Lender spender

Een platform dat sterk in opkomst is op het gebied van p2p leningen is Lender Spender. Een lening afsluiten via dit platform is alleen mogelijk voor particulieren. Ondernemingen kunnen hier geen lening afsluiten.

Hoe werkt Lender Spender

Het platform werkt via het principe van peer to peer leningen. Er worden investeerders en mensen die op zoek zijn naar een lening bij elkaar gebracht. Doordat er geen tussenkomst van een bank aan te pas komt, worden er veel kosten bespaart. En dit komt ten goede aan zowel degene die investeert als wel degene die een lening afsluit via Lender Spender. 

Inmiddels is er al meer dan €11,000,000 uitgeleend via het platform. Het aantal investeerders heeft de duizend overschreden. En deze aantallen zijn sterk aan het groeien.

Geld lenen van een particulier of via een bank kost altijd geld. Ook een p2p lening is niet gratis.

Geld lenen via Lender Spender

Je kan op de website een lening aanvragen. Er worden strikte voorwaarden gesteld om in aanmerking te komen voor een lening. Deze zijn te vergelijken met de voorwaarden die een bank doorgaans stelt. Zo dien je te voldoen aan de volgende eisen:

  • Je dient tussen de 21 en 65 jaar oud te zijn.
  • Je dient in Nederland woonachtig te zijn en de Nederlandse nationaliteit te bezitten.
  • In het bezit te zijn van een vaste baan bij een werkgever in Nederland.
  • Geen negatieve bkr registratie te bezitten.

Voordat er een lening wordt goedgekeurd wordt er ook een BKR controle uitgevoerd. Ben je in het bezit van een negatieve BKR registratie,dan kan je via Lender Spender dus geen lening afsluiten.

De mensen die een lening afsluiten doen dit doorgaans voor zaken zoals een verbouwing of een aankoop van een auto. Het minimale bedrag wat je kunt lenen is €5,000 en maximaal 25,000€. De looptijd varieert tussen de 2 en 5 jaar. 

Het zijn dus geen leningen die bijvoorbeeld geschikt zijn voor de aankoop van een huis Een hypotheek is in dat geval nog altijd gunstiger. Het is te vergelijken met de motieven waarvoor mensen persoonlijke leningen afsluiten en daarmee laten de leningen zich dan ook het beste vergelijken. Particulier geld lenen is daarnaast interessant vanwege de lage rente.

Het aanvragen van een lening

Indien je geld nodig hebt en je voldoet aan de voorwaarden, dan kan je via de website een lening aanvragen. Nadat je een lening hebt afgesloten, dan heb je nog 14 dagen bedenktijd waarbinnen je alsnog van de lening kan afzien. Dit is in lijn met de wet aankoop op afstand. 

Het aanvragen is eenvoudig. Binnen 5 minuten heb je jouw aanvraag ingediend. Vervolgens krijg je binnen een minuut een aanbod. Dit aanbod is onder voorbehoud dat je voldoet aan de voorwaarden. Om dit aan te tonen dien je vervolgens een aantal documenten via de website up te loaden, zodat dit kan worden gecontroleerd.

De controle van de documenten gaat ook erg snel. Indien alles direct in order s kan je al de volgende dag het geld van de lening op je rekening hebben staan. 

Het proces wordt zo simpel mogelijk gehouden en er is dan ook geen overvloed aan papierwerk.

Geld investeren

Indien je geld investeert via Lender Spender dan wordt de investering uitgespreid over verschillende leningen. Dit wordt gedaan om het risico te spreiden. Daarnaast komen alleen mensen met een hoge kredietwaardigheid in aanmerking voor een lening. Door deze twee waarborgen wordt het risico geminimaliseerd.

Ga je geld uitlenen aan  een bank dan ontvang je praktisch geen rente. Via Lender Spender kan je een netto rendement van 4% behalen op jouw ingelegde bedrag. Dit is dan ook direct de reden dat mensen besluiten om geld te investeren via Lender Spender. Bekijk hier het platform.

Rente op rente voor een nog hoger rendement

 

Banner 336x280

Je kan er voor kiezen om maandelijks de rente en aflossing te laten uit te betalen. Ook kun je ervoor kiezen om deze bedragen te herinvesteren. Op deze manier bouw je extra vermogen op door het rente op rente effect.

Je verdient namelijk ook weer rente op de rente die je al hebt ontvangen. En dan heb je in de toekomst de beschikking over nog meer extra geld.

De kosten van een investering

Er wordt op jaarbasis 1% van het geïnvesteerde bedrag in rekening gebracht als vergoeding. Het is in mijn opinie logisch dat er iets betaald dient te worden voor het gebruik van het platform. 

De eigenaren maken uiteraard kosten voor het bouwen en onderhouden van het platform naast andere kosten die zij hebben. 1% is mijn opinie een zeer billijke vergoeding, gegeven het rendement wat je via hen kunt verdienen ten opzichte van het rendement bij een bank. Of zeg maar gerust het geen rendement behalen bij een bank. 

AFM vergunning

Lender Spender is een Nederlands bedrijf met een kantoor in Amsterdam. Daarom vallen zijn onder het toezicht van de AFM en zijn zij in het bezit van de benodigde vergunningen.

De toekomst van peer to peer leningen

In mijn opinie gaan we nog veel meer van dit soort initiatieven zien. Veel nieuwe startups zijn er op gericht via een platform tussenpersonen te elimineren. Denk bijvoorbeeld aan Uber en AIRBNB. Op het bankgebouw is deze trend ook ingezet, denk bijvoorbeeld aan de N26 bank, maar is het nog in de beginfase. Het fenomeen particuliere lening zal mijn inziens in de toekomst alleen nog maar populairder worden.

Persoonlijk sta ik erg positief tegenover dit principe. De torenhoge kosten en winsten van banken zijn niet meer van deze tijd. En dan heb ik het nog niet eens over de beruchte bonussen die worden uitgekeerd. 

Door op deze manier met banken te concurreren worden banken in de toekomst gedwongen hier op in te spelen. Het is mijn opinie dan ook een goede zaak, indien Lender Spender in de toekomst hard door gaat groeien, zodat zij de druk op de banken kunnen vergroten. 

Wil jij ook rente ontvangen op jouw spaargeld?