Via Income Marketplace kan je investeren in leningen. Op deze manier zijn er interessante rendementen te behalen. Deze kunnen oplopen tot wel 12%. De grote vraag is dan, hoe veilig is het op deze manier investeren van geld?

Over de Income Company

Income Marketplace is een platform van de Income company. Dit bedrijf is gevestigd in Tallinn in Estland. De oprichters zijn de Finnen Kimmo Rytkönen en Mikk Läänemets. Dat het bedrijf gevestigd is in Tallinn, is niet zo gek. Dit is inmiddels het epicentrum van de Fintech industrie.  

Kimmo Rytkönen heeft veel ervaring binnen het bankwezen. Daarnaast heeft hij grootste gedeelte van zijn carrière in het buitenland doorgebracht. Mikk Läänemets is de jurist. Hij heeft binnen verschillende bedrijven gewerkt als legal counsel.

Een jong bedrijf

Income Marketplace is een relatief jong bedrijf. Het bedrijf is namelijk opgericht in september 2020. Vanuit dit oogpunt is er ook nog weinig bekend over de financiën van het bedrijf. 

Wel is bekend dat er verschillende investereingsmaatschappijen in het bedrijf hebben geinvesteerd. Ondermeer Tolaram Group, Change Ventures en KJ Holdings hebben allemaal een belang in het platform. Volgens Pitchbook hebben zij bij hun laatste financieringsronde een bedrag van 1,39 miljoen dollar opgehaald.

Hoe veilig zijn jouw investeringen?

Het hete hangijzer bij het investeren via een p2p platform zoals Income Marketplace, zijn de garanties dat je jouw geld terugkrijgt. In eerste instantie wordt dit gegarandeerd door een buyback guarantee.

De leningen waarin je investeert, zijn niet direct leningen aan bedrijven of particulieren. Hier zit nog een ander bedrijf tussen. Stel dat particulier A van Bedrijf X (de loan originator)  een bedrag van 5.000€ leent. Bedrijf X zal deze lening dan aanbieden op het platform, om op die manier de financiering van de lening te verzorgen. 

Het bedrijf X is dan verplicht, dat indien er een vertraging van meer dan 60 dagen optreedt, om de investering van de investeerders terug te kopen. Dit is inclusief de achterstallige rente.

In de praktijk blijkt de waarde van een dergelijk constructie nogal eens tegen te vallen. Indien de loan originator niet in staat is om de investeringgen terug te kopen, dan is deze garantie weinig waard. Of soms zijn ze wel in staat om dit te doen, maar weigeren zij dit gewoon. In dat geval zal dit leiden tot een lange juridische strijd.

Aanvullende zekerheid

Income Marketplace heeft deze garantie echter verder aangescherpt. Leningen die worden aangeboden op het platform, mogen nooit 100% van de totale lening bedragen.

De loan originator dient ook zelf deel te nemen in de financiering. 

Daarnaast zullen loan originators meeredere leningen aanbieden op het platform. De opbrengst van deze andere leningen en de opbrengst voor de loan originator zelf, komen ten goede aan de investeerders. Je zou kunnen stellen dat de loan originator als het ware een achtergestelde investeerder is.

Garanties income marketplace

Het platform is nog te jong om te beoordelen of dit er daadwerkelijk voor zorgt dat investeringen veilig zijn. Dit dient de komende jaren te blijken uit het default percentage. Dit percentage zou dan lager moeten liggen dan bij andere platformen.

Functies van het platform

Het platform is nog redelijk nieuw. Daarom ontbreekt er op dit moment nog een secondary market. Je kunt een investering dus niet tussentijds doorverkopen. De verwachting is wel dat een dergelijke marktplaats binnenkort wordt aangeboden. In mijn opinie is dit ook een must.

Een auto invest functie is wel beschikbaar. Dit helpt om automatisch het geïnvesteerde geld over meerdere leningen te investeren. Dit is in mijn opinie aan te raden, omdat er toch een behoorlijk risico is verbonden aan het op deze manier investeren van geld. 

Kerncijfers

In de korte tijd dat het platform bestaat,is er inmiddels al voor meer dan 17 miljoen euro geïnvesteerd. Inmiddels zijn er meer dan 3.500 investeerders verbonden aan het platform.

Het gemiddelde rendement dat deze investeerders hebben behaald, bedraagt 11,81% op jaarbasis. Dit is zondermeer een goed rendement te noemen.

Income Marketplace samenvatting

Risico
Zekerheden Mintos
Rendement

Risico

De onderneming is nog erg jong.

Zekerheden

Extra garanties via loan originators

Rendement

Het historisch rendement van 11,81% is bevredigend.

Pluspunten:

  • Een hoog historisch rendement
  • Erg overzichtelijk platform
  • Investeerder staat voorop
  • Een gedegen aanbod van leningen
  • Investeren vanaf 10€

Minpunten:

   • De onderneming bestaat nog maar 2 jaar
   • Secundaire markt is nog in ontwikkeling

Onze opinie

We zien geen reden die de betrouwbaarheid van het platform in twijfel trekken. Daarnaast zijn de oprichters betrouwbaar. Wel is het nog een erg jonge onderneming. Ze hebben op dit gebied nog het een en ander te bewijzen. Aan de andere kant is er al wel een fors bedrag geïnvesteerd via het platform.

Dat geronmeende investerinsmaatschappijen bereid zijn geweest om in de onderneming te investeren, is een groot pluspunt. Als zij geen vertrouwen hadden in de onderneming, dan zouden zij dit nooit doen. 

Persoonlijk zou ik niet al mijn geld investeren via het platform. Dit zou ik echter nooit doen, via welk platform dan ook. Een goede risicospreiding houdt bij het investeren via crowdfunding ook in, dat je via verschillende platformen investeert. 

>> Website bezoeken <<