Lendermarket biedt leningen aan waar je als consument in kan investeren. Door te investeren in een lening die jou wordt aangeboden, is het mogelijk om rendementen van wel 15% te behalen.

Hoe werkt Lendermarket?
Het principe van Lendermarket is vrij simpel. Kredietverstrekkers verstrekken leningen aan consumenten.
Deze leningen worden vervolgens aangeboden op het platform, waardoor jij kan investeren in deze leningen. Ontstaat er een vertraging bij het voldoen van de rente of terugbetaling?
Indien deze vertraging langer dan 60 dagen bedraagt, dan wordt de lening waarin je geïnvesteerd hebt weer van jou teruggekocht. Dit wordt de buy back guarantee genoemd. Dit is voor jou als investeerder een erg belangrijke zekerheid.
Minimale inleg:
AFM vergunning:
Kosten investeerder:
Beoogde rendement:
Buyback guarantee:
Secondary market:
Jaar van oprichting:
Hoofdkantoor:
Automatisch investeren:
10€
Nee
0%
12% - 16%
Ja
Nee
2019
Dublin, Ierland
Ja
Groot aanbod van leningen
Bij het geld uitlenen aan particulieren is het erg belangrijk dat er voldoende aanbod is van leningen waarin je kunt investeren. In deze context wordt er ook wel gesproken over liquiditeit.
Niet alleen is het uiteraard van belang dat er een lening beschikbaar is waarin je kunt investeren, er dienen ook voldoende leningen beschikbaar te zijn, zodat je jouw investeringen goed kunt spreiden over verschillende leningen. Dit is een vorm van risicospreiding die, waarin je ook belegd, erg belangrijk is.

Loan originator
Het zijn niet direct consumenten zelf die een lening kunnen aanvragen op het platform. Op het platform van Lendermarket zijn het de leningen die mensen hebben aangevraagd bij Creditstar, die worden aangeboden. Creditstar is in dit opzicht de loan originator van dit p2p platform.
Creditstar is een grote Europese speler op het gebied van het verstrekken van kredieten aan consumenten. Zij zijn actief in 8 verschillende landen en hebben ongeveer aan 130 miljoen euro aan leningen uitstaan en meer dan een miljoen geregistreerde klanten.
Creditstar is gevestigd in Tallin in Estland. Zij hebben echter vergunningen van financiële autoriteiten in landen zoals Zweden, Finland en het Verenigd Koninkrijk.
De jaarrekening van Credistar is openbaar en bij het opstellen van de jaarrekening wordt het bedrijf onderworpen aan een uitgebreide audit. Dit is een belangrijk gegeven omdat zij uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de buyback. Helaas is de audit niet uitgevoerd door een van de bekende accountskantoren. Dit zou in onze ogen een toegevoegde waarde zijn geweest.
Welke zekerheden worden er verstrekt?
De buyback guarantee reduceert het risico van het beleggen aanzienlijk. Investeren of beleggen is echter nooit geheel zonder risico. Indien de lening van jou wordt teruggekocht, dan ontvang je het bedrag dat je initieel had geïnvesteerd, plus de opgebouwde rente.
De rente die je in de toekomst nog zou moeten ontvangen wordt niet vergoed.
Vanuit dit oogpunt, zit in onze ogen het grootste risico bij Creditstar. In de situatie dat zij niet instaat zijn de lening terug te kopen, dan zou je jouw investering kunnen verliezen.

In onze ogen is deze kans erg klein, maar het is altijd verstandig om jezelf bewust te zijn van de eventuele risico`s.
Laagdrempelig investeren
Het platform is toegankelijk voor elke investeerder of belegger. Dit komt omdat het minimale bedrag dat je dient te investeren slechts 10€ bedraagt. Daarnaast kan je ook autoinvest instellen, wat het nog eenvoudiger maakt.
Gebruik maken van autoinvest
Door autoinest kan je bijvoorbeeld eenvoudig maandelijks een bedrag inleggen, wat je dan via criteria die jezelf hebt opgesteld, investeert in verschillende leningen. Op die manier dien jezelf alleen nog de groei van jouw vermogen in de gaten te houden.
Wie kan er een rekening openen?
Er zijn slechts een paar standaardvoorwaarden waar je aan dient te voldoen. Dit zijn achtereenvolgens:
- Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn
- Een bankrekening te bezitten in een land van de EER of Zwitserland.
Je kan dus eigenlijk wel zeggen dat elke Nederlander boven de 18 jaar een rekening kan openen en op die manier kan investeren in de leningen die worden aangeboden.
Geen secondary market
Een secondary market houdt in dat je een investering kan doorverkopen. Dit kan tegen een hogere of lagere prijs zijn, dan dat jezelf hebt betaald. Dit is een functionaliteit die je bij verschillende P2P platformen terugziet. Helaas is dit bij Lendermarket niet het geval. In onze opinie is dit een minpunt van het platform.
Hierbij dien je jezelf te beseffen, dat indien je eenmaal een investering bent aangegaan, dat het niet mogelijk is deze terug te draaien of tussentijds uit te stappen. Zeker indien je een investering aangaat voor een langere periode is dit van belang.
Historie en achtergrond van Lendermarkt
Lendermarket is een bedrijf dat gevestigd is in Dublin in Ierland. Wat hier opvalt is dat de het bedrijf eigendom is van de CEO van Creditstar, te weten Aaron Sosaar.
Dit is niet direct duidelijk op de website. In onze ogen had dit beter vermeldt kunnen worden, want het zou vragen kunnen oproepen waarom er niet transparanter naar buiten wordt getreden op dit gebied.
Een relatief nieuwe speler
Het platform van Lenedermarket is nog relatief jong. Het is in 2019 gelanceerd. In deze relatieve korte periode is er echter al wel voor meer dan 10 miljoen euro geïnvesteerd.

Dit bedrag is geinvesteerd door meer dan 2,000 investeerders uit 45 verschillende landen.
Zijn er kosten verbonden aan het investeren via Lendermarket?
Als investeerder betaal je geen kosten. Ook betaal je geen kosten voor het storten of opnemen van geld. De rente die je verdient met een investering in een lening, is dan ook het echte rendement. Je hoeft hier geen kosten vanaf te trekken.
Onze conclusie
Lendermarket biedt beleggers in onze opinie interessante investeringmogelijkheden. De website is erg eenvoudig in gebruik en de te behalen rendementen zijn in vergelijking met andere P2P platformen goed te noemen.
Ook is er voldoende aanbod van leningen en heb je ook voldoende keuze wat betreft de looptijden. Er zijn al leningen beschikbaar met een looptijd van een maand, maar er zijn ook leningen met looptijden van 5 jaar.
De buyback guarantee is in onze ogen een pluspunt, maar doordat er slechts 1 loan originator actief is, ook een minpunt. In onze opinie is de beste risicospreiding de spreiding van leningen tussen verschillende loan originators. Want als een loan originator failliet gaat, dan komt de buyback guarantee te vervallen. Deze manier van risicospreiding is op dit moment niet mogelijk.
Daarentegen staat dat Creditstar een goede reputatie heeft. Aan de andere kant weet je echter nooit wat er in de toekomst kan gebeuren.