus wat je noemt investeringskansen.

Rendementen van P2P platformen

Verschillende P2P platformen hebben verschillende verwachte rendementen. Hierbij dien je er wel van doordrongen te zijn, dat een hoger verwacht rendement hand in  hand gaat met een hoger risico. Alleen letten op het rendement is in onze opinie dan ook geen goed idee.

Onderstaand hebben we een overzicht samengesteld van de historisch behaalde rendement op de verschillende P2P platformen.

P2P platform Historisch rendement P2P platform Historisch rendement
Mintos 10,30% Estateguru 11,31%
Peerberry 11,08% Evoestate 10,59%
Fastinvest 14,24% Debitum 9,01%
Viainvest  11,00% Twino 10,90%
Lendermarket 14,00% Swaper 12,00%
Flennder 9,60% Bondster 14,10%
Lenndy 12,34% Neofinance 12,00%
Robocash 12,90% Reinvest24 14,80%
Crowdestor 19,78% Profitus 9,50%
Lender Spender 4,00% Rendity 6,20%

Hoe zit het met het risico?

Het is altijd verstandig om goed het risico te beoordelen, alvorens je gaat investeren. Ook al denk je dat je op het eerste gezicht  fantastische investeringskansen tegen bent gekomen, dan nog is het verstandig om kritisch te kijken naar welke risico`s je gaat lopen, met het doen van een investering.

Bij een P2P platform is er bijna altijd sprake van een buy back guarantee. Deze buy back guarantee dient ervoor te zorgen dat de investering die je hebt gedaan wordt teruggekocht, op het moment dat er niet wordt voldaan aan de verplichtingen.

In de praktijk komt het helaas regelmatig voor, dat er niet aan deze verplichting wordt voldaan. Of pas na een hele lange tijd. Het is dan ook verstandig om goed te letten op wie er verantwoordelijk is voor het uitvoeren van deze buy back guarantee. Vervolgens dien je dan te bekijken hoe het zit met de reputatie van deze partij.

Economische groei

Op dit moment is er sprake van een hoge economische groei. Dit biedt tal van investeringskansen binnen verschillende sectoren. Wel is het altijd zo, dat deze goede economische tijden zomaar weer om kunnen slaan. 

Zelf heb ik op dit moment toch wel de nodige bedenkingen met betrekking tot de economische groei. 

Economische groei

Zo is de inflatie aan het toenemen en deze zie ik niet zo snel weer dalen.  Ook komen er vanuit China bepaalde signalen, voornamelijk met betrekking tot het vastgoedconcern Evergrande, wat toch enigszins verontrustend is. 

Er zijn best wel wat onzekerheden op dit moment, wat er zomaar voor zou kunnen zorgen, dat het economische klimaat omslaat. Zowel in Nederland als in het buitenland.

Zorg dat je altijd kritisch bent en blijft

Iets wat te mooi is om waar te zijn, zal dit in de praktijk ook bijna altijd zijn. Hiervoor is een kritische blik altijd noodzakelijk. Zeker indien het gaat om een investeringskans buiten het toezicht van de AFM. In dergelijke situaties bestaat er ook geen prospectusplicht. Je dient in dergelijke situaties dan ook  jouw eigen onderzoek te doen. 

Een investering kan altijd anders uitpakken dan je had verwacht of had gehoopt. Dit is nu eenmaal het risico dat je neemt. Een ander verhaal wordt het wanneer het om frauduleuze praktijken gaat. Hier dien je vandaag de dag ook erg alert op te zijn. De meeste mensen zullen wel bekend zijn met Palm Invest, maar dat is zeker niet de enige partij die op dit gebied mensen heeft opgelicht.

Vanuit dat oogpunt is het altijd verstandig om enig onderzoek te doen. Zeker wanneer je met grotere bedragen gaat investeren. Gelukkig kan je vandaag de dag door het internet wel weer vrij eenvoudig meer te weten komen over personen of bedrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *