Peer 2 peer

Het begrip peer to peer kom je op verschillende gebieden tegen. Op deze pagina gaan we dieper in op het begrip peer to peer lenen. 

Wat betekent peer to peer?

Peer is het Engelse woord voor gelijke. Het houdt dus als het ware in dat twee gelijke met elkaar een transactie afsluiten.

Peer to peer lenen is ontstaan doordat gewone burger geld aan elkaar ging uitlenen. Hiervoor zijn er platformen ontstaan die dat mogelijk maken. Echter, in de tussentijd is het overgrote gedeelte van de P2P platformen geen echte peer to peer transactie meer. Er zit namelijk een bedrijf tussen dat de leningen aanbiedt. Dit zijn de loan originators.

Het ontstaan van P2P platformen

Je ziet op veel verschillende gebieden de trend ontstaan dat er online een marktplaats wordt gecreëerd waar vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht.

Een van de bekendste bedrijven op dit gebied is AIRBNB. Door de komst van AIRBNB wordt het voor mensen mogelijk om een kamer of huis te verhuren. Aan de andere kant hebben de mensen die op zoek zijn naar een overnachting meer keuze. Sommige mensen slapen liever niet in een hotel, of vinden dit gewoonweg te duur. Zeker als je een familie met kinderen hebt an kan het huren van een huis of appartement via AIRBNB je veel geld schelen.

Ook UBER is een goed voorbeeld. Zij zetten als het ware de taxibedrijven buitenspel. De insteek is dat chauffeurs meer verdienen dan dat zij in dienst zijn bij een taxibedrijf en dat de klant goedkoper uit is. Dit wordt gerealiseerd doordat er geen taxibedrijf meer aan de pas komt die de nodige marge neemt en ook zijn kosten dient terug te verdienen.

Het uitsluiten van de tussenpersoon

Dit beginsel van vraag en aanbod bij elkaar brengen en de tussenpersoon als het ware uit te schakelen ligt ook ten grondslag aan het peer to peer lenen. In de praktijk is het namelijk zo dat degene die geld heeft staan op een spaarrekening geen , of een heel erg lage, rente ontvangt.

Aan de andere kant dient degene die geld leent nog steeds wel een hoge rente te betalen.

Middenpersoon uitsluiiten

De obstakels bij peer to peer lenen

Het grote obstakel voor de peer to peer leenmarkt is het vertrouwen. Mensen zijn erg huiverig om zomaar geld aan iemand uit te lenen. Dit is natuurlijk hoogst begrijpelijk.

Om dit obstakel weg te nemen biedt een P2P platform allerlei zekerheden. Ten eerste wordt iemand die een lening aanvraagt onderworpen aan een strenge controle. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Lender en Spender. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het verkrijgen van een lening via Lender en Spender nog moeilijker is dan het verkrijgen van een lening via de bank.

Geld uitlenen op basis van onderpand

Naast een uitvoerige check, zijn er ook verschillende platformen die met een onderpand werken. Wordt er bijvoorbeeld geld geleend voor de aanschaf van een  auto, dan dient de auto als onderpand te worden ingebracht. Indien er geen dergelijk onderpand beschikbaar is, dan kan er bijvoorbeeld een hypotheekrecht worden verstrekt op een huis of kantoorpand.

Op deze manier wordt er getracht meer zekerheid te verschaffen en op die manier mensen over de streep te trekken om te gaan investeren via een platform.

Snelle ontwikkelingen

Zoals hierboven al aangegeven zijn er veel ontwikkelingen gaande op het gebied van peer to  peer lenen. Zo wekren de meest eplatformen met loan originators. Een loan originator is een kredietverstrekker die de leningen die zij aan hun klanten verstrekken ter financiering aanbieden op een P2P platform.

Eigenlijk is er dan geen sprake meer van peer to peer, want je leent het geld uit aan een kredietverstrekker die vervolgens het geld uitleent aan een van hun klanten.

Ook het aanbod wordt steeds gevarieerder. Je ziet veel projecten die meer weg hebben van crowdfunding

Peer to peer ontwikkelingen

Op die manier worden er bijvoorbeeld beleggingspanden aangeschaft die vervolgens worden verhuurd. Of deze worden gerenoveerd en doorverkocht. Via een P2P platform wordt de benodigde financiering bij elkaar gekregen.

Voor particulieren is het op deze manier mogelijk om met weinig geld in vastgoed te beleggen. Of in allerlei andere projecten. Aan aanbod van investeringsmogelijkheden op een P2P platform is er op dit moment geen gebrek. Onderstaand is slechts een selectie van beschikbare platformen.

Wat gaat de toekomst brengen?

In onze opinie zal er nog heel veel gaan gebeuren op dit gebied. Door het uitsluiten van een middelman kan er veel geld worden bespaart. Dit kan zowel in het voordeel van degene die iets verkoopt werken maar zeer zeker ook voor de klant. Van belang is dat hetgeen er wordt uitgespaard wordt verdeeld tussen beide partijen.

De rol van lage rente

De lage rentestand speelt ook een grote rol in de groei van crowdlending of crowdfunding. Indien je over spaargeld beschikt, dan wil je niet dat dit minder waard wordt. En dat is hetgeen wat er nu aan de hand is. De inflatie en de vermogensbelasting zorgt ervoor dat het geld elk jaar weer minder waard wordt.

Je wordt dus als het ware gedwongen om op zoek te gaan naar alternatieven. Een van de populairste alternatieven is beleggen. Echter, steeds meer en meer mensen kiezen voor het investeren via crowdfunding omdat ook hier zeer interessante rendement te behalen zijn. Wel dien je te waken voor de risico`s. Met het investeren via een peer to peer platform loop je best een behoorlijk risico.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *