Wat is private equity

Wat is private equity nu eigenlijk? Simpelweg gaat het om investeringen die niet via de beurs verlopen. Daarbij gaat het om een investering, waarbij er een gedeelte van het eigendom van de onderneming wordt overgedragen. Het gaat in dit geval dus niet om een lening.

Hoog risico en hoog rendement

Een kenmerk van bedrijven die investeren in bedrijven is dat zij op zoek zijn naar hoge rendementen. Het risico is namelijk behoorlijk groot te noemen. Een groot gedeelte van bedrijven die op deze manier op zoek zijn naar een investering zijn namelijk startups. Private equity investeerders worden dan ook wel business angels genoemd. Zij maken het mogelijk voor startups om te gaan ondernemen.

Of investeringen in ondernemingen die de startup fase net achter zich hebben gelaten en dienen te groeien. Dit maakt dat er doorgaans sprake is van risicodragend vermogen, of in het Engels venture capital.

Beursgenoteerde ondernemingen maken geen gebruik van private equity. Indien er nieuw geld nodig is, dan geven zij nieuwe aandelen uit die vervolgens op de beurs worden verhandeld.

Verkopen van een investering

Het is niet het doel van een private equity onderneming om een investering voor lengte van dagen aan te houden. Na een aantal jaren wordt de investering weer verkocht. En dan uiteraard het liefst voor een hoger bedrag dan dat zij hebben geïnvesteerd.

Dit gebeurd doorgaans buiten de aandelenbeurs om. Bij de echt grote succesverhalen kan er echter ook gekozen worden voor een IPO, waardoor het bedrijf naar de beurs wordt gebracht.

Private equity fondsen

Om te kunnen investeren in bedrijven is er kapitaal nodig. Private equity fondsen zijn fondsen waarin meerdere bedrijven of personen in investeren. Het bijeengebrachte kapitaal wordt vervolgens gebruikt om te investeren in verschillende bedrijven. Private equity fondsen passen ook het principe van risicospreiding toe. Je zal zelden zien dat er in slechts 1 onderneming wordt geïnvesteerd.

Wat is een private equity fonds

Daarbij wordt er ook vanuit gegaan dat slechts een gedeelte van de investeringen het verwachte rendement zal opleveren. Door hoge rendementen na te streven, zullen de succesvolle investeringen de minder succesvolle investeringen dienen te compenseren. Private equity investeerders hebben altijd interesse in Nederlandse bedrijven.

Op zoek naar kapitaal voor jouw onderneming?

Indien je opzoek bent naar extra kapitaal of een bedrijfsfinanciering, dan kan je op zoek gaan naar particuliere investeerders. Het voordeel is dat je dan geen rente hoeft te betalen. Daarentegen dien je wel een stukje van jouw onderneming op te geven, aangezien er nieuw eigen vermogen wordt ingebracht.

Zorg naast de kapitaalinjectie voor een goede partner

In de praktijk is het antwoord op de vraag wat is private quite meer dan alleen een vermogensversterker. Een goede private equity partner helpt je ook bij het ondernemen. 

Vaak hebben dergelijke bedrijven veel en goede contacten waarvan je kan profiteren. Daarnaast bezitten ze ook veel expertise op verschillende gebieden die je verder kunnen helpen.

Het is dan ook extreem belangrijk om op zoek te gaan naar een private equity investeerder die bij jouw onderneming past. Wat brengen zij nog meer op de tafel, behalve het benodigde kapitaal.

Crowdfunding versus private equity

Er zijn inmiddels ook crowdfunding platformen die optreden als private equityfondsen. In dat geval ontvang je als investeerder geen rente, maar wordt je gedeeltelijk eigenaar van het bedrijf waarin je investeert.

Dit zorgt er wel voor dat er geen sprake is van een vaste rente.

Wat is private equity en crowdfunding

Bij een dergelijke investering via een crowdfunding website dien je er overigens wel goed op te letten hoe je eventueel je investering weer kunt gaan verkopen.

Vaak is dat alleen mogelijk via het platform waar je de investering hebt gedaan. Dit kan ervoor zorgen dat je de aandelen niet altijd tegen de hoogste prijs kunt verkopen.

Er zijn imiddels talloze P2P plaformen waar zowel investeerders als ondernemers terecht kunnen. Als investeerder kan je via een P2P plaform behalve investeren in de vorm van private euity ook beleggen in leningen. Het grote voordeel voor beleggers is dat je op deze manier al met een klein bedrag kunt beleggen in vastgoed.

Op zoek naar investeerders?

Indien je gaat onderhandelen, dan dien je wel sterk in je schoenen te staan. Private equity fondsen staan erom bekend dat zij harde onderhandelaars zijn. Hierdoor dien je ervoor uit te kijken dat je niet de verliezer van de onderhandelingen wordt en een te groot gedeelte van jouw onderneming dient op te geven.

Vooral kleinere Nederlandse bedrijven maken nog relatief weinig gebruik van deze methode om kapitaal te verkrijgen. Er bestaat een zekere angst dat private equity partijen de onderneming zullen overnemen. Geheel onterecht is deze angst niet. Maar zolang je hier maar goed mee omgaat, dan zal dit in de praktijk wel meevallen. Rendement is alles waar het omdraait bij private investeerders.

Ook geschikt voor kleinere bedrijven

Er bestaat een misvatting dat een private equity firma alleen maar bedragen van een miljoen euro of meer investeert.  Er zijn ook private equity fondsen die speciaal gericht zijn op private equity investeringen in kleinere bedrijven. Ook hiermee is een goed rendement te behalen. Daarnaast kan een klein bedrijf ook uitgroeien tot een miljoenen business.

Indien het een serieuze optie is om op deze manier aan extra kapitaal te komen, dan is het verstandig om eens een kijkje te nemen op de website van de Nederlandse vereniging voor participatiemaatschappijen (nvp).  De brancheorganisatie behartigt de belangen van de participatiemaatschappijen bij verschillende stakeholders, zoals het ministerie van economische zaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *