Loan originator

Een loan originator is wat we in het Nederlands een kredietverstrekker noemen. Dit begrip kom je bij bijna elk P2P platform tegen. 

Een loan originator dient ergens het geld vandaan te halen om een lening te verstrekken. Een trend die de laatste jaren is ingezet, is dat dit via een P2P platform wordt gedaan.

Hoe werkt een P2P platform?

Dit ziet er in de praktijk als volgt uit. Iemand die opzoek is naar een lening, doet een aanvraag bij een kredietverstrekker. Deze kredietverstrekker beoordeeld de aanvraag. 

Hierbij wordt er gekeken naar de kredietwaardigheid, het inkomen en of er eventueel sprake is van een onderpand. Indien de lening wordt goedgekeurd, dan wordt de lening vervolgens aangeboden op een P2P platform.

De loan originator biedt de lening tegen een iets lagere rente aan op een P2P platform. Maar nog steeds tegen een rente die zeer aantrekkelijk is voor een belegger of investeerder. 

Dit wordt ingegeven door de zeer lage spaarrente. Het verschil tussen de rente die een leningnemer dient te betalen en de rente die een investeerder ontvangt, is de winst voor de kredietverstrekker.

Wat is een buyback guarantee?

Veel P2P platformen werken met een buyback guarantee. Deze garantie wordt afgegeven door de loan originator.

Het is niet het P2P platform zelf dat deze garantie verstrekt. 

Vanuit dit oogpunt is het uitermate belangrijk dat een loan originator betrouwbaar is. Dit omdat zij alleen goede leningen zouden dienen te verstrekken.

Maar ook indien je aanspraak dient te maken op de terugkoopgarantie is het van belang dat je te maken hebt met een betrouwbare partij. 

Loan originators buyback guarantee

Is de financiële situatie van een loan originator niet op orde? Dan kan het zo zijn dat zij niet kunnen voldoen aan de terugkoopverplichting. Dit maakt het extra belangrijk om te controleren met welke kredietverstrekkers een platform werkt, alvorens te gaan investeren.

Hoeveel loan originators zijn er binnen een P2P platform?

Een P2P platform werkt doorgaans samen met meerdere loan originators. Hierdoor wordt het aanbod van leningen groter. Dit is een belangrijk aspect voor investeerders. 

Het is namelijk altijd aan te bevelen om een investering te spreiden over verschillende leningen. Dit wordt diversificatie genoemd, hetgeen het risico van een investering drastisch doet dalen. 

Zet je al jouw geld in op 1 project en mocht het onverhoopt misgaan? Dan ben je al jouw geld kwijt. Spreid je het geld over meerdere leningen, dan zal de impact kleiner zijn wanneer een investering toch niet goed uitpakt.

Het aantal loan originators verbonden aan een P2P platform verschilt enorm. Zo vind je bij Mintos meer dan 100 loan originators. Bij Viainvest is er eigenlijk maar één loan originator, wat de aan Viainvest verbonden VIA SMS group is.

P2P Platform Aantal loan originators Opmerking
Mintos > 100  
Peerberry 28  
Fastinvest ?  
Viainvest  7 Allemaal verbonden aan VIA SMS Group
Lendermarket 1  
Flennder 1  
Lenndy 3  
Robocash 4  
Crowdestor 1  

Waarvoor verstrekken loan originators leningen?

Je kan voor sterk uiteenlopende doeleinden een lening aanvragen. Een van de meest voorkomende doelen is de aanschaf van een auto. Maar ook worden er ter financiering van onroerend goed hypotheken verstrekt. Zowel particulieren als ook bedrijven kunnen een beroep doen op een lening.

Skin in the game

Een ander belangrijk aspect waar je op zou dienen te letten is de voorwaarden waartegen een loan originator een lening aan mag bieden. Het is de standaard dat niet het gehele bedrag van een lening mag worden aangeboden op een P2P platform. 

In het Engels wordt hierbij gesproken over skin in the game. Stel dat dit percentage 10% bedraagt. In dat geval mag er, indien er een lening van 1000€ wordt verstrekt, slechts een bedrag van 900€ op een P2P platform worden aangeboden. 

Het doel wat hiermee bereikt wordt is dat er een kredietrisico ligt bij de kredietverstrekker. Hierdoor is het aannemelijker dat zij leningnemers aan een strikte controles onderwerpen. 

Indien zij het gehele risico via een P2P platform zouden afwentelen, dan zou dit minder het geval kunnen zijn.

Het belang van transparantie

Omdat een loan originator een uitermate grote speelt bij het risico van het beleggen via P2P leningen, is transparantie hieromtrent uitermate belangrijk. 

Op dat gebied is bijvoorbeeld Fast Invest uitermate terughoudend met het verstrekken van informatie over de kredietverstrekkers verbonden aan hun P2P platform. Het gebrek aan transparantie is in onze ogen een groot nadeel van dit specifieke platform.

Het zou je eigenlijk geen enkele moeite moeten kosten om te achterhalen wie de loan originators zijn, van de leningen die worden aangeboden.

Transparantie

Lender en Spender

Lender en Spender is een Nederlands P2P platform. Zij werken in tegenstelling tot bijna alle andere platformen niet met loan originators. Mensen kunnen direct een lening bij Lender Spender aanvragen. Zij nemen dus eigenlijk zowel de rol van kredietverstrekker als ook P2P platform op zicht. Het nadeel hiervan is dat er bij Lender Spender dan ook geen sprake is van een terugkoopgarantie.

Financiële dienstverlener of niet?

Een P2P platform is doorgaans geen financiële dienstverlener. Het eerder genoemde Lender Spender is hier een uitzondering, omdat zij ook leningen verstrekken. Mintos bevindt zich op dit moment in het proces van de aanvraag voor een vergunning als financieel dienstverlener.

Loan originators zijn daarentegen wel financiele instituten. Hierdoor dienen zij in het bezit te zijn van de benodigde vergunningen in het land waar zij zijn gevestigd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *