Via het peer to peer platform van Peerberry kun je beleggen in leningen. Hierbij is het mogelijk om een rendement te behalen van maximaal 13%. 

Peerberry

Hoe werkt investeren via Peerberry?

Investeringen in leningen via het platform van Peerberry is eenvoudig. Je dient een account te openen, geld te storen en dan kan je eenvoudigweg de leningen kiezen waarin je wilt gaan beleggen. De beschikbare leningen worden aangeboden door loan originators. 

Investeren of beleggen bij Peerberry doe je buiten toezicht van het AFM. Zij zijn niet in het bezit van een Nederlandse vergunning, waardoor de AFM geen toezicht kan uitoefenen. Dit zorgt er doorgaans voor dat het beleggen in een net iets hogere risicocategorie valt.

Loan originators

Loan originators zijn kredietverstrekkers, die leningen verstrekken aan particulieren en bedrijven. Voor deze leningen zijn zij op zoek naar een financiering. Het is dus uiteindelijk een lening van een loan originator waarin je gaat beleggen.

Loan originators zijn een belangrijk begrip binnen de wereld van P2P lenen. Bijna elk platform maakt hier gebruik van.

AFM vergunning:
Minimale inleg:
Kosten investeerder:
Beoogde rendement:
Buyback guarantee:
Secondary market:
Jaar van oprichting:
Hoofdkantoor:
Automatisch investeren:

Nee
10€
0%
10% - 13%
Ja
Nee
2011
Vilnius, Litouwen
Ja

Wat opvalt bij Peerberry is het grote aanbod van loan originators. Zie je bij veel P2P platformen slechts een beperkt aantal loan originators, die vaak ook verbonden zijn aan het platform, bij Peerberry zijn er 25 loan originators die op deze manier leningen aanbieden. Enkele voorbeelden van deze loan originators zijn als volgt:

Loyalty program

Peerberry heeft een loyalty programma opgezet, om op deze manier investeerders aan zich te binden. Dit programma bestaat uit verschillende categorieën. Des te hoger de categorie waarin je jezelf bevindt, des te hoger de loyalty bonus zal worden. Het programma ziet er op dit moment als volgt uit:

Status Investering bedrag Bonus
Zilver >10,000€ 0,5%
Goud >25,000€ < 40,000€ 0,75%
Platinum >40,000€ 1%

De loyalty bonus komt bovenop de rente die je ontvangt. 

Buyback guarantee

De buyback guarantee is een belangrijk gegeven in de wereld van p2P lenen.

Dit geeft je zekerheid dat indien de rente of aflossing niet op tijd wordt betaald, dat de lening van jou wordt teruggekocht.

Het goede nieuws is dat alle leningen via Peerberry onder een buyback guarantee vallen. Deze terugkoopgarantie houdt in dit geval in, dat indien er sprake is van een achterstand van meer dan 60 dagen, dat de lening van jou wordt teruggekocht. Op deze manier worden investeerders beschermd tegen wanbetaling. 

Peerberry buyback

Laagdrempelig instappen

Een ander voordeel is dat je niet direct grote bedragen hoeft te investeren. Integendeel. Je kan al vanaf 10€ beginnen met het beleggen op deze manier. Dit is in onze ogen een ideale mogelijkheid om jezelf gewoon te maken met het platform.

De website is erg eenvoudig in gebruik. Daarbij dienen we te vermelden dat investeren of beleggen in leningen ook niet al te complex is. Er is dus ook geen noodzaak om een complexe website of app te maken. Wel is het zo dat de taal van de website in  het Engels is. 

Je zult dan ook alleen Engelse termen tegenkomen. In onze ogen spreken deze echter voor zich. Termen zoals interest rate, consumer loans, real estate, start investing spreken in onze ogen voor zich. Eventueel zou je de plugin van Google Chrome kunnen gebruiken om de website te vertalen in het Nederland. Wel zal je dan soms ietwat vreemde vertalingen tegenkomen.

Automatisch investeren

De mogelijkheid om automatisch te investeren mag heden ten dage eigenlijk niet meer ontbreken op een P2P platform. Deze mogelijkheid tot automatisch investeren wordt dan ook geboden door Peerberry. 

Dit zorgt ervoor dat het investeren of beleggen in particuliere leningen nog eenvoudiger wordt. Door eenmalig in te stellen hoe jij jouw geld wilt investeren, hoef je daar verder niks meer voor te doen. Het enige wat je dan nog dient te doen is het in de gaten houden hoe jouw vermogen groeit.

Het aanbod van leningen

Het aanbod van leningen is extreem belangrijk voor een P2P platform. Ook al is er sprake van een buyback guarantee, diversificatie is in onze opinie altijd aan te bevelen.

Je krijgt dan wel jouw geld terug wanneer een leningnemer niet aan zijn verplichtingen voldoet, het houdt wel in dat jouw geld voor een periode geblokkeerd is. Diversificatie is alleen mogelijk indien er voldoende leningen worden aangeboden. Doordat Peerberry met meer dan 25 loan originators samenwerkt, is het aanbod van leningen in onze ogen meer dan voldoende. In het Engels wordt een onvoldoende aanbod van leningen cash drag genoemd.

aanbod leningen

Wat zijn de type leningen waarin je kunt investeren?

Er worden veel verschillende type leningen aangeboden. Zo worden er korte termijn leningen zoals persoonlijke leningen verstrekt. Ook worden er lease contracten, onroerend goed en kortlopende zakelijke leningen op deze manier gefinancierd.

Wie kan investeren?

De enige voorwaarde is dat je 18 jaar of ouder bent en dat je een bankrekening in een land in de Europese Unie bezit. Daarnaast kunnen zowel particulieren als ook bedrijven op deze manier investeren.

Bestaat er een secondary market?

Sommige P2P platformen bieden de mogelijkheid om een investering door te verkopen. Dit zorgt voor extra liquiditeit. Je kan op de manier jouw lening verkopen, om zodoende het geld op te nemen.

Een secondary, of in het Nederlands een secundaire markt, is niet beschikbaar bij Peerberry.

Daarentegen staat, dat het grootste gedeelte van de leningen via het Peerberry platform kortlopend is. Dit maakt dat de noodzaak tot een secondary market in onze opinie ontbreekt. 

Secundaire markt

Een secondary market is meer van belang indien je bijvoorbeeld in langdurige leningen ter financiering van vastgoed gaat investeren.

Over Peerberry

Het bedrijf is is in Vilnius in Litouwen gevestigd. Op de website is het jaarverslag van de onderneming terug te vinden. In onze opinie is dit een goede zet om te tonen dat het om een betrouwbaar bedrijf gaat. Helaas is er geen accountantsverklaring terug te vinden. Deze toevoeging zou in onze ogen erg waardevol zijn.

Het platform is gestart in 2011. Zeker in de laatste jaren is er sprake van een sterke groei. Inmiddels bedraagt het totaal van de verstrekte leningen meer dan 430 miljoen euro. Het gemiddeld behaalde rendement over dit bedrag is maar liefst 10,7%. Dit maakt het inmiddels een van de grotere spelers in de markt. 

>> Website bezoeken <<

Wie zit er achter dit platform?

Op dit moment zijn er twee aandeelhouders, die elk 50% van de onderneming bezitten. Dit zijn Ivan Butov en Genrik Baitiul. Via de database van Crunchbase is er niks terug te vinden over investeerders die hebben geïnvesteerd in dit bedrijf.

Dit is niet ongebruikelijk bij een P2P platform. Het kapitaal wat benodigd is voor de ontwikkeling van een dergelijk platform is niet al te groot. Dit is dus niet direct iets negatiefs. 

Persoonlijk zijn wij wel van mening dat indien investeringsbedrijven een belang nemen in een dergelijk platform dat dit het vertrouwen ten goede komt. Je mag er namelijk vanuit gaan dat dergelijke investeringsmaatschappijen hun werk goed doen. Alvorens zij investeren, zullen zij eerst uitgebreid onderzoek doen en zij zullen er ook voor zorgen dat hun investering veilig is, door controles uit te oefenen.