Vastgoed kopen zonder geld is mogelijk. Dit kun je namelijk ook op een indirecte manier doen. Eventueel kan je ook op zoek gaan naar een financiering. Of dat een goed idee is, waag ik echter te betwijfelen.
Rendementen van vastgoedbeleggingen
Vastgoed levert door de jaren heen goede rendementen op. Dit is echter geen garantie naar de toekomst toe. De huizenprijzen zijn op dit moment dermate hoog, zodat er op de korte termijn best wel eens sprake zou kunnen zijn van een correctie.
Indien je net vastgoed gaat kopen, voordat de prijzen dalen, dan begin je direct met een verlies. Wel ben ik ervan overtuigd dat op lange termijn, bijvoorbeeld 20 jaar, het risico dat vastgoed in waarde daalt, relatief klein is.
Eigen middelen inbrengen
Beleggen of investeren met geleend geld is altijd risicovol. Dit geldt ook voor vastgoed kopen zonder geld. Indien de rendementen tegenvallen, dan blijf je met een schuld zitten. Wanneer je gaat investeren met eigen middelen, dan ben je in het ergste geval jouw geld kwijt. In ieder geval bouw je dan geen schulden op.
Vergeet ook niet, dat wanneer er sprake is van een gedwongen verkoop, omdat je de lasten niet kunt opbrengen, dat een woning in verhuurde staat aanzienlijk minder opbrengt, dan een woning die vrij wordt opgeleverd. Eventueel zou je ook vastgoed onder kunnen brengen in een BV. Door eigen vermogen in de BV te storten, kun je dan panden gaan aankopen. Op die manier voorkom je dat je met jouw privé vermogen aansprakelijk bent voor schulden.

Vastgoed aankopen
Bij het kopen van vastgoed is een eigen inbreng van middelen tegenwoordig verplicht. Je kunt niet meer een huis geheel financieren met een hypotheek. Vastgoed kopen zonder eigen geld is dan ook niet geheel mogelijk. Zo is het niet mogelijk de kosten koper mee te financieren.
Wel is de eigen inbreng doorgaans beperkt. Daarnaast zou je dit bedrag bijvoorbeeld ook onderhands kunnen lenen van een vriend of familielid. Eigen kapitaal is dus niet strikt noodzakelijk Je hebt echter wel geld nodig om van start te kunnen gaan.
Crowdfunding projecten
Er zijn verschillende manieren om te investeren in onroerend goed. Zo zijn er ook tal van crowdfunding projecten, waarbij je kunt investeren in vastgoed. Op die manier kan je dan al vanaf 100€ gaan beleggen in vastgoed. Je wordt dan echter geen eigenaar van een pand. Wel kun je op die manier een mooi rendement behalen en kun je investeren in vastgoed zonder eigen geld. Je kunt dan gewoon maandelijks een klein bedrag investeren. Dit is zowel mogelijk voor zakelijk vastgoed alsook residentieel vastgoed.
Daarnaast heb je dan ook niet de rompslomp die je wel hebt, wanneer jezelf eigenaar bent van onroerend goed. Er komt namelijk meer bij kijken dan dat de meeste mensen zich beseffen.
Zakelijk vastgoed of woningen
Je kunt zowel in zakelijk vastgoed investeren of in woningen of appartementen. Persoonlijk ben ik van mening, dat zakelijk vastgoed meer risico`s met zich meebrengt. Je ziet bijvoorbeeld dat er in veel steden sprake is van behoorlijk wat leegstand.
Daarnaast is er ook steeds meer sprake van remote werken, waardoor de vraag naar kantoorpanden ook afneemt.
Op het gebied van zakelijk vastgoed zijn supermarkten eigenlijk de minst risicovolle investeringen. Supermarkten zullen altijd blijven bestaan. Wel zal wellicht de eCommerce een groter marktaandeel verkrijgen, maar geheel de supermarkten verdrijven zal niet gebeuren.

Veranderende wetgeving
De wetgeving wordt op verschillende plekken aangepast, zodat het investeren in vastgoed minder aantrekkelijk wordt. Zo zullen de opbrengsten in de toekomst in box 1 worden belast en niet langer in box 3. Dit zal een behoorlijke invloed hebben op het netto rendement.
De regering wil meer stimuleren dat huizen worden gebruikt als eigen woning en niet langer als investering. Wil je nu een huis kopen om vervolgens te gaan verhuren? Dan betaal je ook een hogere overdrachtsbelasting. Dit zijn zaken om rekening mee te houden wanneer je wilt investeren.
Investeren buiten de landsgrenzen
Vastgoed kopen zonder geld is ook mogelijk buiten de landsgrenzen. Mede doordat de markt in Nederland behoorlijk overhit is op dit moment, zou dat ook een verstandige keuze dienen te zijn.
Wel is het dan van belang, dat je goed op de hoogte bent wetgeving in het land waar je wilt gaan investeren en de eventuele risico`s die hieraan verbonden zijn. Doorgaans zal het zo zijn, dat bij het investeren buiten Nederland er sprake is van een hoger risico. Zo heb ik zelf een aantal investeringen in Moldavië.
In sommige gevallen kan je ook te maken krijgen met een valutarisico. Dit zal het risico behoorlijk doen stijgen.
Aanvulling op een beleggingsportefeuille
Risicospreiding is altijd van groot belang bij het beleggen. Daardoor kan het toevoegen van vastgoed aan een beleggingsportefeuille een verstandige keuze zijn. Hierdoor zal je het risico nog meer spreiden, dan dat je verschillende aandelen koopt.
Bij onroerend goed speelt vraag en aanbod een belangrijke rol. Ook zijn de economische ontwikkelingen van belang, maar wel minder dan dat dit voor bedrijven het geval is. Uitzendbureau`s zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor een dalende economie. Dit is voor onroerend goed veel minder het geval. Zeker voor residentieel vastgoed.
Om zelf onroerend goed aan te kopen, om op die manier een goede risicospreiding te realiseren, is voor veel mensen een brug te ver. Je kan dan echter ook in onroerend goed fondsen gaan investeren. Dan bereik je min of meer eenzelfde resultaat.