Flender is een p2p platform, dat gericht is op het voorzien van financieringsbehoeften van ondernemers. Of je nu, als ondernemer zijnde, extra geld nodig hebt voor een nieuw project, een behoefte aan extra werkkapitaal of een nieuw product wilt lanceren. 

Flender p2p lenen

Geld lenen aan Ierse bedrijven

Het platform van Flender is gericht op Ierland. Ierse bedrijven kunnen hier een p2p lening aanvragen. Daarbij is het minimale bedrag van een lening 15,000€ en het maximale bedrag bedraagt 300,000€. Het is dus gericht op kleinere en middelgrote ondernemingen.

Investeren zonder AFM toezicht

Het lenen van geld aan bedrijven wordt over het algemeen gezien als risicovoller dan geld lenen aan particulieren. Ondernemen betekent nu eenmaal meer onzekerheid. Daarnaast, omdat het om een Iers platform gaat, is er geen sprake van AFM toezicht. Voordat je daadwerkelijk geld gaat investeren via Flender is het verstandig om jezelf op de hoogte te stellen van de risico`s die hieraan verbonden zijn.

Buyback guarantee:
Beoogde rendement:
Secondary market:
AFM vergunning:
Jaar van oprichting:
Hoofdkantoor:
Automatisch investeren:
Minimale inleg:
Kosten investeerder:

Nee
8% - 14%
Nee
Nee
2015
Dublin, Ireland
Ja
50€
0%

 In totaal is er via het platform een bedrag van ruim 28 miljoen euro geleend aan verschillende bedrijven. Het aantal investeerders dat actief is bedraagt ruim 6200.

Acceptatie van een aanvraag voor een lening

Een aanvraag voor een lening wordt door een team van kredietspecialisten beoordeeld. Niet alleen wordt er gekeken of een aanvraag kan worden goedgekeurd, er wordt ook een rating toegekend.

Des te slechter de rating, des te risicovoller de lening zal zijn. Daartegenover staat dat een lagere rating ook zal inhouden dat het rentepercentage hoger zal zijn.

Er bestaat geen buyback guarantee

Zoals bijna standaard het geval is bij het verstrekken van een lening aan bedrijf via een P2P platform, is er geen sprake van een buyback guarantee.

Het risico van niet terugbetalen van een lening ligt dus geheel bij de investeerders.

Flender buyback guarantee

Vanuit dit oogpunt is een goede spreiding van het geld, dat je gaat uitlenen, enorm belangrijk. Op die manier verminder je het risico aanzienlijk. Het percentage van niet terugbetaalde leningen ligt historisch gezien op dit moment op 1,8%. 

Zekerheden tot terugbetaling

Ter zekerheid dienen er door de leningnemers bepaalde garanties te worden afgegeven. Dit kan zijn in de vorm van een geldbedrag dat dient te worden gestort als garantie, of een garantstelling op persoonlijke titel van een van de bestuurders van de onderneming.

Investeren vanaf 50€

Instappen bij Flender is vrij eenvoudig en laagdrempelig. Je kan al vanaf een bedrag van 50€ investeren in een lening. Het maximale bedrag dat je kan investeren in een lening bedraagt 300.000€. Dit is gelijk aan het maximale bedrag dat een onderneming kan lenen via Flender.

Hoe hoog is de rente die je ontvangt?

De ondergrens van de rentevergoeding die je kunt ontvangen ligt rond de 8%. Bij de risicovolle leningen kan dit oplopen tot een rente van bijna 14%. 

Een rente van 14% klinkt uiteraard erg interessant, maar je loopt bij het verstrekken van dergelijke leningen wel een behoorlijk risico. In onze opinie is het dan ook niet verstandig om een groot gedeelte van jouw vermogen in dergelijke leningen te gaan beleggen.

Betaal je kosten als investeerder?

Aan het investeren van spaargeld op deze manier zijn verder geen kosten verbonden. De onderneming die een lening aanvraagt draait op voor de kosten. Uiteindelijk is de rente die je ontvangt dan ook een netto rendement.

Over Flender

Flender is opgericht in 2015. Zij zijn inmiddels in het bezit van de Engelse toezichthouder. Eiffel Investment Group is een van de belangrijkste investeerders in Flender. Zij hebben aan meerdere investeringsrondes meegedaan.  De CEO, David Mc Namara, is afkomstig van de grote zakenbank Merrill lynch.

In de afgelopen jaren hebben zij verschillende onderscheidingen ontvangen voor de innovatie die zij teweeg hebben gebracht en voor het ondersteunen van het Ierse bedrijfsleven. Voorbeelden hiervan zijn de Spider Award en de Best Financial Services eCommerce award.

>> Website bezoeken <<