Vooruitzichten P2P lending markt 2022

Wat zijn de vooruitzichten voor de P2P lending markt in 2022? Er is sprake van heel veel onzekerheid in de financiële markt op dit moment. 

Aan de andere kant is er wel veel geld beschikbaar en is de rente nog steeds laag. Het zal dan ook afhangen van de verschillende factoren, hoe de crowdfunding markt zich in 2022 zal ontwikkelingen.

De groei van de crowdfunding markt

De wereldwijde omvang van de crowdfunding markt is enorm gegroeid in de afgelopen jaren. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat dit slechts het begin is. Tot op heden zijn het toch vooral de meer professionele investeerders, die op deze manier investeren. Echter, de kleinere belegger vindt ook meer en meer de weg naar het investeren via P2P lending

In 2013 was dit nog een markt van 3,5 miljard dollar. In 2019 was deze markt al gegroeid naar een kleine 68 miljard dollar. De verwachting is dat de marktomvang in 2027 maar liefst 560 miljard dollar zal bedragen (bron: swaper.com). 

Dat de markt in 2022 zal groeien ten opzichte van 2021 moge dan ook wel duidelijk zijn. In 2020 is de groei beperkt geweest door de uitbraak van het coronavirus. In 2021 heeft de markt zich echter al weer zeer krachtig hersteld.

De impact van Covid

De impact van de covid pandemie is lastig in te schatten. Doordat mensen zuiniger met hun geld zijn omgegaan, is er meer geld beschikbaar om te investeren.

Aan de andere kant zijn beleggers ook voorzichtig met het investeren van hun geld. Er wordt in eerste instantie toch gekeken naar veilige investeringen.

Vooruitzichten P2P lending markt covid

Hierbij bij dien je niet te vergeten dat investeren via P2P lending toch behoorlijk risicovol is.

De vraag is hoe het coronavirus zich verder gaat ontwikkelen. Dit is echter voor de gehele economie een belangrijk thema.

Hoe gaat de rente zich ontwikkelen

Een belangrijke drijvende factor voor de hoge standen van de beurs, is de lage rente. Hetzelfde geldt voor de explosie van de cryptocurrency koersen. Investeerders zijn op zoek naar alternatieven voor sparen. 

Wat je de afgelopen weken kon zien, is dat de koersen van verschillende cryptomunten behoorlijk zijn gedaald. Als een belangrijke reden hiervoor, wordt een uitspraak van de Amerikaanse FED aangedragen. Zij gaven de impressie dat de rente op korte termijn wel eens kon gaan stijgen.

Een stijgende rente zou ook een rem op de groei van de P2P lening markt kunnen zetten. In dat geval zou de rente wel significant dienen te gaan stijgen. Persoonlijk zie ik dat nog niet zo snel gebeuren.

Regulering en transparantie

Meer regulering en transparantie met betrekking tot P2P platformen, zou mijns inziens de groei enorm kunnen doen toenemen. Veel mensen zijn namelijk nog steeds huiveriger om op deze manier te gaan investeren. Dit is zeker niet ten onrechte. 

Een toenemend vertrouwen, wat kan worden bereikt door regulering en transparantie, zal de groei een enorme boost geven.

Regulering p2p lending markt

Het punt dat er sprake is van meer regulering komt steeds dichterbij. Hopelijk kunnen hier in 2022 de nodige stappen worden gezet. Dit speelt in mijn opinie een belangrijke rol bij het uitkomen van de vooruitzichten van de P2P lending markt in 2022 en de jaren daarna.

Toename van het aantal platformen

Het aantal P2P  lending platformen is de laatste jaren ontzettend gestegen. Persoonlijk denk ik dat hier de komende jaren een consolidatie gaat plaatsvinden. 

Hierbij verwacht ik dat in de toekomst de goede en betrouwbare platformen gaan overleven, maar dat er ook een aantal zullen verdwijnen. Platformen zoals Mintos, Peerberry en Robocash zullen alleen nog maar gaan groeien. Daarnaast zullen ook specialistische platformen zoals Reinvest24 en Viainvest het in mijn opinie goed gaan doen.

Platformen waarbij er sprake is van negatief nieuws, zoals Fast Invest en Viventor zullen het daarentegen moeilijk krijgen.

Mijn persoonlijke opinie

In mijn opinie gaat de P2P lending markt een enorme groei doormaken in de komende jaren. De hoge rendementen zorgen ervoor, dat indien je een goede risicospreiding toepast, dat je best wel een keer tegen een misser aan kunt lopen, om alsnog een goed rendement te behalen.

Daarnaast dien je als belegger of investeerder kritisch te blijven. Iets wat te mooi is om waar te zijn, is dat bijna altijd ook. Dit kan ik niet vaak genoeg herhalen. Echtere, in mijn opinie zijn de vooruitzichten voor de P2P lending markt meer dan goed te nomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *