Lenndy noemt zichzelf een crowdlending platform. Particulieren kunnen via het platform investeren in verschillende soorten leningen.

De te verwachten rendementen
De gemiddelde werkelijk ontvangen rente is tot op heden 12,34%. De bandbreedte van de rente die wordt vergoed ligt tussen de 12% en 15%. Dit zijn rendementen die je op dit moment bij geen enkele bank kunt ontvangen.
De hoge rente betekent bijna per definitie dat er wel sprake is van een zeker risico dat je loopt. Dit is ook het geval bij het uitlenen van geld aan particulieren.
Is er sprake van AFM toezicht?
Investeren via Lenndy betekent dat je belegd of investeert buiten het toezicht van de AFM. Lenndy is gevestigd in Riga in Letland. Het is overigens opvallend hoeveel fintech bedrijven er gevestigd zijn in de Baltische staten. Doordat het niet om een bedrijf gaat met een Nederlandse vergunning, is er dus ook geen sprake van AFM toezicht.
Buyback guarantee:
Secondary market:
Beoogde rendement:
AFM vergunning:
Jaar van oprichting:
Hoofdkantoor:
Automatisch investeren:
Minimale inleg:
Kosten investeerder:
Nee
Nee
12% - 15%
Nee
2016
Riga, Letland
Ja
10€
0%
Beleggen buiten toezicht van de AFM houdt altijd een extra risico in.
Skin in the game
Lenndy werkt met het principe zoals je dat bij bijna alle p2p platformen terugziet. Degene die leningen aanbieden zijn loan originators. Je leent dus niet direct geld aan een andere particulier. Een loan originator verstrekt een lening aan een particulier of bedrijf en financiert deze lening vervolgens via een platform voor p2p lenen.
Van groot belang hier is dat de loan originators verpicht zijn om “skin in the game” te hebben. Dit houdt in dat zij niet de hele lening kunnen financieren via het platform van Lenndy. Dit is slechts mogelijk tot maximaal 95% van de verstrekte lening.
Op die manier wordt er zeker gesteld dat de aanbieder van lening kritisch is bij het verstrekken van leningen. Zij lopen namelijk ook zelf risico bij het terugbetalen van een lening. Als zij het gehele risico kunnen afwentelen op de investeerders, dan zou het aantrekkelijk zijn om onverantwoorde risico`s te nemen.
Wie zijn de huidige loan originators?
De partijen die hun lening via Lenndy aanbieden zijn als volgt:
- Giantus Litouwen
- Giantus Polen
- First Finance
- Simplefin
Buyback guarantee

Lenndy is onlangs gestopt met het aanbieden van leningen onder een buyback guarantee. Hierdoor loop je dus zelf als investeerder zijnde het risico op niet terugbetalen van de lening. In onze ogen is dit een minpunt van dit platform.
Autoinvest
Zoals het hoort, biedt Lenndy de mogelijkheid om investeringen te automatiseren. Dit is vrij eenvoudig in te stellen. Het rentepercentage, welk type leningen, de hoogte per lening is allemaal automatisch in te stellen.
Secundaire markt
Een secundaire markt is tot op heden niet aanwezig. Wel is er de mogelijkheid om de lening terug te verkopen aan Lenndy. In dit geval worden er wel kosten van 5% van het resterende bedrag in rekening gebracht.
Kosten voor investeerders
Ga je investeren via het platform, dan worden er geen kosten in rekening gebracht. De rente die je ontvangt op een lening is dus het daadwerkelijke rendement dat je ontvangt.
In welk type leningen kan je investeren
De volgende leningen worden aangeboden om in te investeren:
- Hypotheken
- Zakelijke leningen
- Autofinancieringen
- Factoring (voorschot op openstaande facturen)
- Persoonlijke leningen

Meer over Lenndy
De onderneming is in 2016 opgericht. Het Is dus nog een relatief jonge onderneming. De oprichters zijn Donatas Šatkauskas (de huidige CEO), Linas Aliukonis en Otas Aleksejevas.
Veel beoordelingen zijn er op Trustpilot niet terug te vinden. Dit zijn er tot op heden slechts 9. De algemene waardering is met een 2.5. laag te noemen. Zeker gezien het feit dat er via het platform meer dan 14,000 leningen voor een bedrag van meer dan 38 miljoen euro zijn gefinancierd.
Google reviews zijn er met slechts 12 reviews ook niet al te veel terug te vinden. Wel is het beeld via Google geheel anders. Daar scoren zij een 4.8.
Onze conclusie
Persoonlijk vinden wij het lastig om een duidelijk oordeel te vellen over Lenndy. Een ding is zeker, de rendementen zijn aantrekkelijk. De negatieve reviews op Trustpilot zijn vrij recent. Dit is iets wat je bij meerdere P2P platformen terugziet. De impact van de corona crisis speelt hier een grote rol.
Er is publiekelijk verder geen informatie over de investeerders die deelnemen in het platform Dat vinden wij persoonlijk altijd erg jammer. Dit geeft toch altijd een zekere mate van zekerheid.
Persoonlijk zouden wij niet met al teveel geld instappen. Aan de andere kant zijn wij toch nieuwsgierig en hebben we een account geopend, om het uit te proberen.