Estateguru is een P2P platform dat investeren in vastgoedprojecten mogelijk maakt. Via dit platform hebben investeerders een historisch rendement gerealiseerd van 11,4%. Dit op een totaal geïnvesteerd bedrag van 360 miljoen euro (status mei 2021).

Estateguru

Hoe werkt estateguru?

Op het platform van Estateguru vind je projecten waarbij er gezocht wordt  naar een financiering. Vaak zijn dit vastgoedprojecten waarbij er geld nodig is om bepaalde renovaties of ontwikkelingen uit te voeren. 

Denk bijvoorbeeld aan een kasteel wat is aangekocht en wat wordt omgevormd naar een hotel. Het verkrijgen van een financiering of hypotheek voor de aankoop van het pand is doorgaans wel te regelen via een bank. Het benodigde geld om het project te realiseren, zoals de renovatie, is daarentegen niet altijd eenvoudig.

In dergelijke gevallen wordt er dan een financiering gezocht via Estateguru. 

Minimale inleg:
AFM vergunning:
Kosten investeerder:
Beoogde rendement:
Buyback guarantee:
Secondary market:
Jaar van oprichting:
Hoofdkantoor:
Automatisch investeren:

50€
Nee
0%
11,4% historisch
Nee
Ja
2013
Tallinn, Estland.
Ja

Om het rondkrijgen van de financiering eenvoudiger te maken, kan je dan al vanaf een bedrag van 50€ investeren in een project. Het is namelijk veel eenvoudiger om mensen een klein bedrag te laten investeren, dan dat investeerders direct een bedrag van tienduizenden euro`s op tafel dienen te leggen. Je kan het zien als een vorm van investeren in leningen.

Risico en zekerheden

Het op deze manier investeren van geld brengt altijd een zeker risico met zich mee. Om dit risico te beperken, waardoor investeerders eerder geneigd zullen zijn om in een dergelijk project te investeren, worden er bepaalde zekerheden geboden.

Loan to value

Bij elk project wordt er een loan to value ratio weergegeven. Dit wordt afgekort door de term LTV. Dit kan enigszins verwarrend zijn, want in de eCommerce wereld staat de term LTV voor life time value. Of kortweg gezegd, hoeveel een klant waard is voor een bedrijf. Dit heeft verder niks te maken met de term LTV die op de website van Estateguru wordt gebruikt.

Het principe is dat een lening nooit meer mag bedragen dan de waarde van een object of project. Des te lager de LTV des te beter. 

Onderpand voor een lening

Door het gegeven dat een lening niet meer mag bedragen en een onderpand wat altijd aanwezig dient te zijn, wordt het risico beperkt. Voordat het geld wordt uitgekeerd aan de partij die de financiering heeft aangevraagd, wordt er een notariële akte opgesteld.

Via deze notariële akte wordt het object waarvoor de financiering is aangevraagd als onderpand  ingebracht. Dit alles als zekerheidstelling van het geld dat is geïnvesteerd door investeerders.

Projecten worden direct aangeboden. Hierdoor is er geen sprake van  loan originators zoals je dat bij veel P2P platformen ziet. 

Investeren met onderpand

Doordat er niet met loan originators wordt gewerkt is er ook geen sprake van een buyback guarantee.

Welk risico loop je met een investering?

Er bestaat geen investering zonder risico. Dit geldt ook voor een investering via Estateguru. Wel wordt het risico beperkt door het onderpand. Maar wat zijn dan de risico`s die je nog wel loopt?

Betrouwbaarheid en toekomst van het platform

Ook al is Estatguru een gerenommeerd platform dat al sinds 2013 actief is en dat inmiddels 360 miljoen euro aan financiering heeft opgehaald, je weet nooit wat er in de toekomst met een dergelijk platform gaat gebeuren.

Prijsfluctuaties op de onroerendgoedmarkt

Prijsfluctuaties zijn een kenmerk van onroerend goed. Ook al is de LTV op dit moment meer dan afdoende, een prijsdaling in de onroerendgoed markt kan er voor zorgen dat deze ratio veranderd. Het zou kunnen gebeuren dat de waarde van het onderpand op een gegeven moment beneden het bedrag van de financiering komt te liggen.

