Het platform van Rendity is toegelegd op vastgoed investeringen. Hierbij richt het platform zich met name op vastgoed in Oostenrijk en Duitsland. Het P2P platform maakt investeren in vastgoed met weinig geld realiteit.

Rendity

Hoe werkt investeren via Rendity?

Om aan de slag te kunnen gaan, dien je een account aan te maken. Hiervoor heb je een geldig identiteitsbewijs nodig.

Dit om te voorkomen dat het P2P platform kan worden gebruikt voor het witwassen van geld. Om een account te kunnen openen dien je minimaal 18 jaar oud te zijn.

Na registratie krijg je een account toegewezen, waar naartoe je geld kunt overmaken. Vanuit dit account kan je dan gaan investeren in verschillende projecten. Het minimale bedrag voor een investering bedraagt 100€.

Minimale inleg:
AFM vergunning:
Kosten investeerder:
Beoogde rendement:
Buyback guarantee:
Secondary market:
Jaar van oprichting:
Hoofdkantoor:
Automatisch investeren:

100€
Nee
0%
7%
Nee
Beperkt
2015
Wenen, Oostenrijk
Nee

Secundaire markt

Er bestaat alleen een secundaire markt voor de verhuur projecten. Na een periode van 24 maanden is het mogelijk om de investering via de secundaire markt door te verkopen. Dit is in onze ogen enigszins beperkt. 

Autoinvest

Op dit moment bestaat er nog geen mogelijkheid tot automatisch investeren. Eerlijkheid dient te zeggen dat het ontbreken van deze mogelijkheid tegenwoordig een uitzondering is. Praktisch elk platform biedt tegenwoordig wel deze mogelijkheid. In onze ogen is dit nog een verbeterpunt.

Buyback guarantee

Er is geen buyback guarantee beschikbaar. De buyback guarantee is een aanvullende garantie voor investeerders dat zij hun investering kunnen terugverkopen indien er niet tijdig aan de verplichtingen wordt voldaan. Dit is inonze ogen het grootste minpunt van het platform.

Rendementen

Het rendement bij Rendity ligt zo rond de 7%. Dit is iets lager dan wat je kunt verdienen via platformen zoals Mintos, Peerberry of Lendermarket. 

Daarentegen investeer je in gedegen vastgoed projecten in Duitsland en Oostenrijk. 

Het risico is over het algemeen lager dan bij bijvoorbeeld het investeren in consumentenleningen, waarbij je een hoger rendement kunt behalen.

Rendement

Wat zijn de risico`s?

Op zich is een investering in vastgoed door de jaren heen een relatief veilige investering gebleken. Dit is echter geen garantie naar de toekomst toe. Ook investeringen in vastgoed brengen risico met zich mee.

De duur van een project

Projectontwikkeling neemt doorgaans een langere periode in beslag. In de tussentijd kan er veel gebeuren. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de economie in een recessie geraakt, waardoor prijzen in de onroerend goed markt dalen. Maar ook kan het gebeuren dat er tijdens de ontwikkeling van een project sprake is van tegenslagen, waardoor de kosten hoger uitvallen of het project vertraging oploopt.

Des te langer een project loopt, des te groter de kans dat er iets onvoorziens optreed.

Projectontwikkelaars

Daarnaast ben je ook afhankelijk van de betrouwbaarheid van de projectontwikkelaar. Er zijn voorbeelden in het verleden waarbij projectontwikkelaars frauduleus te werk gingen. Denk bijvoorbeeld aan Palm Invest. Uiteraard zijn dit de grote uitzonderingen, maar toch is het goed om alert te zijn.

Investeren via Rendity biedt op dit gebied echter wel een groot voordeel. Voor het bedrijf is het essentieel dat zijn alleen met betrouwbare partners in zee gaan. Indien dit niet het geval is, dan zal de onderneming direct in de problemen komen.

Hierdoor onderwerpen zij zowel de project originator als het project zelf aan een grondige analyse.

Rendity project originator

Zekerheden en garanties

Het aantal crowdfunding platformen heeft een enorme vlucht genomen. Betrouwbaarheid waarbij er aan de verplichtingen wordt voldaan is het nummer 1 criteria waar je jezelf als platform kunt onderscheiden. Hier wordt dan ook zwaar op ingezet.

Investeren met garanties en zekerheden

Bij elke investering worden er bepaalde zekerheden aangeboden. In de meeste gevallen is dit door een garantstelling. Deze garantstelling wordt afgegeven door een moedermaatschappij of in sommige gevallen op persoonlijke titel door een bestuurder van de onderneming die een financiering aanvraagt.

Escrow rekening

Tegoeden worden gestald op een escrow bankrekening. Mocht Rendity failliet gaan, dan blijven de tegoeden buiten schot. Op het moment dat een project gefinancierd is, dan worden de bedragen overgemaakt naar de eigenaar van het project. Op deze manier komen tegoeden als het ware juridisch gezien niet in het bezit van Rendity zelf.

Beoordeling en beschrijving van projecten

Waar Rendity in onze ogen goed scoort, is de uitgebreide beschrijven en beoordeling van de verschillende projecten. Een project wordt op 8 verschillende criteria beoordeeld. Bij elk criteria worden er punten toegekend, waardoor er een totaalscore ontstaat. 

Deze totaalscore geeft het risico weer van een project. De score loopt van A t/m E. Hierbij staat een A score voor een project met een relatief laag risico. Een E score geeft aan dat het om een erg risicovol project gaat.

Project originators

Rendity is een crowdfunding marktplaats. Zij doen zelf niet projectontwikkeling of vastgoed investeringen. Een project waarin je investeert wordt dan ook aangeboden door een derde partij. Dit wordt wel een project originator genoemd, waar andere platformen dit een loan originator noemen. Dit zijn voornamelijk vastgoed investeringsmaatschappijen. 

Namen die je hier tegenkomt zijn bijvoorbeeld Velum GmbH, Donor BeteiligungsGmbH, Fourreal Kappa GmbH & Co KG. Dit zijn allemaal Duitse of Oostenrijkse maatschappijen.

Waarom wordt er gebruik gemaakt van Rendity?

Het gaat vaak om projecten die nog in ontwikkeling zijn. Er is in dat geval kapitaal nodig om het project te realiseren. De looptijden variëren maar liggen gemiddeld zo tussen de 2 en 3 jaar. Via Rendity wordt er kapitaal aangetrokken voor deze termijn. Nadat een project is afgerond, wordt er vaak een nieuwe financiering aangetrokken via een bank.

Een project dat afgerond is heeft een hogere waarde, waardoor er tegen gunstige voorwaarden een hypotheek kan worden afgesloten, dan dat dit op voorhand wordt gedaan.

Daarom wordt deze periode vaak overbrugt door een crowdfunding of P2P financiering. Via P2P lenen kan een dergelijke financiering worden verkregen voor een kortere periode, dan dit bij een hypotheek het geval is. 

Waarom P2P platform

Over Rendity

Het hoofdkantoor is gevestigd in Wenen in Oostenrijk. Er zijn 3 oprichters van de onderneming, te weten: Lukas Müller, Tobias Leodolter en Paul Brezina. Zij zijn alle 3 nog actief binnen de onderneming, waarbij Lukas Müller de huidige CEO is. In totaal bestaat de onderneming uit 11 medewerkers.

De onderneming is opgericht in 2015. Er is sprake van 1 investeerder, AWS Gründerfonds, welke onderneming een bedrag van 1,8 miljoen euro heeft geïnvesteerd. In de pers zijn er verschillende artikelen en interviews terug te lezen met de oprichters. Bijvoorbeeld in derStandard en Futurezone.

Persoonlijk vinden we het jammer dat er geen jaarverslag beschikbaar is op de website en ook niet iets meer algemene informatie met betrekking tot de onderneming.

Rendity samenvatting

Risico
Zekerheden Mintos
Rendement

Risico

Er wordt geen buyback guarantee aangeboden.

Zekerheden

Projecten worden aangeboden met een extra garantstelling.

Rendement

Het beoogde rendement is maximaal 7%. 

Pluspunten:

  • Oostenrijks bedrijf
  • Eenvoudig en gebruiksvriendelijk platform
  • Er is een app beschikbaar
  • Investeren vanaf 100€
  • Projecten worden aan een grondige analyse onderworpen
  • Betrouwbare project originators

Minpunten:

   • De secundaire markt is beperkt
   • Geen autoinvest mogelijkheid
   • Geen buyback guarantee
   • Algemene bedrijfsinfo is beperkt beschikbaar

Onze opinie

Via Rendity kan je eenvoudig en met kleine bedragen investeren in Oostenrijk en Duitsland. Op die manier krijg je snel en eenvoudig toegang tot deze onroerend goed marktent.

Het rendement van 7% is lager dan dat je bij andere platformen tegenkomt. Daarentegen kan je stellen dat het risico bij onroerendgoed in Duitsland en Oostenrijk lager is.

Er wordt samengewerkt met een groot aantal vastgoedonwikkelaars, die allemaal aan een grondige analyse worden onderworpen.

De score op Trustpilot van 2.9 is laag te noemen. Er zijn echter slechts 8 beoordelingen en een aantal van de negatieve beoordelingen zijn niet echt relevant.

>> Website bezoeken <<