Robocash is onderdeel van de Robocash group. Dit is een kredietverstrekker met een jaaromzet van ongeveer 130 miljoen euro.

Robocash

Het P2P platform van Robocash maakt het particulieren en bedrijven mogelijk om in de leningen die worden verstrekt door de Robocash group. Hiermee zijn interessante rendementen te behalen, van maximaal 14%.

Wat zijn de leningen die worden aangeboden?

Over het algemeen worden er op deze manier kortlopende leningen gefinancierd.

De minimale looptijd van een lening is 21 dagen, wat in uitzonderlijke gevallen kan oplopen tot een periode van 2 jaar.

Er is ook de mogelijk tot het instellen van auto invest. Op die manier wordt jouw investering automatisch geïnvesteerd in verschillende leningen. De leningen waarin je investeert zijn consumentenleningen, zakelijke leningen worden niet verstrekt.

Minimale inleg:
AFM vergunning:
Kosten investeerder:
Beoogde rendement:
Buyback guarantee:
Secondary market:
Jaar van oprichting:
Hoofdkantoor:
Automatisch investeren:

10€
Nee
0%
14%
Ja
Ja
2017
Riga, Letland
Ja

Loan originators

De loan originators van het P2P platform zijn allemaal gelieerd aan de Robocash group. Dit zijn verschillende dochterondernemingen in de volgende landen:

 • Spanje
 • Vietnam
 • Singapore
 • Kazachstan

Het is niet ongebruikelijk dat er van loan originators gebruik wordt gemaakt, die verbonden zijn aan het P2P platform. Bij Lendermarket is dit bijvoorbeeld ook het geval. Persoonlijk zijn wij echter voorstander van een onafhankelijk P2P platform. Dit voorkomt een belangenverstrengeling, of in ieder geval ieder geval iets wat in die richting kan duiden.

Beschikbare leningen Robocash

Buyback guarantee

Alle leningen op het platform van Robocash worden aangeboden met een buyback guarantee. Indien er niet wordt voldaan aan de voorwaarden van de lening, dan wordt deze weer van jou teruggekocht.

Het risico van de buyback guarantee zit hem hier in de loan originator. Gaat onverhoopt de loan originator failliet, dan vervalt ook de buyback guarantee. Deze wordt namelijk niet direct aangeboden door het platform zelf.

Secondary market

Sinds midden 2020 is er een secondary market gecreëerd. Hierdoor is het mogelijk  om een lening die je hebt versterkt door te verkopen. Wel is het zo dat dit alleen mogelijk is voor leningen met een looptijd van langer dan 1 jaar.

Daarnaast dient er minimaal 6 maanden van de lening verlopen te zijn, alvorens je deze te koop kan aanbieden.

Een pluspunt op dit gebied is, dat indien je de lening niet binnen 14 dagen verkoopt, het platform de lening van jou terugkoopt. Je hebt dus een garantie dat je een lening kan doorverkopen. Dit is niet bij elk platform met een secundaire markt het geval.

Secundaire markt Robocash

Loyalty programma

Je kan nog meer rendement behalen via het platform van Robocash door het loyalty programma. Op basis van de geïnvesteerde bedragen wordt er een extra rente vergoeding uitgekeerd. De bonus wordt hoger naarmate je meer hebt geïnvesteerd. Het schema ziet er op dit moment als volgt uit:

Total investering Bonus Status
 5,000€ < 10,000€ 0,3% Brons
 10,000€ < 15,000€ 0,5% Zilver
15,000€ < 25,000€ 0,7% Goud
Vanaf 25,000€ 1% Diamond

Vergunningen en toezicht

Ook al kunnen Nederlanders investeren via het platform, het bedrijf is niet in Nederland gevestigd. Er is dus geen sprake van AFM toezicht. 

Een groot pluspunt zijn de auditors waarvan de Robocash group gebruik gemaakt. Dit is het gerenomeerde KPMG. Zij voeren elk jaar een uitgebreide audit uit. De jaarverslagen zijn beschikbaar op de website.

Robocash samenvatting

Risico
Zekerheden Robocash
Rendement

Risico

Beleggen buiten AFM toezicht zorgt altijd voor een hoger risico.

Zekerheden

Leningen worden met een buyback garantie aangeboden.

Rendement

Het rendement van 14% is marktconform voor P2P leningen.

Pluspunten:

  • Geen kosten voor investeerders
  • Inleggen vanaf 10€
  • Auto invest optie
  • Secundaire markt aanwezig
  • Saldo storen zonder kosten

Minpunten:

   • Buyback guarantee door moedermaatschappij
   • Slechts 1 loan originator
   • Diversificatie mogelijkheden beperkt

Onze opinie

In onze ogen gaat het hier om een transparant P2P platform. Zij zijn open wat betreft de loan originators en ook het publiceren van de jaarverslagen, inclusief de accountantsverklaring, is een groot pluspunt.

De rendementen zijn ook zonder meer goed te noemen. Daarnaast is het aanbod van leningen ook voldoende. Zeker gezien het feit dat in de algemene markt van P2P lenen de corona crisis een behoorlijke invloed heeft gehad op de liquiditeit.

Het enige minpunt in onze ogen is de volledige afhankelijkheid van de moedermaatschappij als loan originator.

Ook al is het aantal reviews op Trustpilot met in totaal slechts 58 beoordelingen niet al te groot, de beoordeling is met een 4.5 wel uitermate goed. Beter dan menig ander P2P platform.

>> Website bezoeken <<

Over Robocash

Het platform bestaat sinds 2017. Inmiddels is er al voor een bedrag van meer dan 220 miljoen euro gefinancierd aan leningen. Het aantal geregistreerde investeerders nadert op dit moment de 14,000. Gezien het feit dat de onderneming nog relatief jong is, zijn dit indrukwekkende cijfers.

De oprichter is Sergey Sedov, een zakenman die zijn sporen meer dan verdiend heeft in de fintech industrie.

De taal van het platform is Engels en er is ook een Duitstalige versie beschikbaar. 

Instappen is al mogelijk vanaf 10€. Op die manier kan je al vermogen gaan opbouwen.