Moldavië

Moldavië is een autonome republiek in Oost Europa. In tegenstelling tot het buurland Roemenië, behoort het niet tot de Europese Unie. Het land ligt tussen de Rivieren Proet en de Dnjepr.

De Roemeense taal is de officiële taal van het land. De tweede taal is Russisch. Geografisch is het land ingeklemd tussen Roemenie en Oekraine.

Politieke ommekeer

2021 was het jaar van de verkiezingen. Met grote meerderheid werd de partij tegen de corruptie, PAS, de winnaar. De leider van de partij, Maia Sandu, belooft de nodige hervormingen. In 2014 werd er al een associatie­overeenkomst getekend met de EU, om in de toekomst toetreding tot de EU mogelijk te maken. 

Een nieuwe Europees georiënteerd beleid

De komst van president Maia Sandu zou dit wellicht in de toekomst mogelijk kunnen maken. Zij is uitermate pro EU. Op korte termijn zal dit echter nog niet gebeuren. Daarvoor dient het land nog de nodige hervormingen door te voeren.

Daarnaast is het altijd de vraag hoelang Maia Sandu het volhoudt. Wat je helaas vaker ziet gebeuren in dergelijke landen, is dat wanneer er een andere partij aan de macht komt, hervormingen snel worden teruggedraaid. De mogelijkheid om in de toekomst toe te treden tot de EU zal dan ook grotendeels afhangen van het succes van de huidige president.

Corruptie

De grootste uitdaging zal de bestrijding van de corruptie zijn. Dit dient onder meer te gebeuren door nieuwe wet- en regelgeving. Echter, het vraagt ook om een mentaliteitsverandering, hetgeen in de praktijk nogal eens last blijkt. Personen die rijk zijn geworden door corruptie bekleden vaak invloedrijke posities en zijn niet wille dit zomaar af te staan. Dit is een probleem wat in meerdere landen bestaat.

Corruptie Moldavië

Rusland of Europa?

Zowel Rusland als Europa willen Moldavië naar zich toe trekken. Hierbij heeft Rusland de macht van het gas. Door goedkoop gas te leveren zouden zij hun invloed in het land willen uitbreiden. Hierbij is de nieuwe president echter een obstakel om dit voor elkaar te krijgen.

De stand van de economie

Het is het armste land van alle Europese landen. Het gemiddelde salaris in het land bedraagt 252€. Het minimum salaris bedraagt slechts 44€ per maand. Bruto wel te verstaan. 

Dit zorgt ervoor dat voor westerlingen het een goedkoop land is om te leven. Voor de lokale bevolking geldt dit echter niet. De lage lonen worden niet gecompenseerd door het prijspeil.  

Het is ook het land in Europa dat het laagste aantal toeristen ontvangt. Dit zijn er niet meer dan 11.000 per jaar. Het land heeft de pech dat het net niet aan de Zwarte Zee ligt, wat in omliggende landen een toeristische trekpleister is. Zo ontvangt Bulgarije jaarlijks meer dan 8 miljoen toeristen, waarbij het grootste gedeelte van deze toeristen de resorts aan de zwarte zee bezoeken.

Toekomstverwachtingen Moldavië

Veel Oost Europese landen ontwikkelen zich razendsnel. Zo heeft Roemenië inmiddels al een tekort aan arbeidskrachten en brengt hiervoor mensen uit Zuidoost Azië naar het land. Ook profiteert het land van de vele mensen die in het buitenland werken en geld terugsturen naar het land. In de jaren 2015 - 2019 vertoonde de economie een jaarlijkse gemiddelde groei van 4%.

Economie

Dit is hoger dan de meeste West Europese landen. De oorzaak lag vooral in het tekenen van de associatie­overeenkomst met de EU, wat gepaard ging met een redelijk ruim vrijhandelsverdrag. Dit heeft de export zeker goed gedaan. wat inmiddels de belangrijkste Moldavische inkomstenbron is..

De aangekondigde hervormingen zouden de economische groei moeten versnellen. 2020 was uiteraard geen goed jaar, vanwege de corona pandemie. De vraag is of het land zich weer snel kan herstellen.

Investeren in Moldavië

Reinvest24 biedt verschillende mogelijkheden om te investeren in onroerend goed in Moldavië. Dit is al mogelijk vanaf een bedrag van 100€. De projecten die Reinvest24 aanbiedt liggen vooral op het gebied van projectontwikkeling. 

Hierbij wordt er een beleggingspanden aangekocht, gerenoveerd en doorverkocht. Of er wordt een geheel nieuwe project gerealiseerd, op een interessante locatie.

Deze projecten worden gefinancierd door een soort van crowdfunding. De rente die je ontvangt ligt doorgaans zo rond de 13%.

Investeren in onroerend goed

Investeren in onroerend goed biedt de zekerheid van een onderpand. Dit is in mijn opinie een groot voordeel. Daarnaast zijn de onroerendgoedprijzen laag in Moldavië, waardoor het neerwaartse potentieel beperkt is. 

Er wordt gebruik maakt van grote en betrouwbare projectontwikkelaars. Voor de projecten in Moldavië wordt de projectontwikkelaar SRL Valen Construct ingeschakeld. Deze projectontwikkelaar is voor 87% in handen van Kirsan Swiss GmbH. Reinvest24 verzorgt hierbij de financiering voor het vastgoed.

√ Investeren met onroerend goed als onderpand
√ Gemiddeld gerealiseerd rendement van 14,8%
√ Tot op heden 0% default rate

>> Website bezoeken <<

Historie van het land

Het vorstendom Moldavië bestaat al sinds de 4e eeuw. Voorheen besloeg het land het gebied tussen de karpaten en de Dnjestr. Het was daarmee aanzienlijk groter dan nu het geval is.

Nadat de republiek Moldavië behoorde tot het Ottomaanse rijk, werd het in 1812 afgestaan aan het Russische rijk.  In 1918 verklaarde het land zich vervolgens onafhankelijk en werd geïntegreerd in Roemenië. 

Dit was echter van korte duur, want in 1940 werd Roemenië gedwongen het weer terug te geven aan de Sovjet Unie. Tot 1991 behoorde het land vervolgens tot de Sovjet Unie. Moldavië is een land dat het na het uiteenvallen van de Sovjet Unie moeilijk heeft gehad.

Tegerlijkheid riep in 1991 Transnistrië, een gedeelte van Moldavië met minder dan een half miljoen inwoners, de onafhankelijkheid van Moldavië uit. Geen enkel land erkend echter deze onafhankelijkheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *