Stijgende kosten levensonderhoud

De stijgende kosten van levensonderhoud zal inmiddels niemand ontgaan zijn. Wanneer je gaat tanken, dan is het schrikken van het bedrag dat je dient af te rekenen. Ben je daarnaast in het bezit van een energiecontract met variabele tarieven? Dan is ook dit schrikken.

Ben je opzoek naar een huis? Dan is dit op dit moment ook bijna een onmogelijke opgave. Het aanbod is beperkt en daarnaast zijn de prijzen historisch hogen. Mede ingegeven doordat investeerders huizen opkopen als belegging.

Officiële inflatiecijfers van het CBS

Volgens de officiële cijfers van het CBS is de inflatie in october, in vergelijking met een jaar geleden 3,42%.

Dit houdt in, dat alles gemiddeld 3,42 procent duurder is geworden. En dat in een jaar tijd. Vergeet daarnaast niet, dat veel levensmiddelen in 2019 al flink duurder zijn geworden door de verhoging van het lage btw tarief van 6% naar 9%.

Persoonlijk vind ik dit relatief lage inflatiecijfer erg lastig te geloven. Alleen al de invloed van de energieprijzen is gigantisch. Inflatie is wel altijd een gemiddelde, dus het kan voor de een meer invloed hebben dan voor een ander.

Stijgende kosten levensonderhoud en inflatie

Wel zou het zo kunnen zijn, dat in oktober de invloed van de verhoging van de gasprijzen nog niet volledig zichtbaar is, omdat het verbruik laag is in oktober. Echter, indien je een nieuw contract heb afgesloten in de afgelopen maanden, dan zal het wel direct zichtbaar zijn in het voorschot dat je maandelijks dient te betalen. Indien de inflatie wordt berekend op basis van het werkelijk verbruik en niet op basis van het in rekening gebrachte voorschot, dan zou dat een verklaring kunnen zijn.

Steeds lastiger om rond te komen

Het gevolg van de stijgende kosten van levensonderhoud is wel dat steeds meer mensen niet rond kunnen komen. Of in sommige gevallen maar net rond kunnen komen. Dit heeft weer als gevolg dat meer en meer mensen een beroep doen op een lening. Vooral snel geld lenen gebeurd in toenemende mate. Wanneer de rekening van het voorschot voor de energie op de deurmat valt, dan dien je deze nu eenmaal direct te betalen.

Het nadeel van snel geld lenen is wel dat je daardoor rente dient te gaan betalen. In de toekomst zal het vrij te besteden inkomen hierdoor verder afnemen. Aan de andere kant kan je jezelf soms in de situatie bevinden dat je geen andere oplossing hebt dan het snel lenen van geld. Het laatste wat je wilt is dat het gas wordt afgesloten in de koude wintermaanden.

Hoe zit het met prijzen in de supermarkt?

Stijgende kosten van levensonderhoud zijn niet altijd direct even duidelijk. 

Veel boodschappen zijn inmiddels ook duurder geworden. Zo zijn de producten van Unilever in het derde kwartaal gemiddeld met 4,1% verhoogd. De achtergrond voor deze verhoging is dat ook Unilever te maken heeft met hoge energieprijzen en daarnaast stijgende kosten van grondstoffen.

Gaan de lonen ook stijgen?

Normaal gesproken wordt er bij CAO onderhandelingen rekening gehouden met de inflatie.

Het is dan ook te verwachten dat de eisen van de vakbonden fors zullen zijn in de komende tijd. 

Dit is best wel een lastige situatie. Wanneer de lonen worden verhoogd, dan wordt dit in ieder geval gedeeltelijk verrekend in de prijzen van producten en diensten.

Een forse loonsverhoging zou de inflatie daardoor nog verder kunnen aanwakkeren.

Loonstijging CAO

Daarbij dien je niet te vergeten, dat indien de stijgende kosten van levensonderhoud die we op dit moment zien, van tijdelijk aard is, dat producenten niet snel hun prijzen zullen verlagen. Het risico is dan ook, dat je uiteindelijk in een soort van vicieuze cirkel terecht gaat komen.

Het belang en de rol van de overheid

Over het algemeen zal de overheid niet erg ontevreden zijn met de stijgende inflatie. Dit heeft doorgaans als gevolg dat mensen eerder hun geld zullen gaan uitgeven. Zeker nu de rente zo laag is. Mensen gaan hierdoor of sneller hun geld uitgeven of gaan opzoek naar investeringskansen.

Wil je op dit moment een grote aankoop doen, maar stel je deze uit, dan loop je het risico dat hetgeen je wilt kopen tegen die tijd dat je tot de aankoop overgaat, duurder is geworden. Aan de andere kant heb je dan geen rente ontvangen. 

Uit dat oogpunt kan het verstandig zijn om de aankoop niet uit te stellen. Dit heeft vervolgens weer gunstige gevolgen voor de economie. Wel kan dit de inflatie nog verder aanwakkeren, want prijzen worden nu eenmaal mede bepaald door vraag en aanbod.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *