Onroerend goed als belegging

Onroerend goed als belegging heeft in de loop der jaren een hoog rendement opgeleverd. Beleggen in onroerend goed vraagt daarentegen wel om hoge investeringen. Tenzij je gaat investeren in een beleggingsfonds, dat investeert in onroerend goed. In dat geval ga je eigenlijk gewoon beleggen in aandelen van een vastgoedfonds.

Tegenwoordig is beleggen in vastgoed echter ook mogelijk met een nog geringere investering. Dan dien je te denken aan bedragen vanaf 50€.

Huis kopen en verhuren

Het kopen van een huis en deze vervolgens verhuren kan een hoog rendement opleveren. Naast de huuropbrengsten profiteer je op termijn waarschijnlijk ook van een waardestijging. Zeker op lange termijn is een waardestijging aannemelijk.

Je dient echter niet te onderschatten wat hierbij komt kijken. Je krijgt te maken met huurders en daar kleeft altijd een risico aan. Want indien de huurder zijn huur niet betaald, dan heb je toch echt een probleem. De wet biedt behoorlijk wat bescherming aan huurders.

Daarnaast loop je ook het risico dat er met jouw eigendom, het huis, niet goed wordt omgesprongen. Dit kan tot hoge kosten leiden, die in de praktijk maar moeilijk te verhalen zijn op een huurder. Vaak is het dan ook nog zo, dat een huurder gewoonweg geen geld heeft, om eventuele schade te verhalen. De borg die je dan ontvangen hebt dekt doorgaans de schade niet.

Investeren in vastgoed via crowdfunding

Onroerend goed als een belegging aanhouden via crowdfunding, zorgt ervoor dat je zelf niet met huurders te maken krijgt.

Je geeft het werk uit handen aan experts. Dit is in mijn opinie een groot voordeel ten opzichte van zelf direct in vastgoed beleggen. 

Via crowdfunding kan je op verschillende manieren investeren in onroerend goed. Zo zijn er projectontwikkelaars die nieuwbouw realiseren, wat na het realiseren van de hand wordt gedaan. Indien je hierin investeert, kan je een hoog rendement ontvangen.

Onroerend goed als belegging crowdfunding

Maar ook zijn er projecten waarbij er sprake is van huuropbrengsten. Er worden dan huizen of appartement gerealiseerd, die vervolgens worden verhuurd. Hierbij ontvang je dan een deel van de huuropbrengsten. De hoogte van de huuropbrengsten hangen af van het bedrag dat je hebt geïnvesteerd. 

Daarnaast ontvang je dan ook pro rato een gedeelte van de eventuele waardestijging van het onroerend goed. Dit kan onroerend goed als belegging via crowdfunding erg interessant maken.

Gespecialiseerde crowdfunding platformen

Veel crowdfunding platformen richten zich op het verstrekken van zowel zakelijke als particuliere leningen. Er zijn echter ook een aantal crowdfunding platformen die zich specifiek richten op het investeren in vastgoed. Dergelijke p2p platformen bieden interessante investeringskansen. Dit zijn bijvoorbeeld de volgende platformen.

Historisch rendement:
14,8%

Minimale investering:
100€

Totaal geinvesteerd:
> 17M€

Via Reinvest24 kan je investeren in onroerend goed met een bedrag vanaf 100€. Profiteer ook van de welkomstbonus in de vorm van 2% cashback, voor de eerste 500€ die je investeert.

>> Website bezoeken <<

Historisch rendement:
11,3%

Minimale investering:
50€

Totaal geinvesteerd:
> 504M€

Estateguru biedt investeringsmogelijkheden in verschillende landen. Zo kan je ook investeren in onroerend goed in Duitsland. En dat vanaf 50€

>> Website bezoeken <<

Historisch rendement:
6,2%

Minimale investering:
500€

Totaal geinvesteerd:
> 93M€

Rendity is een Oostenrijks platform dat investeringskansen biedt op het gebied van onroerend goed in Oosternrijk en in Duitstland. Investeren is mogelijk vanaf 500€.

>> Website bezoeken <<

Zekerheden

Onroerend goed als belegging biedt bepaalde zekerheden. Indien je aandelen koopt van een bedrijf en dit bedrijf gaat failliet, dan ben je jouw geld kwijt. Onroerend goed daarentegen kan niet failliet gaan. Een belegging kan dan wel in waarde dalen, maar de kans dat je jouw gehele investering verliest is minimaal. 