Opbrengst bij gedwongen verkoop

Indien er niet kan worden voldaan aan de verplichtingen en het onderpand wordt geveild om de investeerders hun ingelegde geld terug te geven, dan is het altijd maar afwachten wat de opbrengst is bij een gedwongen verkoop. De opbrengst bij een gedwongen verkoop ligt praktisch altijd lager dan de vrije verkoopwaarde. Het is dus geen zekerheid dat de opbrengsten hoog genoeg zijn om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.

Estateguru risico`s

Betrouwbaarheid aangeboden projecten

Ondanks dat Estateguru erg selectief is bij het aanbieden van projecten op hun website, het kan altijd gebeuren dat er een financiering wordt aangevraagd met verkeerde intenties. Of dat een project verkeerd wordt ingeschat. Helaas zijn er in de vastgoedbranche altijd oplichters actief.

Hoe werkt investeren via Estateguru?

Investeren is erg eenvoudig. Via deze link kan je direct een account openen. Bij het openen van een account dien je jezelf te identificeren aan de hand van een foto en een legitimatiebewijs. Omdat het bedrijf is gevestigd in de Europese Unie, dienen zij de richtlijnen op het gebied van anti witwassen te volgen.

Nadat je jouw account hebt geopend kan je via een SEPA overboeking saldo storten. Dit saldo kan je vervolgens gebruiken om te investeren in verschillende projecten.

Automatisch investeren

Naast zelf actief jouw account beheren en projecten selecteren, kan je ook een functie inschakelen waardoor geld automatisch wordt geïnvesteerd. Op die manier hoef je niet zelf in de gaten te houden wanneer er geld beschikbaar komt om  te investeren. 

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn, wanneer er een lening wordt afgesloten of dat er rente wordt uitgekeerd. Maar ook kan je bijvoorbeeld zelf een automatische overboeking instellen, zodat je maandelijks een bedrag investeert via Estateguru.

Autoinvest biedt je de mogelijkheid om op voorhand aan te geven wat de projecten zijn waarin je wilt investeren. Je kan dit bepalen op basis van bijvoorbeeld het type lening, de looptijd en het te verwachten rendement.

Hoe hoog is het rendement?

Het historisch behaalde rendement ligt op dit moment op 11,4%. Het grootste gedeelte van de projecten die worden aangeboden bieden een rendement van tussen de 10% en 12%. Hierbij zijn er sommige projecten met een uitschieter naar beneden en ook naar boven. Hierbij dien je er altijd alert op te zijn, dat een hoger rendement hoogstwaarschijnlijk ook een project is met een hoger risico.

Verwachte rendement

De verschillende investeringsprojecten

Er worden verschillende investeringsmogelijkheden aangeboden. De hoofdmoot van de projecten zijn gericht op onroerend goed. Dit zijn achtereenvolgens de verschillende investeringsprojecten.

Development loans

Bij een development loan wordt het geld wat wordt opgehaald gebruikt voor projectontwikkeling. Het kan gaan om een project waarbij er een renovatie wordt uitgevoerd, waarna het in eigen beheer gecommercialiseerd wordt. Het kan echter ook gaan om een project dat na afloop van de renovatiewerkzaamheden te koop wordt aangeboden.

Bridge loans

Bridge loans zijn een tijdelijke financiering. Het kan voorkomen dat er een interessant project op de markt komt en om de koop te realiseren wordt er via Estateguru geld aangetrokken. 

In de tussentijd wordt er dan bijvoorbeeld getracht om een hypotheek via een bank te verkrijgen. Op deze manier wordt er zeker gesteld dat het object kan worden aangekocht en deze mogelijkheid niet verloren gaat doordat een andere partij deze wegkaapt.

Business loans

Business loans zijn niet direct gerelateerd aan onroerend goed projecten. Het gaat namelijk om een kapitaalinjectie voor een bedrijf. De behoefte aan een kapitaalinjectie kan verschillende gronden hebben. Het kan gaan om extra werkkapitaal, maar ook bijvoorbeeld voor uitbreiding van productiecapaciteit.

>> Website bezoeken <<

Primaire en secundaire markt

Bij een investering via de primaire markt, investeer je direct in het project zoals dat door een financieringsaanvraag wordt aangeboden.

