Zakelijk of particulier verbouwen

Zakelijk of particulier verbouwen levert dezelfde problemen op. De kosten van een verbouwing zijn de laatste tijd enorm gestegen. Daarnaast is het erg lastig om goede vaklieden te vinden en zijn sommige materialen ook schaars.

Verduurzamen

Zowel zakelijk of particulier verbouwen wordt veel gedaan uit oogpunt van verduurzaming. De energiekosten zijn inmiddels dermate hoog, dat de terugverdientijd van een verbouwing vaak relatief kort is. 

Was het een aantal jaren geleden nog zo, dat de terugverdientijd van zonnepanelen nog zo rond de 8 jaar lag, inmiddels heb je deze binnen een jaar of drie al weer terugverdiend.

De verwachting is niet dat de energieprijzen de komende jaren veel zullen gaan dalen. Voor met name de prijs van gas, zijn de verwachtingen dat deze voorlopig nog wel erg hoog zullen blijven. 

Persoonlijk verwacht ik zelfs dat deze nooit meer zullen terugkeren op het niveau dat we een paar jaar geleden zagen. Met de focus op het klimaat zal het gebruik van aardgas worden ontmoedigd. Ik verwacht dan ook, dat bij een daling van de marktprijs van aardgas, de belastingen omhoog zullen gaan, om zodoende mensen te stimuleren te kiezen voor een duurzamere oplossing. 

Besparen op de kosten

Om de kosten van een verbouwing niet al te hoog op te laten lopen, kan je op verschillende manieren besparen op deze kosten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor goedkopere materialen. Ook wordt er steeds vaker gekozen voor tweedehands bouwmaterialen. Je zult verstelt staan van hetgeen je allemaal tweedehands kunt aanschaffen. 

Ga je bijvoorbeeld nieuwe deuren plaatsen, dan kan je door tweedehands deuren overnieuw te schilderen, enorm veel geld besparen. Daarnaast zal het dan niemand opvallen, dat je een tweedehands deur hebt gebruikt.

Persoonlijk gebruik ik liever iets tweedehands van goede kwaliteit, dan dat je iets nieuws van een matige kwaliteit aanschaft. Daarnaast werk je dan ook mee aan een circulaire economie.

Geld besparen verbouwing

Financiering van een verbouwing

De financiering van een verbouwing vindt voornamelijk plaats via een hypotheek. Wanneer je gaat verduurzamen, dan zijn er ook nog speciale leningen beschikbaar via de provincie. Op die manier kun je tegen relatief gunstige voorwaarden geld lenen.

Wel dien je over voldoende inkomen te beschikken, om een lening te kunnen afsluiten. Voor met name ZZP`ers kan dit nog weleens een probleem zijn. Zeker wanneer je nog maar net begonnen bent met ondernemen.

Zakelijke financiering

Een zakelijke financiering valt doorgaans duurder uit, dan een hypotheek op een woonhuis. Zakelijke leningen worden doorgaans als risicovoller ingeschat. Het kan zelfs lastig zijn überhaupt een lening bij een bank los te krijgen. 

Je dient dan jaarcijfers over meerdere jaren aan te leveren, om te kunnen aantonen dat je kredietwaardig bent. Een alternatief is een lening aanvragen via een P2P platform. Het nadeel is dan wel, dat je een fors hogere rente dient te betalen.

Is een verbouwing fiscaal aftrekbaar?

Wanneer je een kantoor aan huis hebt, dan zijn de mogelijkheden om een zakelijke verbouwing fiscaal af te trekken, relatief beperkt. Zakelijk en prive dient strikt gescheiden te zijn. 

Een vereiste is bijvoorbeeld dat het zakelijke gedeelte over een eigen ingang beschikt. Zakelijk gebruik van bijvoorbeeld een zolderkamer, zal ertoe leiden dat je de kosten van een verbouwing niet fiscaal kunt aftrekken.

Daarbij zal je ook de kosten van een verbouwing dienen te activeren en deze over meerdere jaren dienen af te schrijven. Direct alle kosten ten laste van de winst brengen is niet toegestaan.

Omgaan met stijgende kosten

Ook voor zakelijke panden wordt verduurzamen steeds belangrijker. De kosten lopen door de stijging van de loonkosten en energiekosten enorm op. Door te verduurzamen, kun je in ieder geval de energiekosten weer onder controle krijgen.

Salarissen is een ander verhaal. Je zult een marktconform salaris dienen te betalen, om personeel binnenboord te kunnen houden. Wellicht kun je echter wel op een ander vlak geld besparen, om op die manier de stijgende kosten enigszins te compenseren. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan payrolling

Hierbij geef je de salarisadministratie en bijbehorende werkzaamheden uit handen. Vaak ben je da voordeliger uit, dan dat je zelf iemand in dienst neemt. Daarnaast maak je dan gebruik van expertise, die je doorgaans zelf niet bezit als MKB`er.

Lastige tijden voor ondernemers

Persoonlijk heb ik best wel te doen met veel ondernemers. Net nu we dachten dat de corona pandemie achter ons hadden gelaten en de economie weer op volle toeren begon te draaien, krijg je nu te maken met het probleem van exorbitant stijgende kosten. Als je daar dan ook nog eens de dalende koopkracht bij optelt, dan ben ik erg bang dat veel ondernemers in de problemen gaan komen. 

Wat dit extra triest maakt, is dat ondernemers hier zelf weinig aan kunnen doen. Het heeft niks van doen met slecht ondernemerschap. Het zijn puur externe factoren waar je als ondernemer geen invloed op hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *