Secundaire markt

Het voordeel van het beleggen in beursgenoteerde aandelen is dat je deze bestaande effecten ten alle tijden kunt verkopen. Dit wordt bij  het beleggen via crowdfunding ondervangen door een secundaire markt. 

Via de secundaire markt kan je investeringen die je hebt gedaan doorverkopen. Op die manier hoef je niet de gehele looptijd van een investering vol te maken.

Liquiditeit en prijs

Hetgeen je ontvangt hangt af van verschillende factoren. Vraag en aanbod speelt hierbij een grote rol, net zoals op de financiële markt bij aandelen en obligaties het geval is. 

Maar ook hoe de investering ervoor staat is uitermate belangrijk. Is er bijvoorbeeld al sprake geweest van een default bij tussentijdse rentebetalingen? In dat geval zal je de investering met een verlies dienen te verkopen. Investeerders zullen dan alleen geïnteresseerd zijn wanneer ze deze tegen een lager prijs kunnen verkopen.

Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn. Indien bij een langlopende investering alle tussentijdse betalingen netjes op tijd worden voldaan, dan zal een investeerder bereid zijn hiervoor iets meer te betalen. Het risico zal dan worden gezien als zijnde laag.

Onverkoopbare investeringen

Indien er sprake is van grote achterstanden, dan kan het ook zo zijn dat een investering niet te verkopen is. Je zou het dan kunnen vergelijken met een junk bond. Je zal dan hooguit nog een erg laag bedrag ontvangen, waarbij een investeerder het een gokje waard vindt. Maar dan praat je echt over “pennies on the dollar”.

Hebben alle platformen een secundaire markt?

Niet elk p2P platform biedt de mogelijkheid om een investering via de secundaire markt te verkopen. Onderstaand een overzicht van verschillende platformen, die op dit moment wel of niet deze mogelijkheid aanbiedt.

P2P platform Secundaire markt
Mintos Ja
Peerberry Nee
Fastinvest Ja
Viainvest  Nee
Lendermarket Nee
Flennder Nee
Lenndy Nee
Robocash Ja
Crowdestor Ja
Lender Spender Ja
P2P platform Secundaire markt
Estateguru Ja
Evoestate Ja
Debitum Nee
Twino Ja
Swaper Ja
Bondster Ja
Neofinance ja
Reinvest24 ja
Profitus Ja
Rendity Nee

Kosten van een secundaire verkoop

Wanneer je een investering doorverkoopt, dan zijn hier bijna altijd kosten aan verbonden.

Er wordt doorgaans tussen de 0,5%  en 2% in rekening gebracht. Dit percentage wordt berekend aan de hand van de transactiewaarde. 

Bij een investering via de primaire markt worden er doorgaans geen kosten in rekening gebracht. Hiermee wordt al rekening mee gehouden bij het aangeboden rentepercentage. Stel dat je als investeerder 10% als rente ontvangt, dan dient de loan originator daarbovenop nog een percentage aan het platform te betalen. 

Kosten secundaire markt

Is een secundaire markt een must?

In mijn opinie speelt de duur van een project of financiering hierbij een belangrijke rol. Indien je jouw geld steeds voor een korte termijn van een paar maanden investeert, dan is het bestaan van een secundaire markt niet zo heel erg van belang. 

Investeer je daarentegen in een onroerend goed project met bijvoorbeeld een looptijd van 5 jaar, dan is het wel van belang. Indien er dan geen mogelijkheid bestaat om een investering te verkopen, dan kan je 5 jaar lang niet bij jouw geld. Dat is in mijn opinie wel erg lang, om je op voorhand vast te leggen.

Samenvattend, des te langer de looptijd van een investering, des te groter het belang van een secondary market wordt.

Daarnaast zegt het in mijn opinie ook wel iets over een platform. Een professioneel platform zou eigenlijk aan hun investeerders altijd de mogelijkheid tot doorverkoop dienen aan te bieden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *