Via Fast Invest kun je beleggen in leningen. Je kan beleggen in leningen met een rente van wel 18%. Toch is enige voorzichtigheid geboden bij dit platform. Transparantie is namelijk niet het sterkste punt van Fast Invest. Daarnaast is de oprichtster indirect gelinkt aan een fraudeschandaal bij een bank in Litouwen. 

p2p lenen

Hoe werkt p2p beleggen in leningen?

Het investeren in leningen als particulier of bedrijf zijnde, verschilt per platform. Bij sommige platformen investeer je een bepaald bedrag, wat vervolgens automatisch wordt gespreid. Dit is het geval bij Lender Spender.

Bij andere platformen investeer je in specifieke leningen. Deze leningen kan je zelf uitzoeken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Fast Invest.

Hoeveel gebruikers heeft dit platform

Op dit moment zijn er ongeveer 41,000 gebruikers Het totale bedrag wat door deze gebruikers is geïnvesteerd ligt zo rond de 58 miljoen euro. Het valt hier op dat de groei sinds 2018, toen er nog sprake was van 16,000 gebruikers en 10 miljoen euro aan investeringen, fors te noemen is.

De cijfers zijn echter niet afkomstig uit geaudite jaarrekeningen. Hierdoor is er geen manier om deze te verifiëren.

Wat zijn de mogelijke rendementen?

Bij Fast Invest kan je per lening zien hoe hoog de rente is. De maximale rente is op dit moment 18%. Wel is het verstandig goed te letten op de valuta waarin de p2p lening is uitgegeven. 

Zo kunnen bijvoorbeeld ook mensen uit Polen een lening aanvragen. Hierdoor wordt de lening uitgegeven in Poolse Zloty. Dit zorgt ervoor dat  je een valutarisico loopt, omdat de investering in dit geval in Poolse Zloty is. Er zijn echter ook meer dan voldoende euro leningen beschikbaar.

>> Website bezoeken <<

De buyback guarantee

De buyback guarantee is uitermate belangrijk. Dit houdt in, dat in het geval een leningnemer niet aan zijn verplichtingen voldoet, dat het resterende bedrag in dit geval door Fast Invest wordt terugbetaald.

Bij veel leningen treed dit al in werking indien een leningnemer meer dan 3 dagen te laat is, bij het niet voldoen aan zijn verplichtingen. Hier zit echter wel een addertje onder het gras waar je verderop meer over kunt lezen.

Het is verstandig om altijd te controleren dat een lening onder de buyback guarantee valt.

Dit  alvorens daadwerkelijk te investeren.

buyback guarantee

De buyback guarantee zorgt er in onze opinie ook voor dat er alleen leningen worden verstrekt aan betrouwbare en kredietwaardige personen en/of bedrijven. Fast Invest, of de loan originator wil uiteraard voorkomen dat de buyback guarantee in werking dient te treden.

Zijn er kosten verbonden aan het op deze manier beleggen?

Op dit moment is het beleggen in leningen via Fast Invest gratis. Er wordt alleen een bedrag van 1,50€ in rekening gebracht indien je geld opneemt van jouw beleggingsrekening. Voor de rest worden er geen platform kosten, of dergelijke, in rekening gebracht bij de beleggers. 

Dit is in onze opinie een groot voordeel van dit platform. Indien je investeert in een lening met een rente van 18%, dan zal het rendement ook 18% bedragen. De fee van 1,50€ is uit dat oogpunt te verwaarlozen.

Fast Invest reviews

Voordat je op deze manier geld gaat investeren, wil je natuurlijk zeker zijn dat het hier om een betrouwbaar platform gaat. Hierbij dienen we direct te vermelden dat de reviews op trustpilot niet al te goed zijn. Zij scoren hier een 2.4. Hierbij  is de score is de laatste tijd erg naar beneden gegaan.

Vertraging in uitbetalingen

De afgelopen periode zijn er de nodige problemen geweest met het platform, waardoor de uitbetalingen vertragingen hebben opgelopen. De corona crisis heeft hierbij een grote rol gespeelt.

De werking van de buy back guarantee

Daarnaast zijn er negatieve reviews met betrekking tot de buy back guarantee. In de praktijk is het zo dat een leningnemer tot 6 keer een uitstel van betaling kan aanvragen, van iedere keer 30 dagen. 

Het is dus niet zo dat de buy back guarantee direct na 3 dagen bij een te late betaling in werking treed. Een leningnemer kan uiteindelijk tot 180 dagen uitstel aanvragen, indien hij of zijn niet aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Vestiging van dit fintech bedrijf

Het hoofdkantoor van Fast Invest is gevestigd in Londen. Echter, de onderneming wordt grotendeels gerund vanuit Litouwen. Het aantal medewerkers ligt zo rond de 20. Het is dus best wel een kleine organisatie.

Inmiddels hebben zij ook een kantoor in de USA, in Delaware geopend. Het lijkt erop dat voornamelijk voor belastingtechnische redenen is gedaan. Hire is op zich niks mis mee.

Op de website wordt er vermeld dat het bedrijf in Engeland is gevestigd. Er wordt verder niet vermeldt dat de eigenlijke operatie vanuit Litouwen wordt gerund. Dit komt de transparantie niet ten goede.

Fast invest Litouwen

Customer service en de website

De customer service is niet beschikbaar in het Nederlands. De voertalen van de customer service zijn Engels en Spaans. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 7 uur in de morgen tot 18.00. Ook is het uiteraard mogelijk om per e mail of per chat te communiceren.

De website is wel in het Nederlands beschikbaar. Hierbij dienen we wel te vermelden dat het erop lijkt dat dit een automatische vertaling is. Het Nederlands is niet altijd even correct op de website. 

Dit komt in onze ogen de betrouwbaarheid niet ten goede. Het zou in onze ogen in deze situatie beter zijn om gewoonweg geen Nederlandstalige website te hebben.

Loan originators

De term loan originators is erg belangrijk in de p2p lending market. Een loan originator is een commercieel bedrijf dat leningen verstrekt. Vervolgens worden deze leningen als het ware doorverkocht via, in dit geval, het platform van Fast Invest. 

Een loan originator is een bedrijf wat er belang bij heeft om zoveel mogelijk leningen te verkopen.

In het verleden zijn er bij dit soort bedrijven problemen opgetreden. Omdat er leningen werden verstrekt die eigenlijk niet verstrekt hadden mogen worden. Dit waren erg risicovolle leningen. Omdat de verkopers van dit soort leningen hoge bonussen ontvingen werden er ook grote risico's genomen.

De loan originators zijn ook de partijen die uiteindelijk de lening terugkopen via de buy back guarantee.

loan originator

Skin in the game

Om ervoor te zorgen dat er geen verantwoorde leningen meer worden verstrekt kunnen loan originators niet de gehele lening doorverkopen via een p2p platform. Zij dienen, zoals in het Engels wordt gezegd “skin in the game” te hebben. Tussen de 5% en 20% van lening dienen zij in eigen beheer te houden.

Hierdoor hebben zij ook belang om alleen leningen te verstrekken aan personen of bedrijven die kredietwaardig zijn.

De loan originators van Fast Invest

Op het gebied van loan originators wordt Fast Invest regelmatig een “lack of transparency” verweten. Er wordt slechts zeer beperkt vrijgegeven met welke loan originators Fast Invest werkt. Dit is toch op zichzelf enigszins vreemd te noemen. Wel hebben zij aangegeven dat zij op dit gebied in de toekomst transparanter zullen zijn.

De reden dat de namen niet worden vrijgegeven wordt verklaard door contractuele verplichtingen, waardoor dit niet is toegestaan. Of dit werkelijk de reden is, valt te betwijfelen. 

Loan originators die wel bekend zijn:

  1. Kredia.dk uit Denemarken (gaat verder als eCommerce 2020)
  2. Kviku.ru uit Rusland (Komt ook bij andere P2P platformen naar voren)
  3. Capital Service uit Polen

De oprichters van Fast Invest

Een ander punt van aandacht is de oprichter van Fast Invest. Simona Vaitkune zou de oprichter zijn van deze onderneming, welke is opgericht in 2015. Echter, Fast Invest komt voort uit het bedrijf Big Credit Limited, welk bedrijf is opgericht in 2012. De oprichter van dit bedrijf is de moeder van Simona Vaitkune.

In interviews met Simona Vaitkune die terug te vinden zijn, komt dit echter niet altijd even duidelijk naar voren. Opvallend is ook dat zij deze onderneming is gestart toen zij 18 jaar oud was en nog studeerde. Op zich is dit natuurlijk niet direct verkeerd, maar toch is dit opvallend te noemen. 

Geen inzicht in investeerders

Ook zijn er geen investeerders terug te vinden, die geïnvesteerd hebben in de onderneming.  Dit is ook opvallend te noemen.

Bijna alle startups in de Fintech industrie hebben wel bekende investeerders die hebben geïnvesteerd in de startup.

Hier wordt ook veel aandacht aan geschonken omdat dit de betrouwbaarheid van een onderneming ten goede komt.

Waar het startkapitaal vandaan komt is dan ook niet duidelijk.

Investeerders fast invest

Het faillissement van de Taupkase bank

Wat ook aandacht vereist is de historie van Simona en haar man Zilvinas Vaitkunas. Hij was onderdeel van de raad van bestuur van de failliet verklaarde Taupkase bank. Omtrent dit faillissement was er een grote rel, omdat er kort voor het faillissement grote bonussen aan de directieleden waren uitgekeerd. 

Dit is uiteindelijk teruggedraaid door de rechtbank. Hierbij is het de vraag in hoeverre Zilvinas Vaitkunas betrokken is bij Fast Invest.

Onze opinie

Het is lastig om tot een eindoordeel te komen met betrekking to Fast Invest. De rendementen die je kunt behalen zijn zeer aanlokkelijk. Toch is voorzichtigheid geboden.

Het platform zelf is een prima platform en ook erg gebruiksvriendelijk. Bij de onderneming zelf zijn er toch een aantal vraagtekens te plaatsen.

Sommige mensen beweren dat het hier om een scam gaat. Hierbij bestaat het vermoeden dat het om een piramide achtige constructie zou gaan. Persoonlijk ben ik van mening dat dit niet per definitie het geval is. 100% uit te sluiten is dit echter ook weer niet. 

Platform opinie

De recente vertragingen bij het uitbetalen zouden hiervan een signaal kunnen zijn. Het is echter ook goed mogelijk dat dit daadwerkelijk is veroorzaakt door de corona crisis.

>> Website bezoeken <<

Investeren wij zelf via Fast Invest?

Persoonlijk zouden wij geen al te grote bedragen via dit platform investeren. Meer inzicht in de loan originators zou in dit geval veel helpen, om het vertrouwen in het platform te doen toenemen.

Eigenlijk kan je het zien als een risico-rendement afweging. Het rendement bij Fast Invest ligt hoger dan bij bijvoorbeeld Lender Spender. Daarentegen loop je bij Fast Invest een  hoger risico. 

Er zijn toch een aantal signalen die twijfel veroorzaken. Daarentegen zijn er meer dan voldoende tevreden beleggers terug te vinden. Echter, indien het om een piramideconstructie zou gaan , dan is dit ook logisch. Degende die maar vroeg genoeg instappen bij een piramidespel, zullen de winnaars zijn.

Al met al is dit een platform om in de gaten te houden. Indien zij instaat zijn de twijfels weg te nemen, kun je hoge rendementen behalen.