Valutarisico

Investeren via een P2P platform doe je doorgaans in euro. Dit houdt echter niet in dat er geen sprake is van een valutarisico. Dit heb ik helaas zelf ondervonden. 

Mijn investering in Turkije

Via Mintos heb ik een kleine investering gedaan in Turkije. Deze lening was gewoon in euro. Echter, door de koersval van de Turkse Lira ten opzichte van de euro is de kredietverstrekker in de problemen terechtgekomen. 

Zij lenen het geld lokaal uit in Turkse Lira, maar dienen zelf het geleende bedrag in euro terug te betalen. Nu dienen zij opeens 50% meer te betalen in Turkse Lira, dan op het moment dat de lening werd gefinancierd.

Gelukkig gaat het om een zeer beperkt bedrag. Daarnaast is Mintos in onderhandeling met de kredietverstrekker, waardoor er eventueel nog iets van het openstaande bedrag terugkomt.

Geen hedging uitgevoerd

De Turkse kredietverstrekker heeft geen hedging uitgevoerd ten opzichte van het openstaande euro bedrag. Dit zou eigenlijk wel een les voor Mintos dienen te zijn. 

Indien zij werken met kredietverstrekkers in landen die de euro niet hanteren en waarbij er daarnaast sprake is van een volatiele munt, zouden zij hedging als een voorwaarde dienen te stellen.

Valutarisico en hedging

Hierdoor kunnen de risico`s met betrekking tot een vreemde valuta worden afgedekt. Indien dit niet het geval is, dan zou dat expliciet dienen te worden vermeldt.

Verdekte valutarisico`s bij investeringen

Een valutarisico loop je in principe bij elke investering, waarbij uiteindelijk het bedrag niet in euro wordt geïnvesteerd. Ga je via Reinvest24 investeren in bijvoorbeeld onroerend goed in Moldavië, dan loop je ook  een zeker risico. 

Mocht de koers van de Moldavische Leu instorten, dan zullen de opbrengsten in euro`s onder druk komen staan. Wel zie je dat in dergelijke landen prijzen van onroerend goed vaak in euro wordt uitgedrukt. 

Echter, wanneer de koers van de lokale munt onderuit gaat, dan zal het voor mensen in een dergelijk land moeilijker worden om de prijzen van onroerend goed of huur te kunnen opbrengen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat prijzen uitgedrukt in euro zullen zakken.

Beperkte waarde van een buy back guarantee

Soms heb je wel eens het gevoel dat er bij het beleggen via crowdfunding sprake is van een zeer beperkt risico.

Zeker als je ook nog eens gaat beleggen in een project waarbij er sprake is van een buy back guarantee

Bovenstaand voorbeeld geeft echter aan dat er altijd sprake is van een risico. Daarnaast kan dit risico ook uit een onverwachte hoek komen, zoals bij het valutarisico van een lening die wordt verstrekt in Turkse Lira. De waarde van een buy back guarantee is in een dergelijk geval niet veel waard.

Buyback guarantee P2P

De kans dat de kredietverstrekker aan zijn verplichtingen kan voldoen is namelijk erg klein.

Het belang van risicospreiding

Gelukkig pas ik zelf altijd risicospreiding toe. Had ik al mijn geld in de lening van de Turkse kredietverstrekker geïnvesteerd, dan was ik het grootste gedeelte van mijn geld kwijt geweest. 

Door de toegepaste risicospreiding blijft het verlies echter zeer beperkt. De opbrengsten uit andere projecten compenseren meer dan dit verlies. Het is vanuit dit oogpunt ook verstandig om er vanuit te gaan, dat een zeker percentage van de investeringen niet zal worden terugbetaald. Hoe hoog dit is, hangt mede van het platform af. 

Een goed P2P platform zal transparant zijn met betrekking tot het default percentage waarmee zij te maken krijgen. Dit zou je dan kunnen hanteren voor jouw eigen berekeningen, om zodoende een realistische inschatting te maken van het te behalen rendement.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *