Rendement berekenen op vastgoed

Het rendement op vastgoed berekenen is niet zo eenvoudig zoals dat in eerste instantie lijkt. Dit komt omdat er om de zoveel jaren sprake is van groot onderhoud. De kosten van groot onderhoud kan je wel enigszins inschatten, maar je weet nooit exact hoeveel dat gaat kosten. 

Daarnaast kan er ook sprake zijn van onverwachte kosten. Bijvoorbeeld wanneer er iets kapot gaat of je hebt last van een lekkage.

Je dient een uitgebreide berekening op te stellen op om het rendement op vastgoed te berekenen, ookwel return on investment genoemd. We leggen dit uit aan de hand van een voorbeeld.

Een voorbeeld van een rendementsberekening

Stel je koopt een huis van 300.000€ (inclusief kosten koper) dat je voor 1.500€ per maand gaat verhuren.

Rendement op vastgoed berekening

Indien je de huuropbrengsten deelt door de aankoopprijs, dan zou je zeggen dat het bruto aanvangsrendement op dit vastgoed 6% bedraagt. 

Dit is vandaag de dag een behoorlijk goed rendement te noemen.

Investeren in vastgoed brengt echter ook kosten met zich mee, waar je goed rekening mee dient te houden.

In eerste instantie dien je de vaste kosten in mindering te brengen. Denk hierbij aan belastingen die door de eigenaar van een huis dienen te worden afgedragen.

Kosten voor rekening van de eigenaar

De eigenaar is verantwoordelijk voor onderhoud en ook zaken zoals een centrale verwarming. Indien deze kapot gaat en dient te worden vervangen of te worden gerepareerd, dan draait de eigenaar voor de kosten op.

Je dient, om op een goede manier het rendement op vastgoed te berekenen, een overzicht te maken van apparatuur waarvoor jij aansprakelijk bent. 

Op basis van de verwachte levensduur bereken je vervolgens de jaarlijkse afschrijving. Daarnaast dien je een bedrag in te plannen voor kleinere reparaties en onderhoud.

Financiering van vastgoed

Is er sprake van dat je een gedeelte van het vastgoed financiert met een lening, dan dien je ook de rente die je dient te betalen van het rendement af te trekken. Dit zal het rendement verder doen dalen. Hierbij dien je ook niet te vergeten dat een financiering verkrijgen voor beleggingspanden niet altijd eenvoudig is.

Het inschatten van groot onderhoud

Ook krijg je nog te maken met groter onderhoud, zoals schilderwerk. Ook hier dien je in te schatten om hoeveel geld dit gaat. Stel dat dit eens in de vijf jaar 5.000€ gaat kosten.

Dan dien je met de rendementsberekening rekening te houden met een bedrag van 1.000€ per jaar, dat je op de opbrengsten in mindering dient te brengen.

Groot onderhoud huis

Hoe zit het met een eventuele waardestijging?

Tegenover de kosten staat een eventuele waardestijging. Dit is praktisch onmogelijk om dit te berekenen. Zeker op dit moment zijn de huizenprijzen enorm hoog, waardoor het best wel eens zou kunnen gebeuren dat er op termijn sprake is van een prijscorrectie

Dit is echter iets wat niemand kan voorspellen. In mijn opinie is het dan ook beter om geen waardestijging mee te nemen bij de berekening van het rendement op een vastgoedinvestering.

Daarnaast spelen veel factoren een rol. Een goede locatie zal er eerder toe leiden dat er sprake is van een  waardestijging. Dit is echter ook geen garantie. 

Is beleggen in vastgoed aantrekkelijk?

Ga je alle kosten berekenen waartegen je aan zult gaan lopen, dan zal blijken dat beleggen in vastgoed minder aantrekkelijk is zoals dit op het eerste gezicht leek. 

Dat neemt niet weg dat je nog steeds een behoorlijk goed netto rendement kunt behalen met het beleggen in vastgoed.

Een eventuele waardestijging kan het beleggen in vastgoed helemaal aantrekkelijk  maken. Helaas zijn er geen garanties dat dit ook gaat gebeuren.

Aan de andere kant dien je ook huurders te vinden. Is er sprake van leegstand, dan zal het rendement aanzienlijk lager uitvallen. Dit is een risico dat bij het beleggen in vastgoed hoort. 

Zoals je op onze website meermaals kunt teruglezen, geld investeren zonder risico bestaat niet. Dat geldt ook voor vastgoed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *