Evoestate is een P2P platform, waar investeringsmogelijkheden van andere platformen bij elkaar worden gebracht. Zo kan je op deze website investeringen terugvinden die worden aangeboden op websites zoals Nordstreet, Brickstarter en Rendity.

Evoestate

Investeren vie Evoestate

Zowel bedrijven en particulieren kunnen investeren. Hiervoor dien je een account aan te maken en daarna saldo te storten.

Omdat regelgeving ter voorkoming van witwassen van toepassing is, dien je ook een identiteitsdocument bij de hand te houden om jezelf te kunnen legitimeren.

Het minimale bedrag dat je dient te investeren bedraagt 100€.

Op zich is dit geen groot bedrag, maar het is wel hoger dan de minimuminvestering die je bij andere vergelijkbare platformen voorbij ziet komen.

Minimale inleg:
AFM vergunning:
Kosten investeerder:
Beoogde rendement:
Buyback guarantee:
Secondary market:
Jaar van oprichting:
Hoofdkantoor:
Automatisch investeren:

100€
Nee
0% - 1%
11,5%
Nee
Ja
2019
Tallinn, Estland
Ja

In de praktijk kom je voor deze methode van financieren verschillende benamingen tegen. Voorbeelden hiervan zijn crowdfunding, P2P lenen of crowdlending.

Er zijn inmiddels meer dan 5000 investeerders actief via het platform. Deze investeerders hebben tezamen bijna 38000 projecten gefinancierd. Hiermee hebben de investeerders een gemiddeld rendement behaald van 11,5%. Het euro bedrag wat bij deze investering hoort wordt niet vermeldt.

Partner platformen

Op Evostate vind je projecten terug van 14 verschillende partner platformen. In principe kan je ook direct via het aangesloten platform investeren. Echter, op deze manier hoef je jezelf niet apart bij elk aangesloten platform te investeren. Daarnaast heb je dan direct een totaaloverzicht van de totale investering die je hebt gedaan via de aangesloten platformen. 

Een ander groot voordeel is dat je via Evostate direct een groot aanbod hebt aan mogelijke investeringen. Indien je alle platformen een voor een dienst af te gaan, dan wordt het een tijdrovende aangelegenheid. Het komt in ieder geval de liquiditeit van het platform ten goede.

Daarnaast wordt er ook een analyse weergegeven van de verschillende partner platformen. Deze informatie heb je niet ter beschikking, indien je direct naar een partnerplatform surft.

Secundaire markt

Zoals het tegenwoordig hoort bestaat er ook een secundaire markt. Op die manier kan je een gemaakte investering doorverkopen. Wel wordt er bij een doorverkoop 2% commissie in rekening gebracht, wat dient te worden voldaan door de verkopende partij.

Kosten voor de investeerder

Slechts bij uitzondering wordt er een klein bedrag in rekening gebracht bij het doen van een investering. Dit wordt alleen gedaan indien het partnerplatform kosten in rekening brengt. Zover heb ik gezien dat dit alleen het geval is bij een project aangeboden door Reinvest24. In dat geval wordt er 1% aan transactiekosten in rekening gebracht.

Risico`s en zekerheden

Het op deze manier investeren van geld brengt een zeker risico met zich mee. Er bestaat altijd de mogelijkheid dat je het geld van de investering kwijt raakt. Om het risico te beperken, treft het platform een aantal maatregelen:

Beoordeling van projecten

Aan elk project dat wordt gepresenteerd op de website wordt een risicoscore toegekend. Hierbij speelt de LTV (Loan to value) een belangrijke rol. Bij de berekening van de LTV wordt er gekeken naar de hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van een project. Des te lager deze ratio, des te lager het risico. 

Beoordeling projecten

Beoordeling van de project originator

Vaak wordt er gesproken over een loan originator op een P2P platform. In dit geval wordt er echter gesproken over een project originator. Het principe is echter gelijk. 

Een project originator is het bedrijf of organisatie die het project aanbiedt. Evoestate biedt zelf niet direct projecten aan.

Bij deze beoordeling wordt de project originator onder de loep genomen. Zo wordt er gekeken naar historisch behaalde resultaten en de financiële situatie.

Zekerheden & onderpand

Bij praktisch alle projecten wordt er een aanvullende zekerheid geboden. Bij een onroerend goed project kan dit bijvoorbeeld een recht op hypotheek zijn. Wordt er een agrarisch voertuig aangeschaft met de opbrengst uit de financieringsaanvraag, dan wordt het desbetreffende agrarische voertuig als onderpand ingebracht.

Een zekerheid in de vorm van een onderpand zorgt ervoor dat het risico aanzienlijk wordt beperkt. Daarentegen is het wel zo, dat indien er beslag dient te worden gelegd op een onderpand, dat dit kan uitmonden in een lastige juridische procedure.

In sommige situaties wordt er een geldelijke garantstelling afgegeven door bijvoorbeeld een bestuurder van een organisatie die een financiering aanvraagt. Dit gaat dan om persoonlijke garantstelling.

Investeren is nooit zonder risico

Ook al worden er bepaalde zekerheden geboden en wordt er een analyse van zowel het platform als de projecten uitgevoerd, er blijft altijd een zeker risico bestaan. Zoals al eerder aangegeven, zal er voordat er een claim kan worden gedaan op een onderpand een juridische procedure dienen te worden uitgevoerd. 

Ten eerste kan dit een kostbare aangelegenheid zijn maar ook is de uitkomst van een dergelijk procedure nooit te voorspellen.

Zeker indien je gaat investeren in een project met een lagere kredietscore, dan is het goed om jezelf te beseffen dat je met jouw investering een zeker risico loopt. In het slechtste geval kan je het gehele bedrag wat je hebt ingelegd kwijtraken.

Waarin kan je investeren?

Het aanbod van projecten is gevarieerd. Deze kunnen worden onderverdeeld in:

Agrarische leningen

Je kan investeren in bijvoorbeeld de aanschaf van zware landbouwmachines of tractoren.

Deze projecten worden op de marktplaats van Evoestate aangeboden door HeavyFinance. De rendementen die te behalen zijn met dit type lening liggen zo rond de 11%. De lening wordt op basis van onderpand verstrekt.

Investeren in agrarische voertuigen

Aankoop & verhuren

Er zijn ook projecten waarbij er een onroerend goed project wordt aangekocht en vervolgens wordt verhuurd. De inkomsten bestaan dan uit de huuropbrengsten die worden gerealiseerd. Zo is er op dit moment de mogelijkheid om deel te nemen in de aankoop van een project in Cadiz in Spanje. 

Het te verwachte rendement bedraagt bij deze investering 4,85%. Dit is wel iets lager dan rendementen die je kan realiseren bij andere projecten.

Een ander kenmerk van deze manier van investeren is dat de looptijd relatief lang is. Bij het bovengenoemde project is de looptijd 5 jaar. Op deze manier wordt investeren in vastgoed met een beperkt bedrag mogelijk.

Renovatie & Ontwikkelingsprojecten

Bij deze investeringen is er reeds onroerend goed aangekocht, wat verder dient te worden ontwikkeld of gerenoveerd. Nadat dit klaar is, wordt het project of verkocht of wordt het gecommercialiseerd. 

Het rendement verschilt per project. Hierbij zie je dat rendementen bij projecten in landen zoals Oostenrijk en Duitsland lager liggen dan bij projecten in de Baltische staten.

De looptijd varieert van minimaal een half jaar, tot in sommige gevallen een periode van 5 jaar.

Leningen met een variabele rente

Leningen met een variabele rente kom je niet al te veel tegen op de website van Evoestate. Investeerders willen toch graag weten waar zij aan toe zijn.

Evoestate samenvatting

Risico
Zekerheden Mintos
Rendement

Risico

Er is geen sprake van AFM toezicht en het platform is niet erg transparant.

Zekerheden

Praktisch alle projecten worden aangeboden met een vorm van onderpand of andere zekerheid.

Rendement

Het historische rendement van 11,5% is marktconform te noemen.

Pluspunten:

  • Het platform heeft een hoge liquiditeit
  • Saldo storten is eenvoudig en snel
  • Het platform is erg gebruiksvriendelijk
  • Er is bijna altijd sprake van onderpand
  • Veel variatie in soorten projecten
  • Een secundaire markt is aanwezig
  • Mogelijkheid tot autoinvest

Minpunten:

   • Transparantie ontbreekt somt
   • De minimum investering is relatief hoog
   • Er zijn geen jaarverslagen beschikbaar

Onze opinie

Doordat er wordt gewerkt met 14 partner platformen is de liquiditeit van het platform een van de grootse voordelen naast dat het op deze manier eenvoudig is om investeringen via verschillende platformen te beheren.

De geboden en behaalde rendementen zijn in lijn met wat je mag verwachten.

Persoonlijk vinden wij het jammer dat er geen jaarverslagen worden gepubliceerd op de website.

De waardering op Trustpilot van 4.2 is erg goed te noemen. Wel is het zo dat het aantal reviews nog relatief beperkt is. Dit komt echter omdat het om een relatief jonge onderneming gaat.

>> Website bezoeken <<

Evoestate investeert ook zelf

Om aan te geven dat zij achter de projecten staan die zij aanbieden, investeert Evoestate ook altijd zelf in een aangeboden project. Dit wordt in vaktermen “skin  in the game”genoemd. 

Het is echter niet duidelijk hoeveel zij precies per project investeren. In onze opinie zou het helpen, om exact aan te geven wat het belang is dat zij zelf in een project bezitten.

Evoestate skin in the game

Over EvoEstate

Evoestate is een relatief jonge onderneming die opgericht is in 2019. Er is in totaal een bedrag van 320,000€ opgehaald van investeerders, om het platform te ontwikkelen en verder te laten groeien. Dit kapitaal is ingebracht door Startup Wise Guys. Startup Wise Guys legt zich specifiek toe op investeringen in met name startups.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Tallinn in Estland. Ik moet zeggen dat er niet veel algemene informatie te vinden is over het platform. Dit is in mijn ogen een verbeterpunt. Zo zal bijvoorbeeld het publiceren van een jaarrekening bijdragen aan de transparantie van de onderneming.