P2p lening aanvragen

Je hoort steeds vakaer over P2p leningen. P2p staat voor peer 2 peer en is een Engelse term. Peer to peer lenen wint snel aan populariteit op dit moment. De vertaling van het woord peer in deze context is gelijkwaardig. Een p2p lening is dus als het ware lenen van een gelijkwaardige. In dit verband leent een particulier van een andere particulier. Hoe kan je een p2p lening aanvragen?

Mogelijkheden voor een p2p lening

Er zijn twee mogelijkheden om opzoek te gaan naar een p2p lening. Lees verder om meer te weten te komen over deze mogelijkheden.

Vrienden of familie

De eerste mogelijkheid is dat je zelf direct op zoek gaat naar iemand die jou geld wilt lenen. Vaak zal je dit moeten zoeken in de familie of vriendenkring.

Of misschien ken je een vermogend persoon die bereid is om jou geld te lenen. In de praktijk zal het niet eenvoudig zijn om iemand te vinden die jou op deze manier geld wilt lenen.

Platformen waar je via p2p leningen geld kunt lenen.

Waarom lenen mensen geld uit via een p2p platform? Dit wordt voornamelijk ingegeven door de lage rentestanden. Als je op dit moment geld op een spaarrekening zet, dan krijg je daar bijna geen rente meer voor. het is praktisch te verwaarlozen.

Daarom gaan mensen op zoek naar andere mogelijkheden om toch nog een rendement te behalen op hun vermogen. Je kunt natuurlijk gaan beleggen of bijvoorbeeld investeren in vastgoed. Dit gebeurd dan ook nog steeds op grote schaal.

Daar is tegenwoordig echter een nieuwe mogelijkheid bijgekomen. En dat is jouw geld uitlenen aan particulieren.

Mensen die geld willen lenen betalen bij een bank nog steeds een behoorlijk hoge rente. Het verschil tussen de rente die mensen ontvangen en moeten betalen is uiteraard de winst voor de bank

m nu die mensen bij elkaar te brengen via een platform en zoals het ware de bank buitenspel te zetten kan het verschil tussen de te betalen en ontvangen rente door de particulieren worden gedeeld.

Degene die geld leent betaalt minder rente en degene die geld uitleent heeft een relatief hoog rendement.

Het voordeel van lenen via een p2p platform?

Zoals hierboven eigenlijk al aangegeven zal de rente lager zijn dan wanneer je bij een bank geld gaat lenen. Ook zijn de kosten van een online platform natuurlijk veel lager dan de kosten die banken ondervinden met een uitgebreid kantorennetwerk. Dit houdt in dat het gedeelte van de rente die je normaal gesproken betaalt om de kosten van de bank te dekken veel lager is bij een online platform.

Wanneer kan je een p2p lening aanvragen?

Via bijvoorbeeld het platform van Lender Spender kan je een lening aanvragen. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Dit zijn:

  • Tussen de 21 en 65 jaar oud
  • De Nederlandse nationaliteit bezitten en in Nederland wonen
  • Een vast dienstverband of een pensioenuitkering ontvangen
  • Geen negatieve BKR registratie

Dit zijn redelijk strenge voorwaarden. Dit is logisch omdat het geld van de particulieren die de p2p lening mogelijk maken natuurlijk moet worden beschermd. Daardoor worden de risico`s zoveel mogelijk beperkt.

Voldoe je aan de voorwaarden dan kan je profiteren van de gunstige tarieven van een p2p lening.

Hoe gaat een p2p lening aanvragen in zijn werk?

Via de website van bijvoorbeeld Lender Spender, een Nederlands platform, kan je een aanvraag indienen. Op basis van deze aanvraag krijg je vervolgens een vrijblijvend aanbod. Wil je op het aanbod ingaan, dan dien je vervolgens een aantal documenten te uploaden.

Dit neemt in totaal ongeveer 10 minuten in beslag.

Vervolgens zal het geld binnen 1 werkdag op jouw rekening staan. Nadat je het geld hebt ontvangen heb je wel nog 14 dagen bedenktijd. Ben je toch van gedachten veranderd, dan kan je gewoon het geld terugstorten en zit je verder nergens aan vast. Per p2p lening wordt er wel een afsluitprovisie van 1% berekend.

Bestedingsdoelen van een p2p lening?

De meest voorkomende redenen voor het aanvragen van een p2p lening zijn:

  • Een verbouwing financieren
  • Het aanschaffen van een nieuwe auto
  • Het overstappen van een andere en dure lening en zo geld besparen.

Er is dus eigenlijk geen verschil met de redenen waarom mensen bijvoorbeeld een doorlopend krediet of persoonlijke lening aanvragen. Ze willen gewoon profiteren van de lagere rente.

AFM vergunning

In principe is een platform voor particuliere geldleningen grensoverschrijdend. Via Google kom je dan ook vaak de Engelse term p2p lending platform tegen. Dit houdt in dat toezicht houden niet altijd even eenvoudig is.

Sommige platformen handelen dan ook buiten het toezicht van de autoriteit financiële markten AFM. Dit is iets om rekening mee te houden. Indien het platform onder toezicht van de AFM valt geeft dit toch iets meer zekerheid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *