Wat is een goede investering

Wat is nu een goede investering? Dit is op voorhand moeilijk te zeggen. Ook iets wat op voorhand een goede investering lijkt, kan achteraf toch tegenvallen. Garanties heb je nu eenmaal niet bij het beleggen of investeren.

Investering voor de lange termijn

Een langetermijnhorizon zorgt ervoor dat je minder risico loopt. Zeker voor beleggingen op de beurs gaat dit op, Maar ook voor onroerend goed. Prijzen van onroerend goed kunnen altijd dalen. Echter, op lange termijn lijkt het er toch op, dat onroerend goed alleen maar duurder wordt. Op korte termijn zou er echter wel een prijscorrectie kunnen plaatsvinden. 

Ga je net voordat er een koerscorrectie plaatsvindt op de beurs instappen? Dan zal je geld verliezen. Daarentegen is de kans dan wel weer groot, dat op termijn de koersen zich weer herstellen. Dit is in het verleden altijd het geval geweest. Wel is het uiteraard zo, dat het verleden geen garantie biedt voor de toekomst. Dat is nooit zo geweest en zal ook nooit zo zijn.

Verschillende soorten investeringen

Verder op deze pagina bespreken we de verschillende soorten investeringen, met de bijbehorende voordelen en nadelen.

Cryptocurrencies

Investeren in cryptocurrencies is erg populair op dit moment. Dit kan een goede investering zijn, maar is zeker niet altijd het geval. Je dient bijvoorbeeld erg uit te kijken voor een pump en dump scenario. Dit soort trucs zijn in het verleden regelmatig uitgehaald. Met veel bombarie wordt de koers van een cryptomunt de hoogte in gepusht. Echter, op een gegeven moment klapt de zeepbel en verliezen veel mensen heel veel geld.

zijn crypto een goede investering

Als je jezelf afvraagt wat is een goede investering op het gebied van cryptocurrencies, dan dien je grondig onderzoek te doen. Ga zeker niet af op verhalen van anderen. Dan loop je het risico slachtoffer te worden van een pump en dump scenario. 

Door goed onderzoek te doen naar een cryptocurrency, wat bijvoorbeeld de technologie is die wordt gebruikt en wat de toepassingen daarvan zijn, kan je dit voorkomen. Want vergeet niet, dat je bij crypto eigenlijk gewoon in technologie investeert. En dan wil je uiteraard in de beste technologie investeren.

Op dit moment zijn NFT tokens erg populair. NFT biedt verschillende aanwendingsmogelijkheden. Vooral op het gebied van vastleggen van eigendommen heeft deze technologie veel potentie. 

Onroerend goed

Persoonlijk ben ik van mening dat de onroerend goed markt in Nederland steeds lastiger wordt. De prijzen zijn torenhoog en er is steeds meer sprake van beperkende maatregelen. Persoonlijk weet ik dan ook niet, of ik op dit moment nog wel in Nederlands onroerend goed zou investeren. Wat ik wel doe, is investeren in buitenlands onroerend goed via verschillende crowdfunding websites. Een voorbeeld hiervan is Reinvest24.

Op deze manier investeren is zeker niet zonder risico. Daarentegen zijn de rendementen erg aantrekkelijk. Daarnaast heb je zelf niks van doen met betrekking tot de rompslomp, dat investeren in onroerend goed met zich mee kan brengen. Een huis kopen en verhuren kan veel kopzorgen opleveren.

Crowdlending / crowdfunding

De begrippen crowdlending en crowdfunding worden door elkaar heen gebruikt.

Wat hiermee wordt bedoeld, is dat je als particulier kan  investeren. Dit principe zie je vaak terug bij leningen. Kredietverstrekkers verstrekken een lening aan een particulier of bedrijf en zijn dan op zoek naar een financiering voor deze lening.

Ook wordt er op deze manier een financiering voor vastgoed aangetrokken. En dit is iets waar jij in kan investeren. Je kan hier rentes mee ontvangen die soms wel rond de 15% liggen.

Investeren in p2p lending

Ook hier zijn echter risico`s aan verbonden. Er worden wel altijd zoveel mogelijk zekerheden geboden ter terugbetaling van de lening, maar absolute zekerheid dat de lening wordt terugbetaald heb je nooit. 

Platformen waar je op deze manier kan investeren worden P2P platformen genoemd. Voorbeelden hiervan zijn Mintos, Peerbery, Bondster en nog vele anderen. Deze platformen bieden interessante investeringskansen.

Beleggen op de beurs

Geld beleggen op de beurs is nog steeds een van de populairste methoden, om geld te beleggen. Op de vraag wat is een goede investering, wordt er dan vaak ook eerst naar de aandelenbeurs gekeken. Het grote voordeel van beleggen op de beurs, is dat er sprake is van toezicht. Deze toezicht ontbreekt bij crowdfunding en bij cryptocurrencies.

Bij het beleggen op de beurs heb je verschillende mogelijkheden. Je kan jouw geld laten beleggen door beleggingsexpert, of je kan zelf aandelen gaan kopen. Daarnaast bestaat er ook nog een tussenoplossing, waarbij je kunt beleggen in beleggingsfondsen.

CFD`s

CFS`s hebben betrekking op handelen op de beurs. Toch wil ik deze apart noemen.

Het gaat hier namelijk om het zogenoemd hefboom beleggen. In mijn opinie is dit iets, wat voor de gemiddelde belegger uitermate risicovol is. 

Het is zelfs zo, dat je meer geld kunt verliezen dan dat je aanvankelijk hebt geïnvesteerd. Wel is het zo, dat goede brokers hierop inspelen en hiervoor een veiligheid inbouwen, dat dit niet mogelijk is. Wel ben je dan het gehele geïnvesteerde bedrag kwijt. 

CFD trading

Grondstoffen

Via futures is het mogelijk om te investeren in grondstoffen. Hierbij maak je dan winst, op het moment dat de prijs van een grondstof stijgt. Goud is waarschijnlijk hetgeen waar het meest in wordt geïnvesteerd. DIt omdat goud als waardevast wordt beschouwd. Maar ook aardgas biedt mogelijkheden om in te investeren. 

Vakantiehuizen

Je zou kunnen zeggen dat vakantiehuizen onder de categorie onroerend goed vallen. Toch wil ik dit als een aparte categorie opnemen. Persoonlijk ben ik geen voorstander van het op deze manier investeren. Je hebt namelijk erg weinig zeggenschap en dient bijvoorbeeld bepaalde investeringen te doen, wanneer daarom wordt gevraagd.

Daarnaast is een belangrijke eigenschap van onroerend goed, dat de waarde hiervan in de loop der tijd toeneemt. Hiervan is bij vakantiehuizen vaak geen sprake. De wijze van bouwen zorgt er namelijk doorgaans voor, dat je dit type huis dient af te schrijven, omdat er sprake is van een relatief beperkte levensduur.

Keuzes maken

Investeren vraagt om het maken van keuzes. Hierbij dien je een afweging te maken tussen risico en rendement. Vaak wordt er een investering voorgesteld, waarbij er sprake is van een hoog rendement. Per definitie is er dan ook sprake van een groot risico. Je kan jouw geld dan ook kwijtraken. Of de investering kan in waarde dalen. Bij een grote investering is het risico van groter belang dan bij een kleine investering.

Dus als je jezelf afvraagt, wat is een goede investering, kijk dan niet alleen naar het rendement. Het risico dat bij die investering hoort is net zo belangrijk. Dan is het maar net de vraag hoeveel risico je bereidt bent om te nemen.

Loop je liever helemaal geen risico, dan kun je altijd nog jouw geld op een spaarrekening bij de bank zetten. Helaas zal jouw vermogen dan niet groeien. De rente die je ontvangt is te verwaarlozen, als je al rente ontvangt. Om op termijn een mooi vermogen op te bouwen, dien je rendement te behalen. 

Waarom wil je investeren

Ook de vraag waarom je wilt gaan investeren is van belang. Indien je voor een specifiek doel geld wilt gaan investeren om vermogen op te bouwen, zoals een nieuwe auto te kunnen aanschaffen, dan dien je te investeren op een manier die hierbij past. Een investering voor de zeer lange termijn is dan niet geschikt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *