Reinvest24 is een crowdfunding platform dat zich heeft toegelegd op onroerend goed. Met een totaal geïnvesteerd vermogen van 12 miljoen euro, is het een platform nog een relatief kleine speler. 

Dat is ook niet vreemd aangezien het platform pas in 2018 is gelanceerd. Toch zijn er sinds die tijd al meer dan 8000 investeerders actief via het platform.

Reinvest24

Hoe werkt investeren?

Investeren vai Reinvest24 werkt net iets anders dan bij de meeste andere P2P platformen. Er wordt namelijk gewerkt op basis van aandelen. Wanneer er een project wordt gelanceerd dan wordt er een initiële waarde aan een aandeel toegekend. Vaak is dit gelijk aan 1€.

Stel dat er een financiering van 100.000€ benodigd is voor een project, dan worden er 100.000 aandelen van 1€ uitgegeven.

Na de start van een project kan de waarde van deze aandelen gaan fluctueren. Het idee hier is dat je deze aandelen op de secundaire markt kan gaan verkopen en kopen, zodat je niet vast zit aan de looptijd van een project. Investeren kan al vanaf 100€. Er is dus daadwerkelijk sprake van investeren in vastgoed met weinig geld.

Minimale inleg:
AFM vergunning:
Kosten investeerder:
Beoogde rendement:
Buyback guarantee:
Secondary market:
Jaar van oprichting:
Hoofdkantoor:
Automatisch investeren:

100€
Nee
0%
12% - 14%
Nee
Gepland
2018
Tallin, Estland
Ja

Geprojecteerde en geen vaste rendementen

Ook een verschil met andere crowdfunding platformen is dat de rendementen slechts een indicatie zijn. Het uiteindelijke rendement kan afwijken. Zo kunnen huuropbrengsten hoger of lager uitvallen en kan de waarde van het object afwijken van de verwachtingen.

Hoe hoog zijn de geprojecteerde rendementen?

Tot dusverre hebben investeerders een rendement behaald van 14,8%. Dit rendement bestaat uit inkomsten uit verhuur en waardestijgingen. 

Projecten die op dit moment worden aangeboden hebben een geprojecteerd rendement van tussen de 12% en 14%. Wat zij hier zelf aangeven, is dat deze rendementen conservatief zijn ingeschat.

Welke risico`s loop je bij een investering?

Het investeren via crowdfunding is nooit zonder risico. Bij Reinvest24 dien je te vertrouwen op hun expertise. Zij doen de screening van projecten en ook de waardering van objecten. 

Als zij bijvoorbeeld stellen dat een lening 60% bedraagt van de waarde van een object, dan is dat hun eigen inschatting.

Door de jaren heen heeft de onroerend goed markt goed gerendeerd. Dit geeft echter geen garanties naar de toekomst toe. Daarentegen wordt een gedeelte van het rendement wel gebaseerd op toekomstige waardestijgingen. 

Het gebruik van een derdenrekening

Voordat een project daadwerkelijk wordt gefinancierd, wordt in de tussentijd het geld geparkeerd op een derdenrekening. Hierdoor is het geld veilig en gaat bijvoorbeeld niet verloren wanneer de onderneming failliet zou gaan.

Verstrekte garanties

Bij elk project worden er zekerheden aangeboden. In veruit de meeste gevallen is dit in de vorm van een hypotheekrecht. Er kan echter ook een aanvullende garantie worden verstrekt. 

Dit is bijvoorbeeld van belang bij een project wat vanaf de start wordt ontwikkeld. Op dat moment heeft een hypotheekrecht  namelijk nog niet zoveel waarde.

Is het platform overzichtelijk?

In onze opinie is het platform erg overzichtelijk. Je kan direct zien waarin je kunt investeren en het investeren zelf spreekt ook voor zich. Daarnaast is het registreren en het storten van saldo ook erg eenvoudig en benodigd weinig uitleg.

Reinvest24 voorbeeld

Bestaat er een secundaire markt?

Op dit moment bestaat er nog geen secundaire markt. Op de website worden er echter wel veel verwijzingen gemaakt naar de toekomstige secundaire markt. Dat deze op niet al te lange termijn zal worden gelanceerd is dan ook wel duidelijk. In onze opinie is dit ook essentieel voor het model dat zij hanteren.

Wie zijn de project originators?

Project originators verschillen per categorie. Wat Reinvest24 uniek maakt, is dat zij zelf panden aankopen. Deze worden overigens wel ondergebracht in een dochteronderneming om deze strikt te scheiden van het platform.

Daarnaast worden er ook leningen verstrekt aan derden, waarbij er sprake is van een andere project of loan originator.

Verschillende investeringsmogelijkheden via Reinvest24

De projecten die worden aangeboden via het crowdfundingplatform van Reinvest24 zijn in 4 categorieën te onderscheiden.

1. Ontwikkelingsprojecten

Een ontwikkelingsproject kan bijvoorbeeld het renoveren van een beleggingspand zijn. Maar ook bijvoorbeeld de aankoop van een kantoorpand en dit ombouwen naar appartementen. 

Investeringen in dit soort projecten worden doorgaans gedekt door een hypotheekrecht op het onderstaande pand.

Indien dit niet afdoende is, dan kunnen er nog aanvullende zekerheden worden verstrekt.

Investeringsmogelijkheid

Een kenmerk van deze categorie is dat de rente wordt betaald uit de winst die wordt behaald uit het project. Panden worden aangekocht door de aan Reinvest24 gelieerde onderneming.

2. Leningen met onroerend goed als onderpand

Je kunt ook investeren in leningen die aan derden worden verstrekt, waarbij er onroerend goed als onderpand wordt verstrekt. Dit soort leningen worden tegen een vaste rente verstrekt. Hierbij wordt er nooit een lening verstrekt die hoger is dan 80% van de waarde van het onderpand.

3. Non-performing loans

Dit is een categorie om even goed bij stil te staan. Een non-performing loan staat voor een lening waarbij er niet aan de verplichtingen wordt voldaan. In het Engels wordt dit ook wel default genoemd.

Reinvest24 koopt dergelijke leningen op, met een onroerend goed object als onderpand. Hierbij wordt het bedrag van de lening beperkt tot maximaal 60% van de waarde van het onderpand. 

Dit dient er voor te zorgen dat het risico beperkt is, omdat de lening ruimschoots wordt gedekt door de waarde van het onderpand.

4. Verhuur projecten

Panden worden aangekocht en vervolgens verhuurd. Investeerders worden betaald vanuit de huuropbrengsten. Daarnaast kan er extra worden verdiend, indien er winst wordt gemaakt bij de verkoop van een object.

In welke landen bevinden zich de onroerend goed projecten

In eerste instantie richtte het platform zich op onroerend goed in de Baltische staten. Inmiddels hebben zij de regio waarin zij actief zijn uitgebreid. Nu vind je ook projecten in onder meer Spanje en Duitsland. Dit komt het aanbod van projecten ten goede.

 

Reinvest24 samenvatting

Risico
Zekerheden Mintos
Rendement

Risico

Het platform is nog relatief nieuw, waardoor er nog niet veel recencies beschikbaar zijn.

Zekerheden

Er wordt altijd met een hypotheekrecht op een onderpand gewerkt.

Rendement

Het tot dusverre behaalde rendement van 14,6% is uitstekend te noemen.

Pluspunten:

  • Prestaties zijn tot op heden zeer goed
  • Het platform is eenvoudig en overzichtelijk
  • Zekerheden via een hypotheekrecht
  • Eenvoudig via Ideal geld storten
  • Ook projecten in Duitsland om in te investeren

Minpunten:

   • Het platform is nog relatief nieuw
   • Nog geen secundaire markt
   • Geen buyback guarantee

Onze opinie

De focus bij Reinvest24 ligt op kwaliteit en niet op kwantiteit.

Er is nog niet heel veel algemene informatie beschikbaar over de onderneming, zoals bijvoorbeeld jaarverslagen.

Werden er in eerste insantie alleen  onroerend goed projecten aangeboden vanuit de Baltische staten, inmiddels zijn er ook projecten beschikbaar vanuit andere landen.

Voorlopig is de beoordeling van 4.7 op Trustpilot erg goed te noemen. De vraag is of dit zo blijft wanneer het aantal recenties gaat toenemen.

>> Website bezoeken <<

Over Reinvest24

De oprichters zijn Tanel Orro & Kirill Tripolski. Zij hebben de onderneming gelanceerd in 2017 en in 2018 is het platform live gegaan. Het hoofdkantoor bevindt zich in Tallin is Estland, zoals bij heel veel Fintech bedrijven het geval is.

Tanel Orro, de huidige CEO,  was voorheen actief voor LHV, een grote financiële dienstverlener in Estonia. Kirill Tripolski is de CTO van de onderneming.

Aangezien het platform nog relatief nieuw is, zijn er op Trustpliot nog niet al te veel reviews terug te vinden. Dit zijn er slechts 59 op dit moment. Wel is de score van dit beperkte aantal reviews ontzettend hoog. Dit is maar liefst 4.7 van de maximale score van 5.

Het model dat wordt gehanteerd wijkt af van veel andere platformen. In onze opinie spreekt dit in het voordeel van Reinvest24. Waar veel platformen erop gericht zijn om zoveel mogelijk projecten aan te bieden, richtten zij zich met name op de kwaliteit van de projecten. Dat zij ook zelf projecten  uitvoeren en beheer hebben is iets wat je zelden tegenkomt.

Vaak wordt een crowdfunding platform gestuurd door techneuten. Bij Reinvest24 is er echter ook veel expertise op het gebied van onroerend goed aanwezig.

Doordat de onderneming nog relatief jong is, is er weinig bekend over de financiële situatie van de onderneming. Een jaarverslag hebben wij niet terug kunnen vinden.