Viventor

Viventor is een P2P platform. De exacte status van de onderneming is niet helemaal duidelijk. Wel is het domein van Viventor een tijdje niet bereikbaar geweest, zodat je als investeerder niet bij jouw geld kon. Inmiddels is het platform wel weer te bereiken.

Risico van het investeren via een P2P platform

Dat het niet zonder risico is om te investeren via een P2P platform bewijst Viventor. Het zou eventueel nog goed kunnen komen, maar persoonlijk schat ik die kans niet zo heel erg groot. Op het moment dat het vertrouwen weg is, wordt het erg moeilijk om dit weer terug te winnen.

Omvang van het platform

Op zich is Viventor een behoorlijk grote speler binnen de P2P markt. Met 142 miljoen euro aan verstrekte leningen, is de omvang groter dan bijvoorbeeld Lenndy met 38M€, Viainvest met 78M€ en Lendermarket met 20M€.

Wel zijn de grote spelers zoals Mintos, met een totaal geïnvesteerd vermogen van meer dan 7 miljard euro en Peerberry met een geïnvesteerd vermogen van ruim 736M€ vele malen groter.

Je zou kunnen zeggen dat Viventor een middelgrote speler is binnen de P2P markt.

Gielen Group

Als Nederlander zijnde is dit eigenlijk een vervelend verhaal. De Nederlandse Gielen Group, gevestigd in Vught, is namelijk de huidige eigenaar van Viventor. De Gielen Group heeft in totaal 8 verschillende bedrijven in hun bezit. 

Een van de andere ondernemingen die de Gielen Group in zijn bezit heeft is Atlantis Financiers. Hieromtrent is er ook negatieve berichtgeving te vinden. Echter, dit is niet in lijn met de informatie die ik zelf heb kunnen vinden. Als je op de website kijkt, dan lijkt het erop dat zij nog gewoon actief zijn.

De juridische structuur van de onderneming

Als je verder gaat zoeken, dan kom je iets raars tegen. De Gielen Group bestaat niet als onderneming zijnde. Er is geen inschrijving bekend bij de kamer van koophandel. Dit houdt in dat de ondernemingen juridisch niet aan elkaar verbonden zijn. Bij het faillissement van één van de ondernemingen, zal dit geen invloed hebben op een andere onderneming.

Gielen group en Viventor

Dit is een belangrijk gegeven, waar ik verderop op deze pagina dieper op in ga.

De acquisitie van Viventor

In juni 2020  heeft  de Gielen Group het platform van SIA Viventor overgenomen dat tot die tijd in handen was van de Prestamos Prima Group. Zoals hierboven al aangegeven, dat er geen Gielen Group onderneming bestaat, zijn de aandelen daadwerkelijk aangeschaft door het bedrijf Lotus 597. De bestuurder van deze BV is Sabrina-Mumtaz Nathoe. Opmerkelijk is dat in juni 2021 LG Investments B.V. uit functie is getreden van Lotus 597.  

Er hebben in 2020 en 2021 veel veranderingen in de structuur van de verschillende ondernemingen plaatsgevonden. Op zich is dit niet direct vreemd, aangezien veel van dit soort bedrijven continue de structuur aanpassen. 

Toch is het wel iets wat te denken zet. Via de deze link is er een overzicht te vinden van alle BV`s en de verhouding tot elkaar. Dit is toch redelijk complex te noemen. Daarnaast kan ik zelf niet geheel de logica van deze structuur achterhalen.

Recente ontwikkelingen en mededelingen van het platform

Het aanpassen van de voorwaarden door het platform, is iets wat een rode vlag is. Zo dien je na 31 october 2021 een fee van 10% te betalen, met een minimum van 100€, voor geld dat je op je account hebt staan dat niet geïnvesteerd is. 

In september 2021 is er door het platform aangegeven dat er moeilijkheden worden verwacht bij het terugclaimen van uitgeleende bedragen. De kosten die dit met zich meebrengt worden in rekening gebracht bij de klanten. 

Onverwachts verliet de CEO Andrius Bolšaitis eind vorig jaar de onderneming. Hij was slechts 1,5 jaar actief voor het platform. Hij is vervangen door Egle Chmieliauskaite.

Bovenstaande mededelingen en ontwikkelingen, zijn voor mij persoonlijk direct een reden om niet via het platform te investeren. 

De toekomst van Viventor

Doordat er erg veel negatieve publiciteit de ronde doet, lijkt het mij persoonlijk sterk dat dit platform gaat overleven. Je zal op verschillende plekken terug kunnen lezen dat er sterk wordt afgeraden om  nog langer via dit platform te investeren. 

Door de enorme concurrentie zijn er meer dan voldoende alternatieven, waardoor het aannemelijk is dat mensen voor een ander platform gaan kiezen. 

Viventor toekomst

Ik plaats hier dan ook geen Viventor review, omdat ik persoonlijk niet zou investeren via het platform.

Een ander artikel wat ik tegenkwam, maar waar ik niet van kan zeggen of dit op waarheid berust, vermelde dat de groep achter Viventor bezig is andere noodlijdende platformen te kopen. 

Gebrek aan transparantie

Het enige wat het platform zou kunnen redden is door volledig transparant te zijn. Bijvoorbeeld hoe het nu exact zit met de structuur met betrekking tot de loan originators. 

Ook is er op de website te lezen dat je niet bang hoeft te zijn dat de onderneming failliet gaat, omdat er voldoende bedrijfsfinanciering aanwezig is. Indien dit het geval zou zijn, waarom dan niet gewoon de jaarrekening publiceren? 

Reviews op Trustpilot

Als je de reviews op Trustpilot bekijkt, dan is dit behoorlijk schrikken. Er zijn veel kwade reacties te vinden van mensen die benadeeld zijn. Een van de belangrijkste loan originators op het platform was Atlantis financiers. 

Echter, de leningen van Atlantis financiers, waarop een buyback guarantee van toepassing was, worden niet terugbetaald. Er wordt op Trustpilot veelvuldig gewaarschuwd voor een scam. 

Tegengestelde belangen

Doordat er geen juridische verbinding is tussen Atlantis en Viventor, ontstaat er een rare situatie. Viventor zou eigenlijk de belangen van haar investeerders dienen te behartigen. 

Omdat Atlantis financiers dezelfde eigenaar heeft, is hier vanuit oogpunt van Vivento geen enkel belang. Des te lager zij de openstaande investeringen in leningen kunnen afkopen, des te beter dit is. Dit zou uiteindelijk zelfs Atlantis financiers er weer bovenop kunnen helpen. Er is duidelijks sprake van een tegengesteld belang.

Ook blijkt dat leningen van de loan originators Twinero en Presto voor slechts 20% zijn terugbetaald. Ook dit zijn twee ondernemingen die behoren tot de Gielen Group. 

Het is toch op zijn minst vreemd te noemen dat aan de onderneming verbonden loan originators zo kort na de overname van het platform niet in staat zijn de leningen terug te betalen.

Ben je toch van plan om te gaan investeren? Dan is het raadzaam dit bericht te bekijken. Ook de review van Jean Galea is belangrijk om te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *