Een startkapitaal lenen is niet eenvoudig. Voor een bank is dit een van de meest risicovolle leningen die zij kunnen verstrekken. De onzekerheid is namelijk ontzettend groot.
Het grootste gedeelte van de startende ondernemingen is binnen een paar jaar weer verdwenen. Hier wil een bank zich uiteraard niet aan branden. Heb je een startkapitaal nodig om jouw plannen werkelijkheid te laten worden, wat zijn dan de mogelijkheden?
Inhoudsopgave
Startkapitaal lenen van business angels
Een startkapitaal lenen doen de meeste ondernemers dan ook niet via de bank. Een term die je in plaats daarvan vaak tegenkomt zijn business angels. Dit is een specifieke type investeerder die voornamelijk investeert in startende ondernemingen. Hierbij zijn zij opzoek naar de nieuwe Uber of Tesla.
Vanuit dat oogpunt zijn zij bereid risico te nemen, waarbij zij incalculeren dat een gedeelte van de investeringen die zij doen, niet succesvol zullen zijn. Echter, de investeringen die wel succesvol zijn, dienen dit te compenseren.
Vanuit dat oogpunt investeren zij dan ook voornamelijk in startende ondernemingen met veel potentieel. Indien jouw onderneming niet de potentie heeft om uit te groeien tot een miljoenen business, zullen business angels niet zoveel interesse hebben. De interesse van een business angel om jou van een startkapitaal te voorzien hangt dan ook grotendeels af van het potentieel dat zij zien in jouw plannen.

Crowdfunding en crowdlending
Als startende ondernemer kan je jezelf ook wenden tot crowdfunding of crowdlending. Dit wordt steeds populairder, omdat dit ook voor startende ondernemers meer mogelijkheden verschaft om het benodigde startkapitaal te lenen.
Door het laagdrempelige karakter stappen hierdoor steeds meer particuliere investeerders in. Vaak kan je als particuliere investeerder al vanaf een bedrag van 10€ investeren, in de vorm van een onderhandse lening.
Populaire platformen op dit moment zijn:
Welk financieel risico wil je nemen?
De stap om een eigen bedrijf te starten is een grote stap. Je neemt hier bijna altijd ook een financieel risico. De rechtsvorm waarvoor je gekozen hebt speelt hierbij een belangrijke rol, in hoeverre je met jouw privé vermogen risico loopt.
Ga je geld lenen als zzp`er, of eenmanszaak, dan kan er aanspraak worden gemaakt op jouw gehele privé vermogen. Ga je geld lenen via een bv, dan is de aansprakelijkheid beperkt tot het zakelijke vermogen van de bv.
Dit zorgt echter wel voor een groter risico voor de kredietverstrekker, waardoor banken terughoudend zijn om aan net opgericht bv`s geld te lenen.
Hoeveel geld heb je nodig?
Wil je een startkapitaal lenen, dan dien je uiteraard te weten hoeveel geld je nodig hebt. Daarnaast is het ook van groot belang om aan te geven waarvoor je dat geld nodig hebt.
Indien je deze details niet kan verstrekken, dan wordt het een nog grotere uitdaging om aan het benodigde startkapitaal te komen.
Specifeer zo specifiek mogelijk waarvoor je het bedrag van de lening wilt gebruiken. Gaat het om werkkapitaal, marketing kosten of voor het opzetten van productiecapaciteit?

Of je nu opzoek gaat naar een startkapitaal via een business angel of via een p2p platform, het verstrekken van goede informatie aan potentiele investeerders is essentieel.
Op welke manier wil je het startkapitaal lenen
Er zijn verschillende mogelijkheden om via een bank aan het benodigde geld te komen. Geld lenen kost geld gaat echter op voor zakelijke kredieten. De rente die je dient te betalen gaat ten koste van het bedrijfsresultaat.
Vaak is het ook mogelijk om privé het geld te lenen en vervolgens zelf uit te lenen aan jouw onderneming. Zo kan je bijvoorbeeld een doorlopend krediet of persoonlijke lening aanvragen. Rood staan zou eventueel ook nog kunnen, maar dat is wel een erg dure vorm van geld lenen.