Risicospreiding en beleggen

Risicospreiding hoort bij het beleggen. Indien je dit principe niet toepast, dan loop je onnodig veel risico. Gaat het fout? Dan gaat het ook goed fout. Je kan dan direct een groot gedeelte van jouw vermogen verliezen.

Risico en rendement

Beleggen is bijna altijd een afweging tussen risico en rendement. Bij een hoog rendement hoort nu eenmaal ook een hoog risico. Denk maar eens aan cryptocurrencies. Je kunt ontzettend veel geld verdienen, maar ook heel veel geld verliezen.

Een goede risicospreiding vraagt vaak om het toevoegen van bepaalde beleggingsproducten, die een lager risico hebben, maar daardoor ook een lager verwacht rendement. Hierdoor kan de algemene rendementsverwachting van een beleggingsportefeuille afnemen. 

Dit is in mijn opinie dan ook een belangrijke reden, dat risicospreiding bij het beleggen niet altijd goed wordt opgevolgd. Vooral beginnende beleggers laten zich vaak verleiden, om enkele en alleen te gaan beleggen in beleggingsproducten met een hoog rendement. Het belang van vermogen spreiden over verschillende beleggingsproducten wordt hierbij dan uit het oog verloren.

Alternatieve beleggingsproducten

Een goede risicospreiding bij het beleggen, bereik je door beleggingsproducten aan een beleggingsportefeuille toe te voegen, die niet direct met elkaar in verband staan.

Vanuit dat oogpunt ben ik dan ook voorstander, om alternatieve beleggingsproducten toe te voegen. Je zou hierbij kunnen denken aan cryptocurrencies, maar dat zijn direct erg risicovolle producten. Betere alternatieven zijn bijvoorbeeld goud of onroerend goed.

Deze beleggingsproducten zijn over het algemeen minder conjunctuurgevoelig dan aandelen.

Risicospreiding en goud

Ook beleggen in obligaties wordt vaak aanbevolen, ter bevordering van het spreiden van risico`s. Echter leveren obligaties op dit moment weinig tot niks op.

Investeringen in goud

De bekende Canadese investeerder David O'Leary hanteert bijvoorbeeld als stelregel, dat je altijd 10% van aangehouden investeringen in goud dient aan te houden. Dit is als het ware een verzekering tegen een economische neergang. In het verleden is het name bijna altijd zo geweest, dat wanneer het economisch minder gaat, de prijs van goud begint te stijgen.

Je hoeft overigens niet direct goudstaven te gaan kopen. Je kan bijvoorbeeld ook investeren en in specifieke beleggingsfondsen of futures, om te kunnen profiteren van de stijging van de goudprijs.

Beleggen via crowdfunding

Crowdfunding websites zoals Reinvest24, Estateguru en Evoestate bieden de mogelijkheid om eenvoudig en met relatief beperkte bedragen, onroerend goed aan een beleggingsportefeuille toe te voegen. Wel ga je dan beleggen buiten het toezicht van de AFM, wat voor extra risico`s zorgt. Aan de andere kant bieden investeringen via deze p2p platformen meer dan aantrekkelijke rendementen.

Doordat het instapbedrag erg laag is bij crowdfunding, kan je jouw geld ook over verschillende projecten verdelen. 

Naast het beleggen in onroerend goed, kan je via crowdfunding nog in tal van andere zaken beleggen. Het beleggen in leningen is iets waar de meeste p2p platformen zich op toeleggen. 

Een goed p2p platform zoals Mintos biedt een auto invest optie, waarbij je zelf nog maar weinig hoeft te doen. Nadat je jouw strategie hebt bepaald, wordt jouw geld min of meer automatisch voor jou geinvesteerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *