Een relatief nieuw fenomeen op het gebied van leningen is het zogenaamde p2p lenen of een p2p lening. Dit is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten maar wint sterk aan populariteit in Europa en ook in Nederland.
Wat houdt een peer to peer lening in?
Dit is een vorm van particulier geld lenen, waarbij de ene particulier geld leent aan de andere particulier. Hierbij komt er geen bank of kredietverstrekker aan te pas. De vertaling van de Engelse term peer is gelijkwaardig. Peer to peer lenen betekent dus letterlijk lenen tussen gelijkwaardige. In dit geval dus particulieren.
Wat is het voordeel van p2p lenen?
Het grote voordeel van dit concept is dat er geen marge op de lening wordt genomen door een bank of andere kredietverstrekker. Geld lenen via een p2p lening is goedkoper en als je geld uitleent krijg je meer rente dan dat je dit via een bank krijgt.
Banken gebruiken het geld wat bij hun uitstaat om leningen te verschaffen. Hierbij is het uiteraard de bedoeling dat zij hierop verdienen. Daardoor zal de vergoeding die iemand ontvangt voor het stallen van zijn geld bij de bank, de rente, lager zijn dan dat iemand moet betalen wanneer hij of zij geld leent
Op dit moment is dit vrij extreem. Op een betaalrekening wordt praktisch helemaal geen rente meer verstrekt. Het is zelfs de vraag of er in de toekomst geen rente in rekening gaat worden gebracht. De zogenaamde negatieve rente.
Voor sommige vormen van lenen zie je dit terug in de tarieven die je betaalt. Een hypotheek kan je bijvoorbeeld tegen een lage rente afsluiten. Daarentegen betaal je voor producten zoals een persoonlijke lening, doorlopend krediet of simpelweg rood staan nog steeds een aanzienlijke rente.
Hoe wordt rente berekend?
De rente bevat behalve de marge die de bank verdient, ook een opslag voor het te lopen risico. Een bank loopt natuurlijk het risico dat de lening niet kan worden terugbetaald. In Nederland is dit risico echter niet zo heel erg groot.
Doordat wij in Nederland het BKR kennen, een stichting die alle leningen en betaalgedrag van mensen in kaart brengt, is het voor een bank goed in te schatten wat het risico is. Bij een negatieve BKR wordt er meestal geen lening verstrekt. Dit houdt in dat in vergelijking met andere landen het kredietrisico voor een Nederlandse kredietverstrekker relatief laag is
Hoe werkt een P2P lening?
Er bestaan verschillende platformen waarbij mensen bij elkaar worden gebracht, Dit gebeurd veelal ook grensoverschrijdend. In het Engels wordt dit een p2p lending platform genaamd.
Risico`s bij het verstrekken van een p2p lening
Dit is bij verschillende online platformen verschillend. Sommige platformen zoals Fastinvest bieden garanties aan. Zo is er de zogenaamde “default garantuee”, wat garandeert dat Fastinvest bij niet nakoming van de betalingen door de lener, hiervoor zelf garant staat.
Ook bieden zij een "buy back guarantee". Dit houdt in dat op het moment dat je wilt stoppen met het verstrekken van een lening, dat je deze als het ware aan Fastinvest kan tergverkopen. Je krijgt dan jouw inleg weer terug.
Hoe kan ik particuliere leningen verstrekken of aanvragen?
Dit is eenvoudig. Bijvoorbeeld bij het platform van Fastinvest kan je jezelf aanmelden. Nadat je jezelf hebt aangemeld kan je beginnen met leningen verstrekken aan particulieren. Het aanmeldproces is eenvoudig en neemt niet meer dan 5 minuten in beslag.
Nadat jouw identiteit is geverifieerd en jouw account actief is kan je simpelweg geld overmaken naar jouw account. Daarna kan je vanuit een lijst met beschikbare leningen kiezen waarin je wilt investeren. Door simpelweg te klikken op de button "invest", kan je investeren in de lening van jouw keuze.
Inmiddels zijn er al meer dan 14,000 mensen actief via het platform van Fastinvest.
Een ander platform voor p2p lenen is Lender Spender. Via dit platform kan je dus zowel geld lenen als wel geld uitlenen. Alleen particulieren kunnen hier terecht. Het aanvraagproces is ook hier dermate simpel dat een p2p lening aanvragen slechts een aantal minuten in beslag neemt. Als de aanvraag wordt goedgekeurd heb je binnen een werkdag al geld op je rekening staan. Per p2p lening wordt er 1% afsluitprovisie in rekening gebracht.
Bovendien is Lender Spender een Nederlands platform en zijn zij in het bezit van een AFM vergunning. Daardoor wordt er automatisch toezicht gehouden door de AFM..
Staan alle platformen onder toezicht van de autoriteit financiële markten AFM?
Om actief te zijn in Nederland op het gebied van lenen dien je in het bezit te zijn van een vergunning van de AFM. Dit geldt ook vor p2p lenen. Het is echter wel zo dat het internet geen grenzen kent. Het is dus altijd verstandig om te controleren of een leningverstrekker in het bezit is van een vergunning.
Denk bijvoorbeeld aan het online gokken Dit is nog steeds verboden in Nederland. Het is echter via het internet niet tegen te houden. De aanbieders van online casino`s zitten allemaal in het buitenland, maar via het internet kan je in Nederland gewoon online gokken. Als je dat zou willen.
Hetzelfde zou in principe op kunnen gaan voor online lenen.