Dit kan eigenlijk alleen gebeuren indien er sprake is van fraude. Vanuit dat oogpunt is het wel van belang, dat je alleen met betrouwbare partijen in zee gaat. Goed onderzoek doen is hier dan ook van belang.

Zo worden bij Reinvest24 alle projecten in een aparte SPV ondergebracht. SPV staat voor Special Purpose Vehicle. Zo wordt voorkomen, dat indien een investering niet goed uitpakt, dit invloed heeft op de onderneming zelf. Daarnaast investeer Reinvest24 ook altijd zelf in een SPV. Reinvest24 adverteert met een rendement van zo rond 15% per jaar, voor beleggingen in real estate.

Risico`s van vastgoed investeringen

Er bestaat geen enkele investering zonder risico. Zo kan vastgoed in waarde dalen, of kunnen de huuropbrengsten tegenvallen. In mijn opinie is zakelijk vastgoed risicovoller dan residentieel vastgoed. 

Indien het economisch minder gaat, kan dit invloed hebben op zakelijk vastgoed. Mensen dienen daarentegen altijd ergens te wonen, waardoor dit minder invloed zal hebben op residentieel vastgoed.

Externe factoren kunnen ook een rol spelen. Wijziging van een bestemmingsplan kan waarde van het vastgoed doen dalen. Maar ook onverwachte gebeurtenissen, zoals de aardbevingen in Groningen, kunnen invloed hebben onroerend goed beleggingen. Dit zijn echter zaken die lastig te voorspellen zijn.

Beleggen in Nederland of in het buitenland

Onroerend goed als belegging wordt in Nederland steeds ingewikkelder. Er komt steeds meer regelgeving om dit tegen te gaan.

Daarnaast is het ook te verwachten, dat er eerder meer regelgeving zal komen, dan minder. Ook op dit gebied biedt crowdfunding uitkomst. 

Op die manier kan je in verschillende landen beleggen in onroerend goed. Van Duitsland, tot Spanje. Maar  ook in Oost Europese landen zoals Moldavië en in de Baltische staten. Ook dat zijn interessante regio`s, omdat deze regio`s economisch gezien sterk in opkomst zijn.

investeren in onroerend goed

Wel dien je goed doordrongen te zijn van de risico`s. Zo kan er sprake zijn van een valutarisico, maar ook politieke ontwikkelingen kunnen een risico zijn. 

Prijzen van onroerend goed zijn in Nederland relatief hoog. Ook vanuit dat oogpunt kan het  mijn inziens interessant zijn, om over de landsgrenzen te kijken. 

Direct en indirect in onroerend goed beleggen

Indirect in vastgoed beleggen, bijvoorbeeld door aandelen te kopen van een onroerend goed fonds, of door te investeren via een crowdfunding platform, biedt mijn inziens veel voordelen. Daarentegen is het wel zo, dat in onroerend goed via één van deze opties investeren ervoor zorgt dat jezelf minder zeggenschap hebt. 

Ook zullen er voor het beheer kosten in rekening worden gebracht, welke je bij het beleggen in direct vastgoed niet hebt. Je kunt dan zelf alle beslissingen nemen en hoeft geen beheerskosten  af te dragen. 

Aanvulling op een beleggingsportefeuille

In mijn opinie mag onroerend goed eigenlijk niet in een beleggingsportefeuille ontbreken. Het kan het algemene risico van een beleggingsportefeuille aanzienlijk verminderen. Hetzelfde geldt voor goud. Door dergelijke producten in een beleggingsportefeuille op te nemen, zorg je voor een goede risicospreiding.

Onroerend goed en goud zijn producten die niet direct op een economische recessie reageren. Kijk maar naar de huizenprijzen, die ontzettend zijn gestegen tijdens de corona pandemie. Toevoegen van onroerend goed maakt een beleggingsportefeuille minder gevoelig voor conjunctuurontwikkelingen.

Het voordeel is nu, dat je onroerend goed kan toevoegen, door te investeren via crowdfunding en niet langer zelf aan de slag hoeft met het kopen en verhuren van een huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *