Op zoek naar mogelijkheden om rendement te behalen? Ben je daarnaast ook wel een beetje klaar met de rente, of beter gezegd, geen rente die een bank vergoed? Dan is Crowdestor wellicht een mogelijkheid om in overweging te nemen.

Crowdestor

Hoe behaal je rendement via Crowdestor?

Crowdestor biedt verschillende projecten aan waarin je kunt investeren. Dit doe je door geld uit te lenen, ter financiering van een dergelijk project. Je kan het eigenlijk zien als een mix van particulier geld uitlenen en crowdfunding. Dit wordt ook wel crowdlending genoemd.

Door verschillende investeerders wordt er op deze manier het bedrag van de lening bij elkaar gekregen. 

Beginnen met investeren

Om te gaan investeren, dien je jezelf eerst te registreren een rekening te openen. Vervolgens dien je geld te storten, wat je daarna kan gaan gebruiken om om deel te nemen in een van de projecten. Het minimumbedrag bedraagt 50€

Minimale inleg:
AFM vergunning:
Kosten investeerder:
Beoogde rendement:
Buyback guarantee:
Secondary market:
Jaar van oprichting:
Hoofdkantoor:
Automatisch investeren:

50€
Nee
0%
10% - 35%
Gepland
Ja
2017
Tallinn, Estland
Nee

De website

De website is erg eenvoudig in gebruik en bovendien erg overzichtelijk. Helaas is er geen app beschikbaar, hetgeen eigenlijk hedentendage voor een fintech bedrijf toch wel het geval zou dienen te zijn. 

Nadat je een account hebt aangemaakt, jouw identiteit hebt bevestigd via een identiteitsbewijs en een selfie, dien je geld over te maken naar jouw rekening.

Hiervoor kan je op de website klikken op add funds. Vervolgens krijg je zowel op het scherm en via een e mail,

Crowdestor add funds

de instructies toegestuurd hoe je het geld dient over te maken. Aangezien Litouwen onderdeel is van de eu en de overboeking in euro`s wordt gedaan, zijn hier verder geen kosten aan verbonden.

Wel dien je te kiezen voor een standaard sepa overboeking. Hierdoor kan het een aantal werkdagen duren voordat het geld is bijgeschreven.

Nadat het geld is bijgeschreven, kan je simpelweg een project selecteren en vervolgens het bedrag dat je hierin wilt investeren selecteren.

Crowdestor projecten
Bedrag selecteren

Waarin kan je investeren?

De projecten waarin je kunt investeren vallen uiteen in 3 categorieën:

  • Kleine en middelgrote ondernemingen
  • Specifieke projecten
  • Onroerend goed

Op dit moment ligt de oorsprong het overgrote gedeelte van de projecten waarin je kunt investeren in Letland. In de toekomst zullen daar ook meer projecten vanuit andere geografische gebieden bijkomen.

Geen loan originators

Crowdestor werkt niet met loan originators. Zij evalueren zelf de projecten en ondernemers die een p2p lening aanvragen. Daarnaast is er ook geen sprake van een buyback garantie, zoals je dat vaak tegenkomt via een P2P platform

Vanuit dat oogpunt kan je zeggen dat het risico van investeren via Crowdestor hoger is dan bij andere P2P platformen zoals Lender & Spender, Peerberry of Viainvest.

Dit is terug te zien in de rentepercentages die worden vergoed. Deze kunnen oplopen tot boven de 30%. In onze opinie dien je jezelf echter niet alleen blind te staren op deze percentages. Het risicoprofiel is minstens zo belangrijk.

Voorbeelden van projecten

  • Onroerend goed project voor de bouw van kantoren in Letland, 12 maanden, 21% rente
  • Wegenbouw maatschappij, verhogen van het werkkapitaal in Letland, 12 maanden, 22% rente
  • Houtverwerkingsbedrijf, verhoging werkkapitaal in Letland, 12 maanden, 28% rente

Welke zekerheden biedt Crowdestor?

Een van de belangrijkste aspecten van een platform. zoals Crowdestor dat heeft gelanceerd. is de zekerheid met betrekking tot de gemaakte investeringen.

Hier wordt dan ook veel tijd en energie in gestopt.

Ter zekerheid van een lening wordt er bijvoorbeeld in sommige gevallen een onderpand op onroerend goed verstrekt.

Of er wordt een bepaald bedrag als deposit gestort, om op terug te kunnen vallen bij wanbetaling.

Crowdestor garanties

Een eigen calamiteitenfonds

Daarnaast is Crowdestor zelf een soort van calamiteitenfonds aan het opstellen. Een percentage van elk project wordt in dit fonds gestopt. Op dit moment is er meer dan 400,000€ in dit fonds gestort.

Vanuit dit fonds zouden mensen moeten worden terugbetaald, wanneer een project niet zo loopt zoals gepland. In onze opinie is dit een zeer goede zet om mensen te overtuigen van de betrouwbaarheid van het platform. 

Naar de toekomst toe zal dit een onderscheidende factor kunnen zijn in vergelijking met andere platformen. Het geeft aan dat zij er niet zijn voor de snelle winst, maar gericht zijn op het bouwen van een solide platform.

Het belang van spreiden van investeringen

Doordat het gaat om investeringen  met een behoorlijk hoog risicoprofiel, is spreiden van de investeringen ontzettend belangrijk. Daarnaast kunnen wij hetgeen beleggingsexperts altijd aanraden, ga alleen beleggen met bedragen die je kunt missen, bij dit type investeringen geheel onderschrijven.

De invloed van het coronavirus

Je ziet bijna bij elk platform terugkomen dat het coronavirus grote invloed heeft. Niet  alleen worden er minder projecten aangeboden, ook de betalingen lopen vaker vertraging op.

Vooral het gegeven dat er altijd iets onverwachts kan gebeuren, hetgeen grote invloed kan hebben, is iets om bij stil te staan. Niemand weet wat de toekomst gaat brengen, waardoor enige voorzichtigheid, alvorens te investeren altijd aan te raden is.

De groei van het platform

Aangezien er meer en meer investeerders en spaarders op zoek zijn naar alternatieven voor hun spaargeld, is Crowdestor sterk gegroeid in de afgelopen jaren. Inmiddels zijn er ruim 21,000 investeerders aangemeld bij het platform.

Zij hebben totaal voor een bedrag van meer dan 50 miljoen euro geïnvesteerd, ter financiering van meer dan 350 projecten.

Het historisch behaalde rendement door de investeerders ligt op 20,26% en in absolute getallen is er een bedrag van 4,5M€ aan rente uitgekeerd. Dat is toch een zeer goed rendement te noemen.

Groei van het platform

De toekomstverwachtingen

Persoonlijk ben ik van mening, dat nadat de corona crisis achter ons ligt, de wereldeconomie een sterke groei zal laten zien. Ik denk dat het zelfs mogelijk is dat de economie gaat groeien met percentages die we nog nooit eerder hebben gezien. 

Dit baseer ik op het feit dat burgers over ontzettend veel geld beschikken. Alleen al in Nederland is het spaarsaldo met meer dan 60 miljard euro gegroeid gedurende de crisis.

Gegeven de lage rente, zullen mensen iets gaan doen met dit geld. Het geld op een bankrekening laten staan zorgt ervoor dat het alleen maar minder waard wordt. 

>> Website bezoeken <<

Aan de ene kant zullen mensen geld gaan uitgeven aan zaken zoals vakanties, meubels, auto`s en dergelijke. Daarnaast zal een groep mensen ook op zoek gaan naar mogelijkheden om te investeren. 

Dit beide zal in mijn ogen leiden tot een sterke economische groei waar een platform zoals Crowdestor van kan profiteren.

Kosten voor investeerders

Zoals het hoort betalen investeerders geen kosten. Degene die een financiering aanvraagt draait op voor de kosten.

Secundaire markt

Sinds kort bestaat er op het platform ook een secundaire markt. Op die manier kan je een investering die je hebt gedaan doorverkopen aan een andere geïnteresseerde. 

Kosten van het platform

Indien je hiervan gebruik wilt maken, dan zijn hier wel kosten aan verbonden. Er wordt dan een commissie van 2% van het bedrag van de doorverkoop in rekening gebracht. 

Indien je een investering doet via de secundaire markt, dan hangt het af van de prijs of er kosten in rekening worden gebracht. Dit wordt als volgt berekend.

Indien er een korting wordt gegeven van minder dan 10%, dan zijn er geen kosten aan verbonden. Bij een korting van 10% of meer, wordt er 10% van de korting berekend als commissie.

De korting wordt als volgt berekend:

Verkoopprijs / Waarde van de resterende terugbetaling van de lening

Is de terugbetaling van de lening bijvoorbeeld 1,000€, maar wordt deze voor 950€ verkocht, dan is er sprake van een korting van 5%. In dat geval worden er dan geen kosten aan de koper doorberekend.

Wordt dezelfde lening voor 800€ doorverkocht, dan is er sprake van een korting van 20%. In dat geval wordt er een commissie van 10% in rekening gebracht over het bedrag van de korting. In dit voorbeeld zal dat dan 20€ zijn.

Oprichters en team van Crowdestor

Op dit moment werken er ongeveer 20 mensen bij Crowdestor, waaronder de oprichters Timma Jānis (CEO) en Ūdris Gunārs. Het aantal medewerkers is de afgelopen jaren sterk gegroeid.

Timma heeft zijn ervaring voornamelijk opgedaan in de energiesector. Zo is hij bijvoorbeeld 7 jaar actief geweest als hoofd van de energiesector binnen BDO accountants. Zijn opleiding ligt dan ook op het gebied van financieel management.

In april 2020 heeft Crowdestor een financieringsronde uitgevoerd, waarbij zij via equity crowdfunding een bedrag van 1,25M€ hebben opgehaald. Deze investering is gebruikt om de onderneming te laten groeien.