Deze investering kan je vervolgens doorverkopen aan een andere gebruiker of investeerder. In dat geval spreek je van een secundaire markt.

Een basisprincipe van investeren via een P2P platform, crowdfunding of crowdlending platform, is dat je een investering aangaat voor de gehele overeengekomen looptijd. Mocht je tussentijds het geld nodig hebben, dan kan dat dus een probleem opleveren. 

Estateguru secundaire markt

Dit probleem wordt ondervangen met een secundaire markt. Wel kan het zo zijn dat de investering via de secundaire markt meer of minder waard is dan de initiële investering. Het principe van vraag en aanbod bepaald hier de prijs. Daarnaast rekent Estateguru een commissie van 2%, bij de doorverkoop via de secundaire markt.

Betaal je als investeerder kosten?

Bij een investering via de primaire markt worden er geen kosten in rekening gebracht. De enige kosten waar je als investeerder rekening mee dient te houden zijn als volgt:

 • 1€ bij een opname van geld van het beschikbare saldo
 • 2% commissie bij een doorverkoop via de secundaire markt
 • 2,50€ per maand indien er sprake is van een inactief account

 

Estateguru samenvatting

Risico
Zekerheden Mintos
Rendement

Risico

Er is geen sprake van AFM toezicht hetgeen zorgt voor een hoger risico. Dit is belangrijk om te beseffen.

Zekerheden

Bij alle investeringsmogelijkheden is er sprake van een onderpand via een notariële akte.

Rendement

Met een historisch rendement van 11,4% scoren de investeringen goed.

Pluspunten:

  • Een hoog historisch rendement
  • Een erg overzichtelijk platform
  • Stortingen zonder kosten via SEPA
  • Investeringen zijn transparant
  • Er is altijd sprake van een onderpand
  • De LTV score geeft een goed inzicht in het risico
  • Ernst & Young wordt gebruikt als auditor

Minpunten:

   • Er is (nog) geen app beschikbaar
   • Bij opnames wordt er 1€ in rekening gebracht
   • Beleggingen zijn niet risicoloos

Onze opinie

Estateguru is een overzichtelijk platform met goede investeringsmogelijkheden. Zo kan je nu ook investeren in vastgoed projecten in Duitsland. Dat Ernst & Young is aangewezen als auditor is in onze opinie een groot pluspunt.

Het historisch behaalde rendement is erg aantrekkelijk. De uitbreidingsplannen hebben enige vertraging opgelopen door de uitbraak van het coronavirus, maar dat is in onze opinie een tijdelijke situatie.

Het ontbreken van een buyback guarantee wordt in onze opinie voldoende ondervangen door het verplicht stellen van een onderpand. Dit heeft waarschijnlijk zelfs meer waarde dan een buyback guarantee van een loan originator.

De score van 4.4 via Truspilot is erg hoog te noemen. Een betere score voor een P2P platform zijn wij nog niet tegengekomen.

>> Website bezoeken <<

Over Estateguru

Estateguru is opgericht in 2013 en sinds 2014 is het platform operationeel. In deze periode hebben zij bedrag van 360 miljoen euro aan financieringen opgehaald.

De oprichters zijn Marek Partel, ook de huidige CEO. De andere founders zijn Kaspar Kaljuvee, en Marko Arro. Om het platform te lanceren en te laten groeien is er een bedrag van 2,7 miljoen euro opgehaald via investeerders. In totaal zijn er 3 investeerders in Estateguru, te weten:

Het hoofdkantoor van de onderneming is gevestigd in Tallinn in Estland. Inmiddels beschikken zij ook over vestigingen in onder meer Finland en Duitsland. Het totaal aantal werknemers ligt rond de 40. 

De onderneming heeft grote plannen om verder uit te breiden. De uitbraak van het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de realisering van deze plannen enige vertrating heeft opgelopen. 

Jaarverslag

Waar wij persoonlijk veel waarde aan hechten is een jaarrekening waarbij er een externe audit is uitgevoerd. Estateguru heeft met Ernst & Young een van de toonaangevende accountancybureau`s in de hand genomen. In onze ogen is dit een groot pluspunt. Jaarverslagen zijn op de website terug te vinden.